Στρόφιλας Άνδρου: Ώρα μηδέν...

Γενάρης μπροστά στην καιόμενη χωματερή του Στρόφιλα. Η χωματερή έχει "μετακομίσει" πια και είναι 150 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο! Ακριβώς μπροστά του! Για να τον βλέπει και να την βλέπει καλύτερα! (φωτ. Εν Άνδρω).

Τον Στρόφιλα της Άνδρου τον συνάντησα πρώτη φορά το 2006 το καλοκαίρι. Τότε οι Πιτροφιανοί και οι Ζαγανιαραίοι είχαν ξεσηκωθεί και είχαν κλείσει την χωματερή που είχε φτιάξει η απύθμενη ανοησία και εξοργιστική άγνοια και αδιαφορία των συγχρόνων Ανδριωτών απέναντι από την πρώτη πόλη της Ευρώπης που είχε ακμάσει μεταξύ από το 4500 π. Χ. μέχρι 3200 π.Χ. Ανάμεσα στους τότε επικεφαλής της εξέγερσης και δύο τοπικοί παράγοντες με τους οποίους έτυχε να "συνταξιδέψουμε" από το 2009 μέχρι 2014 με το όνειρο του Στρόφιλα της Άνδρου που θα τον θαύμαζε όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη... 

 Κάποιοι φώναζαν και έκαναν καταγγελίες, μηνύσεις προσφυγές μέχρι το 2014. Αμέσως μετά σιώπησαν εντελώς. Και σήμερα είναι "Likατζίδες" στο φέισμπουκ του δημάρχου μην ψελλίζοντας κουβέντα για όλη αυτή την άθλια κατάσταση μπροστά σε αυτό το σπουδαίο ευρωπαϊκό μνημείο. Κρίμα για την Άνδρο... (βίντεο Εν Άνδρω).

Το 2009 ξεκίνησα δημόσια αρθρογραφία μου για την διάσωση του Στρόφιλα. Κάποιοι από εκείνους που είχα συναντήσει το 2006 έλεγαν τα ίδια με μένα. Όταν το 2013 ξεκίνησα την ιστοσελίδα Εν Άνδρω επιλέξαμε μαζί με κάποιους από αυτούς για σήμα μας το υπέροχο και παραμελημένο καραβάκι του Στρόφιλα που είχε ταξιδέψει στα βράχια του Στρόφιλα 6000 χρόνια για να φτάσει μέχρι εμάς και να μας πει μια ιστορία μοναδική για την Άνδρο.

 Θλίψη για τον "κρανίου τόπο" του Στρόφιλα. Οι καπνοί ασταμάτητοι επί μήνες. Ο καπνός εμπεριέχει διοξίνες άκρως επικίνδυνες όπως λένε οι ειδικοί. Το πρόβλημα είναι πως μέχρι το 2014 κάποιοι διαμαρτύρονταν γι' αυτό. Μετά σιώπησαν... εκκωφαντικά! Έγιναν φαίνεται οι διοξίνες... φιλικές!... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μέχρι το 2014 κάποιοι από εκείνη την παρέα - και μαζί κι εγώ - κάναμε αντιπολίτευση στην διοίκηση Γλυνού που δεν έκλεινε την χωματερή της Σταυροπέδας. Το 2012 η διοίκηση Γλυνού ξεκίνησε μια νέα χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Κάποιοι αντέδρασαν στην Υδρούσα. Η αντιπολίτευση Σουσούδη υιοθέτησε όλες τις αντιδράσεις για μικροπολιτικούς λόγους. Όταν το 2014 ήρθε στην διοίκηση η ομάδα Σουσούδη (αφού περιπλανήθηκε στον Καμπανό κανένα 6μηνο ψάχνοντας για νέα θέση και αφού διαίρεσε το νησί και το ΔΣ με αυτοσχεδιασμούς χωρίς βάση) επέστρεψε το 2015 στην θέση της Πλούσκας.

Λίγες δεκάδες μέτρα πριν τους καπνούς της χωματερής μερικά πρόβατα έβοσκαν αμέριμνα τα χόρτα με τις διοξίνες. Διοξίνες που μέσω των ζώων θα έμπαιναν στην τροφική αλυσίδα! Με ότι αρνητικό για όσους θα κατανάλωναν το κρέας ή το γάλα τους... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Από το 2015 "προστάτης" της Πλούσκας (απέναντι στην διοίκηση Σουσούδη για εξίσου μικροπολιτικούς λόγους) ανέλαβε ο ελάσσων της αντιπολίτευσης Γ. Καπάκης. Και επέδειξε ως ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του ΥΠΕΣ μεγάλη δραστηριότητα επί τριετία μπλοκάροντας κάθε εξέλιξη για την δημιουργία ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Σιωπώντας κι αυτός... εκκωφαντικά για τα σκουπίδια που συνέχισαν να ρίχνονται ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ στην Σταυροπέδα και στον Στρόφιλα με την μορφή της... δεματοποίησης!!! Οι προηγούμενοι δεματοποιούσαν τα σκουπίδια από το 2012 και τα έριχναν λίγο πιο δίπλα. Οι σημερινοί δεματοποιούν από το 2014 μέχρι το 2018 και τα έριχναν κι αυτοί πιο δίπλα. Με την αρωγή της σιωπής για το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα του πρώην ΓΓ του ΥΠΕΣ Γ. Καπάκη!

Ο ανενεργός δεματοποιητής. Τι να δεματοποιήσει; Και που να βάλουν πια τα δέματα; Εγκαταλείφθηκε λόγω πολιτικού κόστους και ο ενδιάμεσος σχεδιασμός που υπήρχε για μεταφορά του δεματοποιητή (φωτ. Εν Άνδρω).

Είναι χαρακτηριστικό πως οι άνθρωποι των δύο χωριών που διαμαρτύρονταν μέχρι το 2014 δεν πίεζαν πια. Οι άνθρωποι τους ήταν πια και στο ΔΣ και στο γραφείο Τύπου του Δήμου. Όμως το έργο του ΧΥΤΥ δεν προχώρησε: και λόγω ολιγωρίας του Δήμου και λόγω αντιδράσεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.  Όμως δεν προχώρησε από την διοίκηση ούτε η ανακύκλωση, ούτε η κομποστοποίηση, που ήταν αναγκαίες για να προχωρήσει ο ΧΥΤΥ. Αποτέλεσμα: η Σταυροπέδα λειτουργούσε ως ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ χωματερή πολύ χειρότερα από πριν και χωρίς προοπτική να γίνει στο ορατό μέλλον το επόμενο βήμα. Και κάπως έτσι η χωματερή επεκτάθηκε πλέον και μπροστά και στον αρχαιολογικό χώρο! Η Άνδρος πετούσε και πετά στα σκουπίδια την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Το οροπέδιο του σπουδαίου ιστορικά και πολιτιστικά Στρόφιλα χαμένο πίσω από τους καπνούς της "άκαυτης βάτου" των σκουπιδιών! Εκατοντάδες γλάροι πετούν πάνω από την χωματερή... (φωτ. Εν Άνδρω).

Εδώ να πούμε (ακόμα μια φορά) πως αν δεν ήταν η μείζονα αντιπολίτευση να βάλει πλάτη ψηφίζοντας την χωροθέτηση το 2015 ούτε χωροθέτηση θα υπήρχε αυτά τα χρόνια γιατί ο Θ. Σουσούδης που υποσχέθηκε λαϊκίστικα τα πάντα σε όλους το 2014 τα βρήκε μπροστά του στην περίπτωση της Πλούσκας και η ομάδα του διασπάστηκε! Επτά 7 σύμβουλοι του ψήφισαν κατά της χωροθέτησης! Αυτή για την οποία τόσο επαίρεται σήμερα ο δήμαρχος. Αυτή είναι η αλήθεια κι ας μην του αρέσει. Όποιος αντιπολιτεύεται λαϊκίστικα και όποιος εκλέγεται λαϊκίστικα το βρίσκει στο τέλος μπροστά μπροστά του ως διοίκηση. Και κάπως έτσι η Άνδρος κάνει σημειωτόν πολλά χρόνια...

Σε αυτή την ακρόπολη άνθισε επί 1300 χρόνια ένας πολιτισμός, που έφτιαξε μια πόλη χιλιάδων κατοίκων και πλοία με τα οποία ταξίδεψε στο Αιγαίο κάνοντας την Άνδρο μια από τις πρώτες ναυτικές δυνάμεις της εποχής. Μπροστά σε αυτήν την ακρόπολη οι απόγονοι τους 6000 χρόνια αργότερα έστησαν νταμάρια και χωματερές! Και αν τα νταμάρια έφυγαν, οι χωματερές όχι. Γιατί έχουν "προσωπικό πολιτικό κόστος" και "προσωπικό πολιτικό κέρδος", που βαραίνουν όπως φαίνεται στους συγχρόνους πολύ περισσότερο από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Στις 5 Νοεμβρίου 2018 ξέσπασε φωτιά περιμετρικά στην ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ χωματερή του Στρόφιλα, η οποία έκαιγε επί 2,5 μήνες. Σκουπίδια και των προηγουμένων και των σημερινών καίγονταν για 75 μέρες! Το βιοαέριο των σκουπιδιών δεν έσβηνε με τίποτα. Το έσβησαν τα χιόνια! Κι όμως επί 75 μέρες δεν υπήρξε ούτε μια διαμαρτυρία από κανέναν στην Άνδρο για την άθλια κατάσταση.

Όπως δεν υπήρξε ούτε μια διαμαρτυρία κατά της διοίκησης και για την ανακύκλωση που εγκαταλείφθηκε επί μεγάλα χρονικά διαστήματα ή για την κομποστοποίηση που δεν έγινε ποτέ αυτά τα χρόνια. Όπως δεν υπήρξε και κάποια διαμαρτυρία για την καθυστέρηση που επέβαλε με πλήθος ενστάσεις ο ελάσσων της αντιπολίτευσης. Κάπως έτσι ο Στρόφιλας αντι να απαλαγεί από τα σκουπίδια και να γίνει πόλος παγκόσμιας έλξης στην Άνδρο ξέμεινε ένας σκουπιδότοπος χωρίς προοπτική. 

Από την μεγάλη εκδήλωση για τον Στρόφιλα της Περιφέρειας το καλοκαίρι του 2017 που προσέλκυσε 1000 άτομα (φωτ. Εν Άνδρω). 

Κανείς ούτε από την διοίκηση, ούτε από την αντιπολίτευση δεν μίλησε επί 5ετία στην Άνδρο για το κλείσιμο της Σταυροπέδας και την ανάδειξη του Στρόφιλα. Είχαμε μείνει - στο Εν Άνδρω - να στηριζούμε την μεγάλη ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό του νησιού μείνει μόνοι. Όλα αυτά μέχρι την μεγάλη εκδήλωση με 1000 άτομα που διοργάνωσε η Περιφέρεια και οι επιστήμονες που συνέδραμαν την Χ. Τελεβάντου στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου, το καλοκαίρι του 2017, όταν το νησί πληροφορήθηκε μάλλον αιφνιδιασμένο την μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική αξία του Στρόφιλα.

 

 Όταν ξεκίναγα την περιπέτεια του Στρόφιλα - πριν χρόνια - η αρχαιολόγος Χ. Τελεβάντου μου είπε θλιμένα: "ο Στρόφιλας είναι μόνος του". Το διαπίστωσα πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια... (βίντεο Εν Άνδρω).

Κι όμως υπήρχε σχεδιασμός για ενδιάμεσες λύσεις εκτός Στρόφιλα και Σταυροπέδας μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΥ. Υπήρχε και αρχαιολογικό σχέδιο για να αναδειχθεί ο Στρόφιλας και να μην έφτανε σε αυτή την απίστευτη αθλιότητα. Αλλά τι προχώρησε η σημερινή διοίκηση για να προχωρήσει το μέγα θέμα της μεταφοράς του δεματοποιητή για ένα διάστημα και την ανάδειξη του Στρόφιλα;

Από ότι βλέπουμε το μόνο που προχώρησε ήταν οι "σχέσεις" με αυτούς που διαμαρτύρονταν από το 2006 και μέχρι το 2014. Και μετά σώπασαν. Και σήμερα αναλώνονται σε like στην φεϊμπουκική πολιτική που ακολούθησε και η διοίκηση, αλλά και από την μεριά της και η ελάσσονα αντιπολίτευση. Στο φέισμπουκ όλοι λοιπόν για να κρύψουν πίσω από τα like την κατάντια και την αθλιότητα του σπουδαιότερου αρχαιολογικού χώρου της Άνδρου.

ΥΓ1. Το Εν Άνδρω ερωτά όλους τους υποψηφίους δημάρχους για το τι σκοπεύουν να κάνουν με τον Στρόφιλα αν εκλεγούν. Είναι ένα κριτήριο για να τους ψηφίσουν οι Ανδριώτες. Και αυτοί που "ξέχασαν" τον Στρόφιλα. Και αυτοί που τον έμαθαν το 2017. Και θα επιμείνουμε και θα ρωτάμε μέχρι τέλος με αυτό το σημαντικό κριτήριο.

ΥΓ2. Παραθέτουμε μερικά σημαντικά δημοσιεύματα του Εν Άνδρω για να μαθαίνουν όσοι δεν ξέρουν και για να θυμηθούν όσοι "ξέχασαν"... 

 Δ. Μπασαντής