Μάιο 2019 οι δημοτικές εκλογές! Ποιοι αιφνιδιάστηκαν και γιατί….

 

Μέχρι σήμερα πολλοί και διάφοροι - πρώην αυτοδιοικητικοί. νυν δημοτικοί σύμβουλοι κλπ - περιφέρονταν στο νησί δηλώνοντας με στόμφο: «πρόωρη η δημοσκόπηση», «αργούν οι εκλογές», "ο λαός ψηφίζει στις κάλπες", «να δούμε ποιος θα ξεπεταχτεί στο τέλος» και άλλα τέτοια περισπούδαστα.

Είχαν και έχουν βλέψεις, αλλά δεν εχουν παρουσία στο νησί και στα προβλήματα του. Μπροστά στην αδράνεια τους άρχιζαν τις καφενειακού στιλ γενικότητες "αγοράζοντας χρόνο"! αλιό κουσούρι της παραπολιτικής: ψιλοκουβέντα στο καφενείο, υποψηφιότητες στο ποδάρι, "άσοι στα μανίκια", χάΐδεμα αυτιών, άκοπο παραγοντηλίκι. Με κάτι τέτοια έφτασαν πολλοί μέχρι την εποχή του "Καλλικράτη". Οκτώ χρόνια έχουν περάσει κι ακόμα νομίζουν πως θα "κατέβουν" για δήμαρχοι  Υδρούσας, Χώρας, Κορθίου!.

Αδυνατούν να χωνέψουν πως η Άνδρος είναι διοικητικά ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ. Δεν μπορείς πια εύκολα να κάνεις επιτυχημένο συνδυασμό στο πόδι. Δεν μπορείς χωρίς μια σταθερή και επί μεγάλο διάστημα επώνυμη παρουσία στα κοινά να λες "παρών". Δεν είναι εύκολο να "ξεπεταχτεί" κάποιος από το πουθενά. Έγινε αυτό  το 2014. Αλλά αυτός που "ξεπετάχτηκε" πήρε μόνο 12%! Οι άλλοι που πήραν πολλαπλάσια (είτε ήταν καλοί είτε ήταν κακοί) είχαν συνεχή παρουσία. Το κόλπο του "ξεπετάγματος", του "αιφνιδιασμού", του "στησίματος συνδυασμών",  μοιάζουν εξαιρετικά απίθανα σε ένα ενιαίο νησί.

Αδυνατούν οι άνθρωποι να καταλάβουν πως οι παλιοί πολιτικοί κώδικες και οι παλιές μορφές επικοινωνίας έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Το ΕΝΙΑΙΟ του νησιού, το μέγεθος, αλλά και οι αντιφάσεις των διαφόρων περιοχών χρειάζονται χρόνο και ενέργεια. Χρειάζεται καιρός για να γίνουν συνθέσεις και συνεργασίες πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο. Το 2010 και το 2014 δίδαξαν πολλά. Λίγοι τα κατάλαβαν. Νομίζουν πως είναι εύκολο με ένα πέρασμα - άντε δύο - να καλύψουν ένα ανδριώτικο κοινό που απλώνεται από την πρωτεύουσα μέχρι τις εσχατιές του νησιου. Και από το λιμάνι μέχρι τα ορεινά της Άνδρου. Αλλά και πολύ πέρα από την Άνδρο...

Όλα αυτά όμως ελάχιστα τα είχαν σκεφτεί όσοι "καιροφυλακτούσαν" ευχόμενοι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με μόνο στόχο μπας και βρουν άκρη, μέχρι τότε, στις ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες και στις κουρασμένες ματαιοδοξίες τους. Κι έτσι ο ένας περίμενε να πάρει το καράβι! Ο άλλος περίμενε να πάρει απόφαση! Ο τρίτος να "στήσει" δύο συνδυασμούς! Και οι τέταρτοι να στήσουν ένα συνδυασμό! Ακόμα και ο δήμαρχος ξαφνιάστηκε γιατί είχε πιστέψει σε 6 επιπλέον χαλαρούς μήνες. Ήρθε σε όλους απότομα η καλοκαιρινή τροπολογία των κυβερνητικών βουλευτών – που ήταν σωστή – "να μην παραταθεί η θητεία των σημερινών αιρετών γιατί πλέον θα έφταναν την 6ετία"!!!

Ορίστηκαν, λοιπόν, οι δημοτικές εκλογές για τον Μάϊο του 2019. Περίπου 9 μήνες από σήμερα. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως το καλοκαίρι δεν προσμετράται - λόγω φόρτου εργασίας - και ο Μάιος είναι εκλογικός μήνας τότε ο πολιτικός χρόνος περιορίζεται φτάνοντας το πολύ στους 6 μήνες. 

Όσοι "διαλογίζονταν" περί εκλογών ας διαπιστώσουν τώρα πόσο χρήσιμη ήταν η δημοσκόπηση, καθώς ανίχνευε το πολιτικό έδαφος λίγο πριν ξεκινήσει η πολιτική κούρσα το φθινόπωρο.  Και ας καταλάβουν πόσο λάθος ήταν η καφενολογία τους. Ας σκεφτούν τώρα που αιφνιδιάστηκαν γιατί απέτυχαν στο timing, αλλά και στις στοχεύσεις που εξ αυτού προκύπτουν;

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»