Καταρρίπτουν οι επαγγελματίες το αυτοδοξαστικό “success story” του δημάρχου

Αγαπητό Εν Άνδρω καλημέρα,

Διάβασα το άρθρο και τους πανηγυρισμούς του Δημάρχου για την μεγάλη αύξηση του τουρισμού το 2018. Ξέρω ότι τα νούμερα που παραθέτει για τις αφίξεις του Ιουλίου είναι λάθος, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον Αύγουστο.

Φυσικά και η αύξηση οφείλεται στα περισσότερα δρομολόγια πλοίων και στην τεράστια ανάπτυξη της AIRBNB. Το Μπατσί που είναι η μεγάλη δύναμη του τουρισμού δεν είχε αύξηση κρεβατιών τα  τελευταία χρόνια. Μόνο 2 νέα τουριστικά σπίτια προστέθηκαν στο σύνολο των κλινών!

Αυτό  όμως που δεν ξέρει ο Δήμαρχος και δεν τον ενημερώνουν οι ειδήμονες του, οι οποίοι και τον συμβουλεύουν για την αύξηση του τουρισμού, είναι ότι δεν ενδιαφέρει τόσο η αύξηση του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιμήκυνση της σεζόν, και αυτή επιτυγχάνεται με αύξηση των τουριστών Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το Πάσχα είχαμε μείωση, την Πρωτομαγιά είχαμε μείωση, του Αγίου Πνεύματος είχαμε μείωση.

Χωρίς επιμήκυνση της σεζόν δεν μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις.  Ο Ιούλιος και Αύγουστος δεν είναι αρκετοί.

Και κάτι που δεν γνωρίζει ο Δήμαρχος και οι ειδήμονες του είναι ότι η μαρίνα Μπατσίου δέχτηκε φέτος από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα την επίσκεψη 1536 κότερων όλων των ειδών! Ήτοι περίπου 9200 ατόμων και μέχρι το τέλος της σεζόν θα ξεπεράσουν τα 10000 άτομα! Και όμως αυτή η πύλη εισόδου τουρισμού είναι για περίπου 12 χρόνια ανεκμετάλλευτη!

Έχω σπουδάσει ξενοδοχειακά περίπου 4 χρόνια και ασχολούμαι με τον τουρισμό αποκλειστικά για περισσότερα από 54 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια βλέπω την ανάπτυξη του τουρισμού που… δεν έρχεται! Και τις ανάλογες δικαιολογίες και πανηγυρισμούς!

Ας κοιτάξουν οι αρμόδιοι τουλάχιστον τα άλλα νησιά τι κάνουν και πως έχουν προοδεύσει. Νησιά που ήταν σχεδόν άγνωστα στην τουριστική αγορά και πολύ πίσω από την Άνδρο. Ας συμβουλευτούν και κάποιους άλλους. Δεν είναι ντροπή.

Ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης  Κατσιλίβας

Γραμματέας Σωματείου Επαγγελματιών Τουρισμού Μπατσίου

ΥΓ. Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από το AIRBNB της Άνδρου που ήταν αυτό και η πλατφόρμα του που αύξησε την δυνατότητα φιλοξενίας ξένων ιδίως τουριστών στην Άνδρο.