Ανακοίνωση υποψηφιότητας Λευτέρη Μπάλλα για τη δημαρχία...

(Λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξαγγελία του Λευτέρη Μπάλλα, προέδρου σήμερα του ΔΣ του Δήμου Άνδρου, για τη δημαρχία της Άνδρου. Η εξαγγελία γίνεται με ανοικτή επιστολή προς τους δημότες του νησιού στην οποία ο υποψήφιος κάνει αναδρομή της μέχρι σήμερα πολιτικής του διαδρομής στα δημοτικά πράγματα της Άνδρου - Εν Άνδρω)

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Το 1989 (όντας 23 χρόνων) ξεκίνησα με την προτροπή και την εμπιστοσύνη σας, το δύσκολο αλλά συνάμα ωραίο ταξίδι της ανάμιξής μου με τα κοινά, αναδειχθείς αρχικά πρόεδρος της τότε κοινότητας Λαμύρων, στη δε συνέχεια παρέμεινα στις επάλξεις του αγώνα για την τοπική αυτοδιοίκηση, αναδειχθείς τόσο νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, όσο και δημοτικός σύμβουλος Άνδρου.

Το 2006 με τις φίλες και τους φίλους συνεργάτες, που μου  έκαναν την τιμή να πιστέψουν σε μένα και να με πλαισιώσουν, συγκροτήσαμε συνδυασμό και διεκδικήσαμε το Δήμο 'Aνδρου. Η προσπάθειά μας αυτή σίγουρα εμπεριείχε ρίσκο, αλλά στη ζωή μου έχω μάθει να παλεύω και να εργάζομαι από παιδί, πράγμα για το οποίο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος.

Η προσπάθειά μας αυτή είχε και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία των συνυποψηφίων. Δεν υποσχεθήκαμε παροχές και «λαγούς με πετραχείλια», ούτε τα πάντα στους πάντες. Είχαμε σκοπό κυρίως να μπουν σε μια σειρά τα πράγματα, να επικρατήσει στο Δήμο μας η νομιμότητα και να ισχύσει ισότητα έναντι όλων. Έτσι ώστε να μην τρέχει ο Δήμαρχος στα Δικαστήρια για παράνομες ενέργειες και δράσεις του, που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου και όχι μόνο.

Υποσχεθήκαμε απλά πράγματα και καίριες δράσεις που είχαμε τη βεβαιότητα ότι θα αναβάθμιζαν ιδιαίτερα την καθημερινότητα των δημοτών. Η ψήφος σας μας έταξε στη θέση της μειοψηφίας. Τον όρο αντιπολίτευση δεν τον δεχτήκαμε ποτέ, δεδομένου ότι στο Δήμο πρέπει όλοι(ανεξαρτήτως παράταξης), να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση των χρησίμων ιδεών και πολιτικών, ανεξάρτητα από το ποιος τις προτείνει.

Έτσι κατά την τετραετία 2006 – 2010 καταβλήθηκε από τους εκπροσώπους του συνδυασμού μας μεγάλη προσπάθεια, ώστε στο Δ.Σ. Άνδρου να επιτευχθεί σύνθεση απόψεων. 

Το 2010 δεν επεδίωξα να είμαι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά πιστός στις αρχές για τη συνένωση δυνάμεων και τη σύνθεση των πολιτικών απόψεων προς όφελος του νησιού πλαισίωσα το συνδυασμό του Γιάννη Γλυνού, του ανθρώπου που έκρινα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύσεις αρκετά από τα πολλά προβλήματα του τόπου. Η ψήφος σας και η εμπιστοσύνη του Γιάννη Γλυνού, συνέβαλαν ώστε να αναλάβω τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου της Χώρας.

Δυστυχώς  στα πλείστα προβλήματα που είχαν κυρίως σχέση με χρονίζοντα θέματα, τα οποία είχε αφήσει η προηγούμενη διοίκηση, ήλθε να προστεθεί και η κατάρρευση της χωματερής το δεύτερο μόλις μήνα της θητείας μου. Βρήκα λύσεις με καθημερινή παρουσία μέσα στο σκουπιδότοπο, με αποστολή των σκουπιδιών στην Αττική, με ενδιάμεσες λύσεις και η Ανδρος έμεινε καθαρή και ενεργή τουριστικά.

Αυτό ας μου επιτραπεί να θυμίσω οφείλεται στις πλείστες παρεμβάσεις που έγιναν τόσο από εμένα, όσο και από τους συνεργάτες μου σε όλο τον τύπο Ελλάδος και εξωτερικού. Μέχρι και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έγινε παρέμβαση. Φροντίσαμε να ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ στην αγορά της Χώρας. Καταβλήθηκε από την πλευρά μου συνεχής προσπάθεια για την προφύλαξη του πεζόδρομου της αγοράς απο την ανεξέλεγκτη είσοδο επί χρόνια αυτοκινήτων και δικύκλων με την τοποθέτηση μπαρών. Για όσον καιρό άσκησα τα καθήκοντα του αντιδημάρχου Χώρας, προσπάθησα να μην αποφύγω  τις ευθύνες μου αλλά καταβάλλοντας προσωπικό και πολιτικό κόστος πάλεψα με τα προβλήματα, βρήκα λύσεις, έδωσα τον αγώνα μου.

Το 2014 η δική σας δύναμη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου με ξανατοποθέτησε  στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αρχή υπήρξαν οι πανηγυρισμοί. Σ’ αυτούς δεν συνηθίζω να συμμετέχω. Όταν όμως τελείωσαν οι πανηγυρισμοί και πολλοί, υπολογίζοντας το προσωπικό πολιτικό τους κόστος, διαχώρισαν τη θέση τους και η παράταξη Σουσούδη έμεινε με 9 συμβούλους, τότε τιμήθηκα με την ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου και κλήθηκα να κρατήσω ενωμένο το Δημοτικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος του. Δεν κρύφτηκα και ανέλαβα άμισθα το Προεδρείο.

Η εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου ανανεώθηκε στο πρόσωπο μου και με δεύτερη εκλογή μου στη θέση του προέδρου το 2017. Είχα πολλές φορές διαφωνίες για τον τρόπο άσκησης της Δημαρχίας. Όμως κίνητρό μου εξακολουθούσε να είναι αποκλειστικά το συμφέρον της Άνδρου. Ο κίνδυνος μεγάλος να χαθεί μια ολόκληρη διετία για το Δήμο χωρίς συνεδριάσεις του Δ.Σ. και αποφάσεις, χωρίς προυπολογισμούς. Κίνδυνος για την Άνδρο αυτή καθαυτή και όχι για τον Δήμαρχο προσωπικά, όπως κάποιοι πιστεύουν. Ήταν η ώρα του καθήκοντος. Η ώρα να αναδειχθεί η σύνθεση των απόψεων για την Άνδρο και όχι να προβληθεί καθένας για προσωπικό του όφελος.

Πράγματι με τη βοήθεια κυρίως της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κάναμε πράξη τη σύνθεση αυτή και προχωρήσαμε. Η Ανδρος δεν έμεινε να ακούει στείρες αντιπαραθέσεις αλλά είδε το κορυφαίο όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, να λειτουργεί. Και αυτό παρά την προσπάθεια που κάποιοι κύκλοι καταβάλλουν προκειμένου να μειωθεί η συλλογική προσπάθεια και να τονισθεί η υποτιθέμενη προσωπική συμβολή κάποιων συγκεκριμένων.

Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και θα φτάσει μέχρι το τέλος της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, με εμένα τον ΑΜΙΣΘΟ Πρόεδρό του να παραμένω θεματοφύλακας του θεσμού αυτού, που αποτελεί την επιτομή της Δημοκρατίας και πλέον με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μπορεί να αποτελέσει και την επιτομή της αξιοκρατίας στην κοινωνία μας.   

Κατά την τρέχουσα Δημαρχιακή περίοδο, αποδείχθηκε ότι ανεξάρτητα του ποιος είναι ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεργάζεται, να συνθέτει και να αποφασίζει για την πρόοδο του νησιού.  Έτσι απλά. Χωρίς πολιτικά συμφέροντα, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς ατομικές επιδιώξεις.

Αγαπημένοι μου φίλοι,

Η επόμενη των προσεχών Δημοτικών εκλογών θα χρειαστεί σύνθεση και κοινή προσπάθεια για να πάει η Ανδρος μπροστά. Δεν περισσεύει κανείς από την προσπάθεια αυτή. Οι άξιοι πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο, χωρίς αποκλεισμούς και αφορισμούς.  Άλλωστε αυτό επιβάλλει πλέον και η νέα εκλογική νομοθεσία.

Με απλά λόγια! 

Επιβάλλεται να είμαστε παρόντες και ενωμένοι όλοι όσοι πονάμε τον τόπο μας στην προσπάθεια να τον πάμε μπροστά.

Με αποφάσεις που θα αποβλέπουν στο συμφέρον όλων

Θα είμαι στη μάχη αυτή ως υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου για να υπηρετήσω μαζί με τους άξιους φίλους και συνεργάτες μου τις προσδοκίες, τα όνειρα και τις επιδιώξεις του καθένα από εσάς, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες αλλά με σοβαρότητα, εντιμότητα, ευθύτητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα.

Όλοι όσοι στοιχηθούμε στην προσπάθεια αυτή, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε, ό,τι διαθέτει καθένας μας για την πρόοδο του νησιού.

Με πιο απλά λόγια! Στο αύριο που ελπίζουμε και ονειρευόμαστε, θα φθάσουμε χωρίς πολιτικούς υπολογισμούς, ξεπερνώντας όσα μας χωρίζουν και μένοντας σε όσα μας ενώνουν.

Φίλες και φίλοι,

Όλοι όσοι ενώσαμε και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να φτάσουμε εκεί που ονειρεύτηκαν οι παλαιότεροι και ελπίζουν οι νέοι, ζητούμε τη στήριξή σας στις Δημοτικές εκλογές του Μαϊου του 2019, προκειμένου να συμβάλλουμε με ειλικρίνεια και χωρίς διακρίσεις στην πρόοδο ολόκληρου του νησιού μας, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν.

                                                    ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ