Παραλειπόμενα των εκλογών

Του Γιάννη Μηνδρινού

Τώρα που τέλειωσαν οι σοβαρές αναλύσεις για τα εκλογικά εντός και εκτός νησιού, καιρός να πούμε και μερικά άλλα... Εκλογικά κι αυτά, αλλά… διαφορετικά. Έτσι, για να χαλαρώσουμε λιγάκι.

Χώρα. Σάββατο, 17 Μαΐου. Μια μέρα πριν τις εκλογές. Στην αγορά γίνεται η καθιερωμένη «περατζάδα» των υποψηφίων. Μπροστά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, πίσω οι σύμβουλοι. Όλοι μαζί μπαίνουν στα μαγαζιά και χαιρετούν διά χειραψίας μαγαζάτορες και υπαλλήλους. Που μέσα σε μια μέρα δέχονται τόσες χειραψίες όσες δέχονται συνολικά σε ένα χρόνο! Για σκεφτείτε: Τουλάχιστον 15 άτομα από κάθε παράταξη να σε χαιρετούν... Δεν είναι και μικρό πράγμα! Ο Θεοδόσης Σουσούδης κι οι υποψήφιοι σύμβουλοί του ανεβαίνουν την αγορά, ο Γιάννης Μαλταμπές με τη δική του συνοδεία, κατεβαίνουν. Κάπου στη μέση ο Γιάννης Καπάκης.

Στην πλατεία «Καΐρη»... πανηγύρι! Τα ουζερί γεμάτα, ο «Ερμής» το ίδιο. Όπως και η «Νίκη». Παρέες 4-5 ατόμων έχουν πιάσει επίκαιρες θέσεις και σχολιάζουν τα πάντα. Ποιοι ανεβαίνουν, ποιοι κατεβαίνουν, τι γίνεται... Το κλίμα σχεδόν εορταστικό. Λίγο πιο πάνω, απέναντι από τη «Νίκη», στο εκλογικό κέντρο του Θεοδόση Σουσούδη, η Εύη «άγρυπνος φύλακας». Με τις ώρες... Έτσι είναι οι εθελοντές!

Πειράγματα, αστεία, μπηχτές –«εσύ κάποτε ήσουν φίλος μου, αν δεν κάνω λάθος», είπε υποψήφιος σε γνωστό του που υποστήριζε αντίπαλο υποψήφιο. Αλλά και συζητήσεις για τα προβλήματα του νησιού. Όπως αυτή που επεχείρησαν να κάνουν 3-4 παιδιά από το Ζαγανιάρη, όταν δέχτηκαν στο τραπέζι τους την επίσκεψη άλλου υποψηφίου. «Και με τα σκουπίδια, τι θα κάνετε;» τον ρώτησαν. Αλλά απάντηση δεν πήραν...

Κυριακή, 18 Μαΐου. Ημέρα εκλογών. Σε κάποιο εκλογικό τμήμα εμφανίζεται στις οκτώ το πρωί ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής που θα έπρεπε να είναι στη θέση του από τις έξι. «Σε πήρε ο ύπνος;», τον ρωτά η δικαστική αντιπρόσωπος, για να πάρει την απάντηση: «Υπνος, ποιός ύπνος; Εγώ από το μπαράκι έρχομαι...».

Σε κάποιο εκλογικό κέντρο παρατηρείται έλλειψη ψηφοδελτίων συγκεκριμένης παράταξης. Σε λιγότερο από μισή ώρα, το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Υποψήφιοι των τοπικών συμβουλίων, σε κάποια χωριά, φέρνουν το μεσημέρι φαγητό στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Κάνοντας και τα σχετικά αστεία: «Προσέξτε το βράδυ στην καταμέτρηση γιατί την άλλη Κυριακή θα έχει φακές το μενού»!

Δευτέρα, 19 Μαΐου. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά κι αρχίζει η αγωνία για τη σταυροδοσία. Και μαζί τα σχόλια. Άλλα καλοπροαίρετα, άλλα όχι. Μόλις οριστικοποιούνται οι σταυροί... αρχίζουν τα γλέντια από αυτούς που εκλέχτηκαν! Τετάρτη στο Μπατσί, Πέμπτη στο Απρόβατο, Σάββατο στο ΄Ανω Γαύριο, Κυριακή στο Κόρθι. Και να τα βιολιά και να οι ευχές και να οι χοροί.

Οι εκλογές στην Άνδρο είναι, πράγματι, μια εμπειρία...