Υποψηφιότητα Δημήτρη Γιαννίση και μερικές αναγκαίες επισημάνσεις

(Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε, σε άλλα μέσα επικοινωνίας του νησιού, την πέμπτη κατά σειρά υποψηφιότητα για το Δημαρχείο της Άνδρου, αυτή του Δημήτρη Γιαννίση. Μια υποψηφιότητα που ψιθύριζαν πολλοί. Που την έγραφαν αρκετοί. Αλλά για την οποία δεν υπήρχε τίποτα επίσημο. Το Εν Άνδρω είχε απευθύνει εγκαίρως έγγραφο ερώτημα (SMS) στο οποίο απαξίωσε o κ. Γιαννίσης να απαντήσει! Και σήμερα που έβγαλε την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του φρόντισε… να μην μας την στείλει!

Αποτελεί έκπληξη η στάση του. Με την πρώτη επίσημη εμφάνιση του – αυτός που ισχυρίζεται πως «η Άνδρος μας ενώνει» - ξεχωρίζει κάποια «δικά του ΜΜΕ»! Αποτελεί έκπληξη - αυτός που δηλώνει «έμπειρος»  και «ενωτικός» - να διαιρεί τα ΜΜΕ του νησιού στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του. Αποτελεί όμως έκπληξη και η μικροψυχία του, καθώς «ξεχνά» πως το Εν Άνδρω ήταν το μόνο ΜΜΕ - όλα αυτά τα χρόνια της πολυετούς απουσίας του από το νησί - που έγραψε για τα έργα που είχε αφήσει ως δήμαρχος στην Χώρα της Άνδρου το 2002.

Λυπούμαστε γιατί στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του κ. Δ. Γιαννίση είμαστε αναγκασμένοι να του υπενθυμίσουμε πως η Άνδρος δεν είναι μόνο «οι δικοί του»! Λυπούμαστε που βλέπουμε στην πρώτη εμφάνιση του να συνεχίζει διχαστικές πρακτικές - ως προς το Εν Άνδρω - που ακολουθεί και ο σημερινός δήμαρχος. Ελπίζουμε κάποιοι σύμβουλοι του να τον συμβουλεύσουν να σταματήσει τέτοιες διχαστικές πρακτικές.

Και ευχόμαστε στον κ. Δ. Γιαννίση καλή επιτυχία. Γιατί εμείς δεν είμαστε ίδιοι. Δεν ξεχνάμε πως στηρίξαμε το έργο του (ας ρίξει μια ματιά στον Εν Άνδρω οι δημοσιεύσεις υπάρχουν όλες ώστε να τις "θυμηθεί"), όπως στηρίξαμε και όπου χρειάστηκε και τον σημερινό δήμαρχο (χωροθέτηση ΧΥΤΥ). Το ότι ο κ. Γιαννίσης «ξεχνά» τις αναφορές μας στο έργο του και ο κ. Σουσούδης «ξεχνά» την στήριξη μας στην κρίσιμη επιλογή της 5ετίας του απλώς φανερώνει την κοίτη του κοινού διχαστικού ποταμού στον οποίο κυλούν και οι δύο.

Το Εν Άνδρω στην πορεία προς τις εκλογές δεν θα κρίνει μόνο πρόσωπα και χαρακτήρες, θα κρίνει και πολιτικές θέσεις. Με παρρησία καλούμε τον κ. Γιαννίση να απαντήσει κι αυτός ως υποψήφιος δήμαρχος στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που απασχολούν την Άνδρο. Και αυτά δεν είναι ευχολόγιο. Αλλά συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά.

Μερικά πράγματα δεν είναι λόγια κι ευχές. Απαιτούν θέσεις και δεσμεύσεις. Καλούνται οι 5 υποψήφιοι δήμαρχοι να πάρουν θέση στο μέγα πρόβλημα που απεικονίζεται στην φωτογραφία.

Ποια είναι η θέση του κ. Γιαννίση για την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Άνδρο; Υπάρχει ήδη χωροθέτηση από το ΠΕΣΠΑ. Θα την τηρήσει ή θα την αγνοήσει; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα για την απομάκρυνση της παράνομης χωματερής από τον ΣΤΡΟΦΙΛΑ; Τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού μας.

Τον καλημερίζουμε και πάλι στον χώρο της ενεργούς πολιτικής της Άνδρου - μετά από 9 ολόκληρα χρόνια απουσίας - και περιμένουμε να δούμε την συνέχεια του πολιτικού βηματισμού του ελπίζοντας πως θα αλλάξει ο ίδιος πριν να επιχειρήσει να αλλάξει την Άνδρο… ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 Αντιγράφουμε απο τα άλλα ΜΜΕ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΙΣΗ

Φίλες και φίλοι,

τα τελευταία χρόνια οι πολίτες σ’ ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια επέλεξαν καινούρια σχήματα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ψυχολογική πίεση εξαιτίας της κρίσης ήταν μεγάλη.

Το ίδιο πιεστική ήταν και η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες από  τον ίδιο το λαό μήπως καταλαγιάσει κάπως η οργή του.

Οι κοινωνίες αποφάσισαν εν θερμώ και συνεπώς τα κριτήρια επιλογής δεν απαντούσαν ικανοποιητικά στο βαθμό αριστείας, στο μέγεθος των αναγκών και στις ειδικές ικανότητες και τα βιογραφικά που επιβάλλει η σύγχρονη διακυβέρνηση.

Οι πολίτες έδωσαν εύκολα την ψήφο τους σε πρόσωπα άφθαρτα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν εκτεθεί στο προσκήνιο σε θέσεις καίριας ευθύνης.

Με λίγα λόγια δεν είχαν διοικήσει απολύτως τίποτα.

Η αναζήτηση ενός νέου αφηγήματος καθώς και η οικονομική ανέχεια επέβαλλαν σε μέγιστο βαθμό την τάση ¨ανανέωσης¨ και έτρεξαν τα πράγματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δίνοντας έτσι την χαριστική βολή στους εκπρόσωπους του ¨παλαιού¨, στα λάθη, στις αστοχίες και τις παραλείψεις ενός συστήματος εξουσίας που θεωρήθηκε μαζικά ότι απέτυχε.

Ωστόσο, η μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος μαζί με την κραυγαλέα ανεπάρκεια των ¨νέων¨ και άπειρων αυτοδιοικητικών, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επανεκλογής τους.

Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία, ύστερα από πέντε χρόνια υπομονής, αρνείται κατηγορηματικά ν’ ακούσει τις ίδιες φωνές και αναζητά ένα καινούριο αφήγημα, μία πληρέστερη και έμπειρη εκπροσώπηση.

Ξαναβρίσκει το νήμα και στρέφει το ενδιαφέρον του σε ικανές, δοκιμασμένες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που διαθέτουν τη γνώση και δεν επιδίδονται σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς και σε λαϊκίστικες προπαγάνδες.

Οι πολίτες επιδιώκουν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να καταδείξουν ότι κανένας πολιτικός δεν μπορεί να πειραματιστεί πάνω τους με ψεύτικες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Οι νέοι επίσης με τη δυναμική που αναπτύσσουν, αναζητούν ξεκάθαρα την έμπνευση αλλά και την ελπίδα σε προσωπικότητες πρώτης γραμμής που άντεξαν στην κρίση, δεν δείλιασαν και κυρίως λειτούργησαν ως σταθερά αντίβαρα για να σταθεί όρθιο και να μην συρθεί προς τα κάτω ένα ολόκληρο οικοδόμημα από αξίες και ιδανικά.

Η κοινωνία γενικευμένα πια φαίνεται ν’ αναζητά εξωστρεφείς ανθρώπους με εγνωσμένο κύρος, διορατικότητα, παραστάσεις και έργο, που ν’ αποθεώνουν με χειροπιαστό τρόπο την ελπίδα και ν’ αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, στιβαρότητα και γνώση το συνάνθρωπο και τα προβλήματά του.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

οι εξελίξεις διαρκώς τρέχουν και συνεπώς επιβάλλεται η σύνθεση, σε αρμονία με τα οράματα και τους στόχους μας.

Οι ραγδαίες διακυμάνσεις της ζωής χρειάζονται αποφασιστικότητα και ενότητα για ν’ αντιμετωπιστούν.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά χωρίς εντάσεις, αποκλεισμούς και ταξικές ή άλλες διακρίσεις.

Και επειδή η οικονομική κρίση εξακολουθεί να μαίνεται, η διαρκής επίδειξη και οι προσβολές, η απαξίωση των συνειδήσεων και οι αναίτιοι χαρακτηρισμοί που διχάζουν τις κοινωνίες, δεν έχουν θέση στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν καθημερινά οι πολίτες με τις πράξεις τους.

Σ’ αυτό το πραγματικά καινούριο που επιβάλλουν οι ανάγκες της νέας εποχής, κάνω ένα βήμα μπροστά!

Ένα βήμα ώριμο και δημιουργικό, που θα συνθέτει και δεν θα μηδενίζει.

Δεν θα πειραματίζεται, ούτε φυσικά θα κατεδαφίζει.

Φίλες και φίλοι γνωριζόμαστε από παλιά!

Αυτό μου δίνει το θάρρος να εξακολουθήσω να μιλάω στις καρδιές σας με έργα πνοής, που αναβαθμίζουν περαιτέρω την ποιότητα σας!

Με την εμπιστοσύνη σας, θα συνεχίζω να κοιτάζω εκεί που πραγματικά πρέπει να πάω τον τόπο μου!

Στις δημοτικές εκλογές του Μαίου, όποιος αληθινά διαθέτει τη γνώση και συνομιλεί με τους πολίτες θα πρέπει να απευθυνθεί προς το μέρος τους με σιγουριά και απλότητα, αναφωνώντας ευθαρσώς την φράση ¨ΚΑΤΑΛΑΒΑ¨!

Τα αλλεπάλληλα ¨πιστεύω¨ που θ’ ακουστούν είναι απλώς μια επανάληψη, μια παλινωδία, το περιτύλιγμα που χρυσώνει το χάπι και ντύνει ξεκάθαρα την ένδεια επιχειρημάτων…

Το Μάιο του 2019 επενδύουμε στο κομμάτι της γνώσης!

Την επόμενη τετραετία τολμούμε τις αλλαγές!

Η Άνδρος αλλάζει! Πάει μπροστά!

Και εμείς μπορούμε και θέλουμε να καταλάβουμε τον κόσμο καλύτερα!

Η Άνδρος μας ενώνει όλους! 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ 5-2-2019