Airbnb, γάμοι και αλλοδαποί αλλάζουν την Άνδρο! Zητείται επειγόντως manager...

Η Άνδρος αλλάζει! Και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Οι παραδοσιακοί παραθεριστές που διατηρούν εξοχικές κατοικίες, μοιράζονται πλέον το νησί με δεκάδες αλλοδαπούς τουρίστες που ανακάλυψαν τον τόπο μέσω του airbnb, με τους νεόνυμφους και τους καλεσμένους τους, με επισκέπτες από άλλα νησιά και τους ευκαιριακούς Αθηναίους εκδρομείς που έρχονται για λίγα 24ωρα, αναζητώντας λίγη δροσιά σ ένα κοντινό προορισμό.

Αυτό το ανθρώπινο μείγμα με τις πολλές ιδιαιτερότητες, θέλει ανθρώπους με ιδιαίτερα προσόντα και γνώσεις να το διαχειρισθεί: ΤΟ ΝΗΣΙ ΘΕΛΕΙ MANAGER! Με απλά λόγια η τουριστική βιομηχανία, χρειάζεται manager και επαγγελματίες!

Τα δυο τελευταία καλοκαίρια - και ιδιαίτερα το φετινό -, η Άνδρος έδειξε την δυναμική της και τις προοπτικές της. Έδειξε όμως και τις αδυναμίες της που αν δεν διορθωθούν άμεσα, η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει το νησί ως τουριστικό προϊόν θα χαθεί.

Εκείνος που έρχεται να περάσει καλά και να αφήσει τα χρήματα του, αν αντιληφτεί ότι οι προσδοκίες του ήταν κατώτερες της πραγματικότητας δεν θα ξανά έρθει.

80 ΓΑΜΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΦΕΤΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ! Μόνο το Σαββατοκύριακο (8-9/9) στην Άνδρο, έγιναν επτά γάμοι! Από περίπου 150-200 καλεσμένοι, ένα πολύχρωμο και κεφάτο πλήθος κατέκλυσε το νησί.

Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα - που είναι κυρίως στο Γαύριο – φτάνουν περίπου τα 400 και δεν έφτασαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Περίπου τα μισά τα είχαν πάρει οι ξένοι τουρίστες που εξακολουθούν να κάνουν διακοπές. Τα πλοία της Κυριακής είναι γεμάτα, και μόνο τα βραδινά έχουν θέσεις. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

-        Ότι η καλοκαιρινή περίοδος μεγαλώνει, το νησί δυναμώνει.

-        Ότι το Airbnbσχεδόν τριπλασίασε τα καταλύματα και έφερε τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο.

-        Ότι η γραφικότητα και η εγγύτητα στην Αττική του τόπου, μετέτρεψε την Άνδρο σε… «νησί γάμων». Περισσότεροι από 80 είχαν ως κατάληξη για ξεφάντωμα σε κάποια παραλία! Άγνωστο πόσοι ακόμα έγιναν, με το γλέντι που ακολούθησε σε κάποια ταβέρνα ή σε σπίτι. Περίπου 10 ζευγάρια αλλοδαπών ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στην Άνδρο. Ανάμεσα τους Βέλγοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί…

Λίγο πιο πάνω γράψαμε την λέξη manager. Την εννοούμε απόλυτα! Πολιτισμός, Τουρισμός, Φιλοξενία, Υποδομές, Μετακίνηση, Διαμονή, είναι κεφάλαια που διαχειρίζονται με επιτυχία από γνώστες και μόνο.

Η ευκαιριακή απασχόληση με τα κοινά - όπως την ξέραμε μέχρι τώρα - από ανθρώπους που έχουν μεράκι μεν, αλλά ελλείπεις γνώσεις και περιορισμένο χρόνο λόγω άλλης επαγγελματικής απασχόλησης, επί της ουσίας δεν προσφέρει τίποτα σε ένα τόπο που θέλει να αναπτυχτεί και έχει τις προοπτικές να το πετύχει.

Ο τύπος που… «τα ξέρει όλα και τα κάνει όλα, είναι λίγο πολιτικάντης, καταφερτζής, ρουσφετολόγος, αεριτζής και απολίτιστος» δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα! Από τέτοιους η Άνδρος έχει χορτάσει…

Ας το γνωρίζουν όλοι εν όψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών και όσοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους με τα πιο πάνω… «προτερήματα» ας αποσυρθούν διακριτικά και με αξιοπρέπεια, για να αφήσουν εκείνους που έχουν την δύναμη, την πείρα και τα προσόντα να προσφέρουν ουσιαστικό έργο στον τόπο!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο του συνεργάτη μας συνοδεύουν φωτογραφίες του από δεξίωση γάμου που έγινε Σαββάτο βράδυ στην Χρυσή Ακτή.

 X.