Δημοτικές εκλογές: Ιστορίες πολιτικού και ποδοσφαιρικού πάθους

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ενεργοί πολίτες του "νικητή Πειραιά" πανηγυρίζουν με ξέφρενο πάθος

την κατάκτηση του δημαρχειακού πρωταθλήματος της πόλης τους

Αλήθεια ποιος κέρδισε στις δημοτικές εκλογές;

Κέρδισε η κυβέρνηση ή αντιπολίτευση;

Κέρδισε η τοπική αυτοδιοίκηση;

Κέρδισε ο Ολυμπιακός Πειραιώς ή ο Ολυμπιακός Βόλου;

Καλώς ή κακώς έχουμε τόσες εκδοχές όσοι και οι συμμετέχοντες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερες μιας και μερικοί έχουν δύο ή παραπάνω. Π.χ. μια για πριν τις εκλογές και μια για μετά τις εκλογές. Και μια ανάλογα με το σε ποιόν μιλάνε.

Τι σημαίνει αυτό;

Απλά σημαίνει πως …πάμε καλά!

Πάμε καλά αφού κέρδισε ο ιδιόρρυθμος κοσμοπολίτης κ. Μπουτάρης, αλλά και ο νεότερος κ. Τζιτζικώστας, σε μια πόλη και σε μια περιφέρεια που κάποτε ψήφιζε μόνο κομματικούς υποψήφιους και ιδιόρρυθμους λαϊκιστές. Τώρα ίσως υποχρεωθούν οι ηγεσίες των κομμάτων να μάθουν να ακούν και λίγο.

Αλλά και στην Αθήνα τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ότι περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. Κέρδισε ο ημι-αυτόνομος κ. Καμίνης. Αλλά και ο νεαρός κ. Σακελαρίδης, παρά την κομματική αφετηρία του ξέμπλεξε από αυτή κάποια στιγμή και πήγε καλά. Στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς κατάφερε και πέτυχε το ακατόρθωτο. Έχασε έναν βουλευτή, τον κ. Κακλαμάνη, έχασε τον δεύτερο γύρο, έχασε και τον εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντα κ. Σπηλιοτόπουλο. Α! Ναι μην ξεχάσω: έχασε και ο κ. Κασιδιάρης που μιλούσε για δεύτερο γύρο και ποσοστά του 20% και 25% και τερμάτισε στον πρώτο γύρο τέταρτος με 15%! Καλό σκορ, αλλά κάτω από τον πήχη…

Τέλος στον Πειραιά είχαμε ένα «πολύ μεγάλο» αποτέλεσμα. Οι Πειραιώτες που ψήφιζαν πολλές τετραετίας κομματικά και μόνο μια φορά Ολυμπιακά (τον κ. Φασούλα που απέτυχε παταγωδώς) είπαν να ξεφύγουν από τα κόμματα και να δοκιμάσουν (μια αλλαγή βρε αδερφέ) και πάλι Ολυμπιακά! (Τέτοια αλλαγή)…

Η βραδιά της μεγάλης νίκης θα μείνει αξέχαστη στους "ενεργούς πολίτες"

και στους ενεργούμενους φιλάθλους του μεγάλου λιμανιού

Το ποιος κέρδισε στον Πειραιά το λέει η εικόνα της βραδιάς της νίκης: εκατοντάδες (ή χιλιάδες;) φίλαθλοι του Ολυμπιακού με σημαίες της χώρας τους (του Ολυμπιακού) και καπνογόνα στα εθνικά τους χρώματα (κόκκινα) και με συνθήματα της θύρας 7 πανηγύριζαν έξαλλοι ένα ακόμα …πρωτάθλημα!

Όπως και να το κάνουμε ο "νικητής Πειραιάς" διακρίνεται στην πολιτική εδώ και 20 χρόνια (Κόκκαλης/Μαρινάκης-ΟΤΕ/λιμάνι)!

Ο "δημοτικός σύμβουλος" εκφωνεί τον επινίκειο ύμνο στον λαό του και στον δήμαρχο του

Ενδεικτικό της απήχησης του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Μώραλη είναι πως τελειώνοντας τον επινίκειο λόγο του χειροκροτήθηκε, ενώ όταν ακολούθησε στο βήμα για τον δικό του επινίκειο λόγο ο νεοεκλεγείς …«δημοτικός σύμβουλος» (!) κ. Μαρινάκης  αποθεώθηκε. Το τι ήταν αυτό που έγινε όταν ολκλήρωσε τις εξαγγελίες ο νεοεκλεγείς «δημοτικός σύμβουλος» δεν περιγράφεται! (Δεν έχω πρόχειρο το link, αλλά θα το βρω και θα το βάλω προσεχώς)…

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις νέες σελίδες δόξας (ή και λόξας) στον Πειραιά. Κι αυτό γιατί στο μεγάλο λιμάνι έγινε η μεγάλη υπέρβαση: τέρμα η έμμεση πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου ήρθε επιτέλους η μεγάλη ώρα για την άμεση  ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής!

Ή για να το πω διαφορετικά: κάποτε ο "εκσυγχρονιστής" πολιτικός κ. Ανδριανόπουλος (στη δεκαετία του 1980) ποδοσφαιροποίησε την πολιτική ανεβάζοντας στο μπαλκόνι του δημαρχείου Πειραιά τον μεταγραφέντα ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Ντέταρι. Τώρα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκης πολιτικοποίησε το ποδόσφαιρο κατέβάζοντας όλη την ομάδα του στην πολιτική. Νομίζω πως ο κύκλος έκλεισε στον Πειραιά...

Ακούω μερικούς να λένε πως αυτό το έκανε και ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία; Ναι! Σωστά. Να, λοιπόν, που ο «νικητής Πειραιάς» έγινε επιτέλους Ευρωπαίος! Βέβαια άλλη Ευρώπη ονειρευόταν και άλλη του προέκυψε! Αλλά τέλος πάντων...

Τώρα μερικοί θεωρούμε πως στο μεγάλο λιμάνι έχασε και το ποδόσφαιρο και η πολιτική. Ναι! Αλλά άντε να το πεις αυτό στην θύρα 7!

Τώρα για τον Βόλο δεν μπορώ να σχολιάσω. Τι να σχολιάσω; Πως ο υπόδικος και κατηγορούμενος για στημένα παιχνίδια κ. Μπέος  έπαιξε την πρώτη Κυριακή άσο και την δεύτερη Κυριακή άσο και κέρδισε το στοίχημα; Τι να πω εγώ που δεν έχω στοιχηματίσει ποτέ! Τέλος πάντων βάλτε με στους χαμένους του στοιχήματος στον Πειραιά και στον Βόλο…

Μεγάλες στιγμές δύο πολιτικο-ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων που βρέθηκαν μαζί

στις εξέδρες των γηπέδων και στα δημαρχεία δύο μεγάλων λιμανιών 

Ίσως (λέω ίσως) στον Βόλο οι πολίτες του Ολυμπιακού Βόλου να σκέφτηκαν: λιμάνι ο Πειραιάς λιμάνι και ο Βόλος. Ολυμπιακός στον Πειραιά Ολυμπιακός και στον Βόλο. Γιατί να υστερήσουμε; Ίσως (λέω ίσως) μερικοί να σκέφτηκαν (σκέφτηκαν τρόπος του λέγειν) στον Βόλο: «αν ήταν στημένα τα δικά μας τότε θα ήταν και τα δικά τους». Άρα στείλε τον Μπεό στο δημαρχείο για να καθαρίσει τα στημένα. Τα δικά μας και των άλλων!!!

Μια άλλη εκδοχή που άκουσα σε «αθλητική» εκπομπή: «ο Μαρινάκης έχει λεφτά και θα ανοίξει δουλειές για τους άνεργους στο λιμάνι»! Αναλόγως, ίσως  σκέφτηκαν και οι «αθλητικές» εκπομπές του Βόλου: «ο Μπεος έχει λεφτά (άγνωστο από που) θα προσλάβει τους άνεργους του Βόλου για πορτιέρηδες και παρκαδόρους σε νυχτερινά κέντρα»!

Άλλωστε ως γνωστόν καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή!

Ο λόγος για δουλειά. Όχι για δούλεμα έτσι…

Τα άκριτα κριτήρια

Με τις παραπάνω κρίσεις μπορείτε να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε! Μπορείτε να χαίρεστε ή να λυπάστε! Αλλά σε τρία σημεία ίσως συμφωνήσουμε όλοι.

·      -  Τα κριτήρια των δημοτικών εκλογών είναι εμμέσως πολιτικά. Με άλλα λόγια κακώς τα κόμματα κάνουν τόσες αλχημείες στις εξηγήσεις όταν τα πράγματα σε επίπεδο δημάρχου είναι αρκετά προσωπικά. Ο δήμαρχος είναι ο τοπικός άρχων. Όλοι τον βλέπουν (όταν εμφανίζεται τέλος πάντων) και όλοι τον ξέρουν. Ο κόσμος συνήθως ψηφίζει πρόσωπα με ότι αυτό σημαίνει…

·       - Τα κριτήρια των δημοτικών εκλογών τα βάζει ο καθένας όπου θέλει. Μπορεί και τα αλλάζει ανάλογα με το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα όταν κάποιος δηλώνει σίγουρος για τον δεύτερο γύρο και βγαίνει τρίτος ή τέταρτος γυρίζει μετά τη συζήτηση στα ποσοστά ή στο τσάμικο!

Αφήστε που όπως όλοι ξέρουμε τα ποσοστά μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν κληρονομούνται στην επόμενη. Αυτό το κατάλαβε πολύ καλά ο ατυχήσας κ. Κακλαμάνης και ο δυστυχήσας κ. Σαμαράς.

·       - Τα κριτήρια σε ορισμένες περιοχές όπως ο Πειραιάς και ο Βόλος δεν συμπεριλαμβάνονται στις δύο ανωτέρω κατηγορίες. Στον Πειραιά ο Ολυμπιακός είναι μια κατηγορία μόνος του! Το κατάλαβε η κυβέρνηση, το κατάλαβαν οι «λαγοί» υπουργοί της κυβέρνησης που έσπευσαν να δηλώσουν …υποταγή στο αφεντικό του Ολυμπιακού. Το κατάλαβαν και οι λαλίστατοι της αντιπολίτευσης και σιώπησαν αιδημόνως. Εγώ περιμένω με ανυπομονησία να δω τι θα καταλάβουν οι πειραιώτες…  Στον Βόλο ο Μπέος είναι μια κατηγορία μόνος του! Το κατάλαβε το δικαστικό σύστημα. Θα το καταλάβει και η κυβέρνηση. Είναι άπαικτος ο παίκτης! Είναι άπιαστος ο «πιασμένος»! Ε! ρε γλέντια. Αντε να δω και αναμέτρηση Μαρινάκη – Μπέου στο Ολυμπιακό Στάδιο με 70.000 θεατές!  Κι έχεις και την η ΟΥΕΦΑ να μας ζαλίζει τον έρωτα για το αυτοδιοίκητο και τα «στημένα»… Τι πιο αυτοδιοίκητο από το να αναλάβουν την διακυβέρνηση τα στημένα;

Μπερδευτήκατε ε; Εγώ να δείτε...