Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

Μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και θα κάνουμε μια ανασκόπηση. Ο κόσμος θα είναι σαφώς λιγότερος αυτό τον μήνα από τον Αύγουστο. Ελπίζουμε όμως να είναι περισσότερος από τον Μάιο και τον Ιούνιο, που ήταν και φέτος πσρών μόνο τα Σαββατοκύριακα μιας και οι καθημερινές ήταν από τραγικές έως ανύπαρκτες.

Και ενώ όλη η Ελλάδα βούλιαξε φέτος - και ειδικά οι Κυκλάδες – από νωρίς το καλοκαίρι από τον τουρισμό, εμείς το δεύτερο σε μέγεθος νησί και ίσως με περισσότερα στάνταρ από πολλά άλλα νησιά δεν πήγαμε καλά στην αρχή.

Όταν η Νάξος το μεγαλύτερο νησί μιλάει για εκατοντάδες χιλιάδες, η Σαντορίνη και η Μύκονος για εκατομμύρια, η Πάρος, η Ίος, η Μήλος, ακόμα και η γειτονική Τήνος για εκατοντάδες χιλιάδες, εμείς θα πανηγυρίζουμε εάν με το ζόρι ανέβουμε μερικές χιλιάδες. Κι αν θα έχουμε αύξηση καμιά καραβιά περισσότερους από πέρσι θα τα βρούμε όλα καλά!!!

Και οι επαγγελματίες μια από τα ίδια. Κάθε χρόνο θα μετριόμαστε, θα είμαστε 5-10 λιγότεροι, θα έρχονται καινούργιοι, θα καλύπτουν τα κενά μαγαζιά και ο κύκλος θα συνεχίζεται την επόμενη χρονιά.

Και η εξουσία με την σειρά της να σου ζητάει να μην ανακατεύεσαι πουθενά , που την ενοχλεί και μόνο να την ψηφίζεις. Τόσο απλά!!!

Άπρακτος - Αμέτοχος - Άλαλος.

Ο τουρισμός όμως δεν θέλει μόνο λόγια και απραξία. Θέλει και έργα. Έργα σύγχρονα, υποδομές, στρατηγικές. Ρίξτε μια ματιά στα άλλα νησιά!!!

Η εξουσία όμως έχει αλλεργία σε όλα αυτά. Καλύτερα να μην ανακατεύεσαι, λένε. Χαλάς την διαπλοκή και την ηρεμία του βάλτου.

Και ευτυχώς που γεννήθηκε η νέα μόδα της AIRBNB και σαν από μηχανής θεός ανακαλύφθηκε και η Άνδρος.

Συγχαρητήρια σε όσους τόλμησαν και συμβληθήκαν με το σύστημα, ρισκάρισαν, επένδυσαν και εύχομαι να αποζημιωθούν ανάλογα. Και ετσι διπλασιάστηκαν τα διαθέσιμα κρεβάτια για τουρίστες.

Συγχαρητήρια και στις ακτοπλοϊκές εταιρίες που αφουγκραστήκαν τα μηνύματα, έδειξαν αντανακλαστικά και υψηλό επαγγελματισμέ. Μεγάλο το όφελος για το νησί.

Συγχαρητήρια και στους καταστηματάρχες που ανταποκρίθηκαν στην απότομη πίεση του Αυγούστου με ελάχιστες έως μηδενικές αστοχίες, δουλεύοντας 14ωρες και 18ωρες βάρδιες.

Και εδώ αρχίζει η ευθύνη των δημόσιων φορέων:

Που είναι οι υποδομές; Που είναι τα λιμάνια; Οι δρόμοι; Οι πλατείες; Τα πάρκα; Οι βιολογικοί;

Που είναι το νερό; Τα σκουπίδια; Τα ιατρεία; Ο καλλωπισμός; Τα παρκινγκ; Οι στάσεις των λεωφορείων; Οι παιδικές χαρές;

ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟΝΤΕΣ. Διοικούντες, αλλά και αντιπολίτευση πουθενά παρόντες. Καμία πρόταση. Απέχουν από όλα. Οι μεν νέμονται την εξουσία, οι δε απόντες και απλώς μας παραμυθιάζουν . Οι μεν: "είναι προς μελέτη". Οι δε: ψηφίστε μας να τα κάνουμε όλα...

Κουΐζ : Πόσες δεκαετίες θέλει η επισκευή σε ένα λιμάνι;

Και για να απαντήσω στον φίλο μου τον Αντιδήμαρχο Μπατσίου για τον ρόλο του Σωματείου μας, τον ενημερώνω ότι εργαζόμαστε σιωπηλά και αποτελεσματικά για θέματα ουσιαστικά, χωρίς συγκρούσεις, κορώνες και κραυγές.

Η προσπάθεια να οργανώσεις ένα διεθνές φεστιβάλ κουζίνας με την επίσημη συμμέτοχη 18 κρατών σκοπό είχε να ασχοληθούν και να προβληθούν η Άνδρος και το Μπατσί. Το κάναμε και με το παραπάνω. Και μάλιστα μας έστειλαν και συγχαρητήρια επισήμως.

Το ότι οι αρχές, που λένε ότι ασχολούνται με τον τουρισμό, δεν το «κατάλαβαν» μας πείραξε. Και μας πείραξε περισσότερο γιατί βρήκαμε τους αρμόδιους για τον τουρισμό από αδιάφορους έως εντελώς απέναντι μας. Ε! Τι να κάνουμε; Αυτοί (και αυτές) ξέρουν καλύτερα από τα 18 κράτη κι εμάς. Η σεζόν με τα πεπραγμένα τους τον Μάιο, τον Ιούνιο , τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη μας το δείχνουν.

Άλλωστε τι μας έχουν δείξει τόσα χρόνια; Βαράτε βιολιτζήδες στην πλατεία!!!

Οι «γκουρού» του τουρισμού και συμβουλάτορες του Δήμου Άνδρου, που μας κάνουν τους κριτές δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει αιώνα. Έχουν μείνει στον προηγούμενο...

Με αύτη την προσπάθεια που κάναμε δεν γίναμε ούτε εξωραϊστικός, ούτε πολιτιστικός σύλλογος. Και εφόσον και από την μεριά μας υπάρχει αδιαφορία και μη συμμετοχή ξαναγυρίζουμε στον ρόλο μας: να στηρίζουμε τα μέλη μας, να προτείνουμε, να παρακολουθούμε, να καταγράφουμε και εάν χρειαστεί θα καταγγείλουμε και δημόσια τις παραλείψεις των διοικούντων.

Ας μην ξεχνάμε πως και ο πρόεδρος του τοπικού και ο Δήμαρχος, έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένο φάκελο με λεπτομερή ανάλυση για όσα χρειάζεται το χωριό μας. Άραγε τον άνοιξαν ποτέ; Γιατί δεν μας ρώτησαν ποτέ κάτι;

Ευχαριστώ για την δημοσίευση,

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Τουρισμού Μπατσίου

 Ευτύχης Τσιβουράκης

Υστερόγραφο: Σε επίσημη αναφορά μόνο στο Μπατσί καταναλώνονται κάθε μέρα όλο το καλοκαίρι τουλάχιστον 1500 κ.μ. νερού. Μόνο με αυτά τα έσοδα (περίπου 20.000 ευρώ την ημέρα) είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν τα πάντα. Τα δε δημοτικά τέλη είναι υπερδιπλάσια!!...