Ολοκληρώνονται τα συμπληρωματικά έργα για τον Βιολογικό της Χώρας

Ο βιολογικός καθαρισμός Άνδρου. 'Εργο πολύ σημαντικό για την Χώρα, πολλών εκατομμυρίων, οι συνδέσεις του οποίου ολοκληρώνονται μέχρι το 2020.

Είναι μια από τις θετικές ειδήσεις των ημερών και αφορούν την ολοκλήρωση ή την πληρωμή τεσσάρων έργων που αναφέρονται στην επεξεργασία λυμάτων στην Άνδρο. Κάποια από αυτά έγιναν και ένα αναμένεται να γίνει το επόμενο 12μηνο από τον Δήμο Άνδρου.

Αναλυτικά  στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσονται έργα ολοκλήρωσης της κατασκευής εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και αγωγών μεταφοράς στη Χώρας της Άνδρου. Το συνολικό πόσο του προϋπολογισμό και για τα τέσσερα έργα είναι 2.809.738,89 ευρώ.

Συγκριμένα:

Το πρώτο έργο αναφέρεται στην ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί από την Κοινοπραξία που κατασκεύασε τον βιολογικό και εκκρεμεί πληρωμή ποσού 200.000€ που αναμένεται να κλείσει σύντομα. Κατασκευάστηκε μονάδα ασβεστοποίηση της ιλύος και ένα χρόνο λειτουργίας του βιολογικού που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Το δεύτερο αναφέρεται σε ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ. Θα ολοκληρωθεί το υπολειπόμενο 90,72% του έργου που αφορά τη σύνδεση της ΕΕΛ με τη ΔΕΗ.

Το τρίτο αναφέρεται στην πληρωμή Συμβούλου, κάτι υποχρεωτικό στα χρηματοδοτούμενα έργα ΕΣΠΑ από κάποιο μέγεθος και πάνω, και τέτοια ήταν τα έργα της αποχέτευσης.

Το τέταρτο αφορά την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΔΙΩΝ Δ.Ε. ΑΝΔΡΟΥ. Πρόκειται για την κατασκευή υπολειπόμενων δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Μεσσαριάς και Λειβαδίων Δ.Ε. Άνδρου και έργων μεταφοράς τους στην ΕΕΛ Χώρας Άνδρου. Περιλαμβάνει την κατασκευή 1,48 χλμ. βαρυτικών αγωγών (τα 0,89 χλμ. στην Μεσσαριά και τα 0,59 χλμ. στα Λειβάδια) και ενός αντλιοστασίου ακαθάρτων (στα Λειβάδια) μετά του καταθλιπτικού αγωγού μήκους 0,96 χλμ. Το έργο δημοπρατείται αυτή την εβδομάδα και είναι προϋπολογισμού 600.000€ περίπου και λογικά θα ολοκληρωθεί σε 10-12 μήνες.

Το τελευταίο έργο, αυτό της ολοκλήρωσης των δικτύων αποχέτευσης της Μεσαριάς και των Λειβαδίων και του αντλιοστασίου έρχεται να συνδέσει δύο δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί προηγουμένως (το ένα με δημόσια και το άλλο με ιδιωτική χρηματοδότηση) με τον βιολογικό της Χώρας και εκκρεμούσε όλα αυτά τα χρόνια. Η σημερινή διοίκηση μετά από κόπο και δυσκολίες ετών κατάφερε να το μελετήσει, να το εντάξει σε πρόγραμμα και να το δημοπρατήσει. Το έργο θα τελειώσει επί των ημερών του επόμενου δημάρχου, όποιος κι αν είναι αυτός. Ελπίζουμε τώρα πια ο κ. Σουσούδης να κατανοεί πως τα δημόσια έργα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Έχουν συνέχεια. Και δεν ανήκουν σε όποιον κόβει κορδέλα.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»