Σε πορεία επίλυσης το 6ετές αδιέξοδο του ΧΥΤΥ Άνδρου

 

Αργά σήμερα το μεσημέρι (12/4/18) μετά από 8ωρη συνεδρίαση το ΠΕΣΠΑ κατέληξε σε «μη ανακοινώσιμη» απόφαση, η οποία θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί την επόμενη εβδομάδα, να συμφωνήσουν τα πέντα μέλη και ο πρόεδρος επί του τελικού κειμένου και μετά να ανακοινωθεί!

Λίγο Σολομώντειος η απόφαση. Αλλά επιτέλους θα υπάρξει τελική απόφαση. Η Άνδρος δεν πρόκειται να περιμένει άλλο… στο ακουστικό της! Σε δύο εβδομάδες θα γίνει η τελική ανακοίνωση. Αυτό είναι κατά την εκτίμηση μας μας θετικό στοιχείο.

Όμως έχει φανεί υπάρχουν στο τραπέζι τόσο αδιάσειστα στοιχεία ως προς την χωροθέτηση, τα οποία αποτελούν πλέον σοβαρή ένδειξη πως οδεύουμε πια σε μια θετική πορεία επίλυσης του επί 6ετία αδιεξόδου του ΧΥΤΥ Άνδρου.

Έχουμε ήδη γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας πως οι ενδείξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγησεί το νησί μας οι συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις ΓΓ του ΥΠΕΣ Γ. Καπάκη στο θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου.Δεν ήταν τυχαία η "απόσυρση" και μη εμφάνιση Καπάκη στο ΠΕΣΠΑ 29/3/18. Κάτι που είχε αφήσει να διαφανεί τηλέφώνημα υπουργού προς παράγοντα του νησιού μας..

Συνάντηση Σκουρλέτη-Σουσούδη, παραμονή του ΠΕΣΠΑ, για τις υποδομές στην Άνδρο!

Ούτε είναι τυχαίο πως μια μέρα πριν το ΠΕΣΠΑ (11/4) ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε (σύμφωνα με δελτίο του ΥΠΕΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα) με τον δήμαρχο Άνδρου και συζήτησε μαζί του τους σχεδιασμούς της δημοτικής Αρχής για τα έργα υποδομών! Αν δεν είναι ο ΧΥΤΥ Άνδρου αξίας 4 εκ. ευρώ στις βασικές υποδομές του νησιού τότε τι είναι;

Όπως αναγράφεται επίσης στο δελτίο τύπου ο υπουργός ζήτησε από τον δήμαρχο δράσεις του νησιού θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τα δύο προγράμματα «ΦιλόΔημος» του ΥΠΕΣ. Τέλος συζήτησαν για βοήθεια από τον λογαριασμό του ΥΠΕΣ στο Δημο για αντιμετώπιση απειλών λειψυδρίας στο νησί μας. Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Άνδρου έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα για τη λειψυδρία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα παραπάνω λένε πως ο ΧΥΤΥ Άνδρου έχει ισχυρά χαριά. Και πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον διάθεση να ρισκάρει περαιτέρω με την αδιέξοδη πολιτική Καπάκη (είναι και τοπικός δημ συμβουλος) και των τριών ανεξάρτητων (τοπικών δημ. συμβούλων) που τον ακολουθούν. Προφανώς έχει γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη επιστημονική άποψη, που έχουν εκφράσει όλες οι υδρογεωλογικές μελέτες  για την Πλούσκα. Με εξαίρεση αυτής που έκανε ο Γ. Σταμάτης για λογαριασμό του ιδιώτη Θ. Μανούσου! Εκτιμούμε πως την κυβερνητική μεταστροφή κατέγραψε ο χρόνος και το κλίμα της συνάντησης Σκουρλέτη-Σουσούδη στο ΥΠΕΣ μια μέρα πριν το συμβούλιο.

«Εν Άνδρω»