Καίγεται ακόμα η ανεξέλεγκτη χωματερή της Σταυροπέδας! Η αλήθεια με τον ΧΥΤΥ Πλούσκας...

Για 4η συνεχόμενη μέρα καίγονται τα σκουπίδια στην ανεξέλεγκτη χωματερή της Σταυροπέδας! Ποιοι πολιτικάντηδες και "περιβαντολογούντες" επιμένουν στην υγειονομική βόμβα και στο σημερινό ανεξέλεγκτο χάλι της Σταυροπέδας; Ποιοι επιμένουν σε έναν ΧΑΔΑ λίγα χιλιόμετρα από την πολυπληθή Χώρα και με αυτές τις θλιβερές εικόνες του μοναδικού στην Ευρώπη Στρόφιλα της Άνδρου; (φωτ. Εν Άνδρω).

Η αλήθεια για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας

Ο Δήμος, έχει υποβάλει από τις 27.12.2016 αίτημα χρηματοδότησης στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως προβλέπονταν στη σχετική πρόσκληση.

Ο προυπολογισμός της πράξης του Τεχνικού Δελτίου, είναι 7.128.000 € και φυσικά , μπορεί να αυξηθεί, εφόσον παραστεί ανάγκη, κατά τη διάρκεια ένταξης του έργου στο πρόγραμμα υλοποίησης.

Με την ολοκλήρωση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου (κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επομένων εβδομάδων), ο Δήμος θα στείλει τα Τεύχη στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή (ΕΥΔ) και θα αναμένει να έρθει η σειρά προτεραιότητας για την εξέταση του φακέλου του έργου.

Πιθανώς θα εξετασθεί ο φάκελος εντός των επομένων μηνών. Παρόλα αυτά, επειδή η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα ειδικά με την διαχείριση των αστικών αποβλήτων στα νησιά (όπως αναφέρεται νησιά πληρώνουν πλέον πρόστιμα δυσανάλογα με το μέγεθός του στην ΕΕ ) υπάρχει πληροφορία ότι σύντομα θα προκηρυχτεί ειδικά για τα νησιά που θα αφορά την υλοποίηση των ώριμων έργων διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι ο χρόνος ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης θα συντομευτεί περισσότερο. Στο Νότιο Αιγαίο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο ώριμα προς έντεξη έργα: ο ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ και ο ΧΥΤΥ της Τήνου, όπου επίσης λειτουργεί ο δεματοποιητής εδώ και μερικά χρόνια (το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 5 εκ.€)

Πρακτικά, μετά την έγκριση χρηματοδότησης του έργου της Άνδρου, θα απαιτηθούν μερικοί μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) μέχρι να βρεθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση. Για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να γίνουν οι απαλλοτριώσεις (δρόμος, ΧΥΤΥ), κάτι που δεν αναμένεται να δημιουργήσει δυσκολίες, όμως και αυτό θέλει το χρόνο του. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπάρξουν προβλήματα με όλα αυτά, το έργο θα είναι έτοιμο μετά το 2021.

Οι μελετητές δεν υπολογίζουν καμία δικαστική εμπλοκή, γιατί πλέον το έργο δεν πρόκειται να κολλήσει (μετά την απόφαση καταπέλτη του υπουργού Σταθάκη) στα δικαστήρια. Σημασία για την Άνδρο έχει ότι ξεκόλλησε το έργο, μετά από 6 ολόκληρα χρόνια.

Ποιος ενδιαφέρεται αν πλάι, στις υπέροχές φωτογραφικές εκθέσεις για το νησί, υπάρχουν και φωτογραφίες σαν κι αυτή που "ταξιδεύουν" με τα διερχόμενα καράβια της γραμμής μας προς τα άλλα νησιά και την Ραφήνα; (φωτ. Εν Άνδρω).

Η αλήθεια για την χωματερή της Σταυροπέδας

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Ανδριώτικη κοινωνία, είναι ότι όσοι τοπικοί πολιτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια για να τρέξει το έργο απλώς αδιαφορούν εντελώς για εικόνες όπως η παραπάνω και για την καταστροφή του νησιού.

Το χειρότερο αδιαφορούν για το μέλλον των χιλιάδων κατοίκων της Χώρας που γειτνιάζει με την ανεξέλεγκτη χωματερή της Σταυροπέδας, που καίγεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα με ευθύνη και των δημοτικών αρχών.

Η καύση εξαφανίζει τα τοξικά σκουπίδια που σωρεύονται ανεξέλεγκτα εκεί από όλο το νησί. Όμως η καύση τους, λόγω της έκκλησης διοξινών, προκαλεί βαρύτατες συνέπειες στην υγεία των χιλιάδων κατοίκων της Χώρας. Και ιδίως των παιδιών. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους εμμονικούς. Κάποιοι εξ αυτών παιδιά, σκυλιά δεν έχουν. Κάποιοι άλλοι τα παιδιά τους και οι ίδιοι δεν μένουν στην Άνδρο. Έρχονται μόνο για διακοπές και αδιαφορούν για οτιδήποτε είναι πέρα από την γειτονιά τους.Όπως έλεγε "ευγενής και χριστεπώνυμος" κυρία: "αν είναι να πάθει κάτι το χωριό μου ας καταστραφεί όλη η Άνδρος"!

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης του κόσμου και τρομοκράτησης όλων και των αρμοδίων συνεχίζεται ακόμα και τώρα που τέλειωσε η αδειοδότηση. Παράδειγμα,  ένα απλό ερώτημα στον επίτροπο Villa και μια τυπική απάντηση του ιδίου μετατράπηκαν ψευδέστατα σε «απόρριψη της ΕΕ στον ΧΥΤΥ της Άνδρου»!!! Και φυσικά δεν διστάζουν να γράφουν ανώνυμες απειλές ακόμα και στα σχόλια του Εν Άνδρω για δίκες, φυλακίσεις, χειροπέδες!!! Όλα αυτά, όταν έχουν αποτύχει επι 6ετία, στα τόσα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα και απειλές που χρησιμοποίησαν!

Υ.Γ. Αλήθεια τι σημασία έχει για τους "βέρους" και τους βλάμηδες η όποια αλήθεια; (το βλάμης είναι αλβανικό προσωνύμιο - κατά την εγκυκλοπαίδεια σημαίνει σύντροφος, αδελφός, αλλά και κουτσαβάκης, ψευτοπαληκαράς) Αυτοί επί 6ετία – με την συμβολή των πολιτικάντηδων του νησιού -  αντέδρασαν σε κάθε προσπάθεια απαλλαγής της Άνδρου από την ανεξέλεγκτη χωματερή της Σταυροπέδας, που πνίγει με διοξίνες την Χώρα, που ντροπιάζει το νησί στα διερχόμενα πλοία και που καταστρέφει τον μοναδικό στις Κυκλάδες αρχαιολογικό χώρο Στρόφιλα. Όλα αυτά από την σιγουριά της δικης τους «αθηναϊκής Ριβιέρας» και των ψευδονύμων σχολίων που εκτοξεύουν ανώνυμα στο διαδίκτυο…

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"