Τι τρέχει με το εργοστάσιο της ΣΑΡΙΖΑΣ;

Του Βασίλη Πομόνη

Δικηγόρου

Λέμε ότι για να δούμε ευημερία και να αυξηθεί το εισόδημα πρέπει να μεγαλώσει η Πίτα, ώστε να την κόψουμε σε μεγαλύτερα, ή και περισσότερα κομμάτια. Ανάλογα με την κοσμοθεωρία καθενός και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Στην Άνδρο λίγες περί την οικονομία δραστηριότητες  παράγουν προστιθέμενη αξία. Αξία η οποία κατανέμεται σε πολλούς και μεταξύ των άλλων προσπορίζει έσοδα και στο Δήμο Άνδρου. Μια απ’ αυτές (ίσως η κυριότερη), είναι το εργοστάσιο της ΣΑΡΙΖΑΣ.

Είναι αλήθεια ότι έχει περάσει πολλές μέχρι τώρα δοκιμασίες η ως άνω επιχείρηση. Είναι αλήθεια ότι οι δοκιμασίες αυτές μεγαλύτερο (εμφανές τουλάχιστον) κόστος είχαν στους με οποιονδήποτε τρόπο συνδεόμενους με την επιχείρηση, π.χ. προσωπικό εργοστασίου. Εκείνο όμως που φαίνεται ότι αγνοείται, είναι ότι κόστος υπάρχει και για το Δήμο Άνδρου, του οποίου άμεσα έσοδα συνδέονται με την δραστηριότητα και παραγωγή του εργοστασίου στ’ Αποίκια.

Τις τελευταίες  μέρες αντιληφθήκαμε και πληροφορηθήκαμε ότι το εργοστάσιο εμφανώς υπολειτουργεί (αν δεν σταμάτησε εντελώς την παραγωγή). Δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες για τους λοιπούς, αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν συνέπειες για τα έσοδα του Δήμου. Εκείνα λοιπόν τα οποία (ως δημότες που έχουμε έννομο συμφέρον προς τούτο) ζητάμε από το Δήμο άμεσα να γίνουν, είναι:

α) Να δημοσιοποιήσει με ανάρτηση στο διαδίκτυο τη σύμβαση που υπάρχει μεταξύ Δήμου Άνδρου και Σάριζας, όσον αφορά τα έσοδα του Δήμου από τη χρήση του νερού της ως άνω πηγής.

β) Να δημοσιοποιήσει τα έσοδα που υπήρξαν από τη δραστηριότητα του εργοστασίου και περιήλθαν στο Δήμο κατά την τελευταία τριετία.

γ) Να ενημερωθούμε, ως δημότες, για το εάν προέβη σε κάποια ενέργεια, ή εάν όχι τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Ελπίζουμε σε απάντηση για την πίτα της ΣΑΡΙΖΑΣ πριν τελειώσει η παρέλαση των αρμοδίων στην κοπή των άλλων πιτών της εποχής.