Απίστευτο! Το νησί μπορεί να χαρακτηριστεί οπουδήποτε… βιομηχανική ζώνη!

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε την απάντηση της προέδρου του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου για κάτι που αναφέραμε. Και για το οποίο καταλήγαμε πως περιμένουμε το ΦΕΚ από Δευτέρα για τις βιομηχανικές ζώνες στην Άνδρο. Όμως η απάντηση - για μια παρανόηση - της προέδρου του Φιλοπρόοδου μας ανάγκασε να επανέλθουμε Κυριακάτικα στο ρεπορτάζ.

Ζητήσαμε τηλεφωνικά από αρμόδιο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας και από σχετικό με τα της Πολεοδομίας να μας εξηγήσουν αναλυτικά τα περί αδειοδότησης της εταιρείας Βαλμάς Α.Ε. στο Γαύριο. Επιπλέον ζητήσαμε πάλι από την εταιρεία Βαλμάς Α.Ε. να στείλει τις δικές της απόψεις ώστε να κατατεθούν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να μάθουμε τι συμβαίνει με το όλο ζήτημα.

Και έκπληκτοι βρήκαμε πως η Άνδρος ολόκληρη – μη υπάρχοντος ξεκαθαρισμένου καθεστώτος για τις διάφορες ζώνες – μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε!!! Κι αυτό γιατί οι αρμόδιοι του νησιού, αλλά και οι κάτοικοι του, όταν θεσμοθετούσαν αυτές τις διατάξεις μεταξύ 2010 και 2011 δεν συμφώνησαν σε τίποτα!!! Σε αντίθεση με την Τήνο και την Μύκονο. Εκεί συμφώνησαν κι έχουν θεσμοθετημένες ζώνες. Συνεπώς όπως μας εξήγησαν όλο το νησί μας είναι σήμερα εν δυνάμει 200 μέτρα από την ακτή… βιομηχανική ζώνη!!! Το ίδιο μας εξήγησαν πως ισχύει και για τις τουριστικές και για τις οικιστικές ζώνες!!!

Δηλαδή όλοι δεν ήθελαν τότε να ορίσουν συγκεκριμένη βιομηχανική ζώνη. Ίσως για να μην χαλάσουν την ζαχαρένια κάποιων. Και πέτυχαν να μετατρέψουν όλο το νησί σε… βιομηχανική ζώνη! Αρκεί να συμφωνήσει η Πολεοδομία με τον χώρο και η Διεύθυνση Βιομηχανίας με τους περιβαλλοντικούς όρους!!! Κάτι που συνέβη – όπως είπαν – στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου  η μεν Πολεοδομία συμφώνησε με τον χώρο (γιατί έχει και άλλες αντίστοιχες μονάδες στην περιοχή, η δε Διεύθυνση Βιομηχανίας ήρθε και έλεγξε και εξέφρασε θετική γνώμη για όλα τα περιβαλλοντικά μέτρα που τα βρήκε με πολύ υψηλά στάνταρ. Άρα – όπως μας εξήγησαν – το σημείο που είναι η μονάδα είναι αδειοδοτημένο! Συνεπώς νόμιμο! Με χαρακτηρισμό βιομηχανία «μέσης όχλησης»!

Σημείωση: Μετά την επιθετική απάντηση της προέδρου του Φιλοπρόοδου μας τηλεφώνησε ο Γραμματέας του Ομίλου και είχαμε μακρά φιλική συνομιλία στην οποία εξηγήσαμε λεπτομερώς την παρανόηση που προκάλεσε την έκρηξη της προέδρου η οποία δεν έχει μάλλον ιδιαίτερη σχέση με το διαδίκτυο. Τέλος του θυμίσαμε την πολύχρονη συνεργασία του Εν Άνδρω με τον Φιλοπρόοδο που προφανώς  αγνοεί ή δεν θέλει να μάθει η νέα πρόεδρος. Δικαίωμα της…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Έχει λοιπόν δίκιο η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου στο σημείο αυτό που μας επισήμανε την παρανόηση μας στο καθεστώς πλήρους έλλειψης βιομηχανικών ζωνών στο νησί. Έχουμε όμως κι εμείς δίκιο που καταλάβαμε πως το σημείο που έβαλε την βιομηχανική εγκατάσταση της η εταιρεία είναι… βιομηχανική ζώνη. Όπως και τα άλλα σημεία τριγύρω αφού όλα πήραν νόμιμες αδειοδοτήσεις από τον Δήμο και το Υπουργείο! Δίκιο έχει και η εταιρεία που αναζητά χώρους για να επενδύσει. Δίκιο έχουν και οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο θέμα. Δίκιο έχουν και οι υπηρεσίες που αδειοδοτούν τυχαία αφού δεν υπάρχουν καθορισμένες περιοχές για οτιδήποτε στο νησί.

Αλήθεια μετά ταύτα έχει κανείς άδικο; Κανείς! Σε αυτό το νησί όλοι έχουν δίκιο. Όλοι εκπροσωπούν όλους. Και όλοι μαζί τον λαό. Και αφού ο λαός και οι εκπρόσωποι του έχουν πάντα δίκιο καταφέραμε να είμαστε το ΜΟΝΟ νησί  ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!!! Άρα, είμαστε το μόνο νησί που μπορεί να έχουμε μη θεσμοθετημένα «θεσμοθετημένες» ζώνες για οτιδήποτε, 200 μόλις μέτρα από την ακτή!!! Αυτό λέει το ΦΕΚ του 2011!

Κάπως έτσι έχουν τοποθετηθεί νόμιμα και διάσπαρτες παντού όλες οι οχλούσες δραστηριότητες: μάντρες οικοδομικών υλικών, σφαγεία, λατομεία, βιοτεχνίες, συνεργεία, χωματερή, μάντρες παλιών αυτοκινήτων κλπ. Πρακτικά έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω κι εδώ, όπως και με τα σκουπίδια, που απλώνουν πλέον παντού αφού δεν τα θέλουμε κάπου...

Τώρα τι θα γίνει με τα δύο σιλό της εταιρείας Βαλμάς Α.Ε. στο Γαύριο δεν ξέρουμε. Μαθαίνουμε πως πολλοί κάτοικοι ετοιμάζουν προσφυγή. Μιλούν για το άρθρο 24 του Συντάγματος! Μιλούν για οπτική ρύπανση. Μιλούν για πολλά. Τα καταγράφουμε όλα και περιμένουμε να δούμε είτε έναν κάποιο διάλογο είτε τις επόμενες κινήσεις…

Ίδωμεν…

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"