Η αλήθεια για το δημοτικό σχολείο της Χώρας

Της Ειρήνης Πανταζή

Δημοτικής Συμβούλου

Φωτογραφία της μακέτας του νέου δημοτικού σχολείου Χώρας που σχεδιάστηκε και μελετήθηκε επί διοίκησης Γλυνού και δεν προχώρησε επί 2,5 χρόνια η διοίκηση Σουσούδη (φωτ. από την μελέτη).

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΑΣ 

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Είναι πολύ δυσάρεστο να αντιπαρατίθεμαι δημόσια για την εγκατάλειψη του δημοτικού σχολείου της Χώρας. Κανονικά θα έπρεπε να είχε προχωρήσει το σχέδιο που ξεκινήσαμε επί Γιάννη Γλυνού για το νέο σχολείο και το οποίο το είχαμε προχωρήσει σημαντικά μέχρι το 2014, που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση του κ. Σουσούδη. Η οποία παράτησε όλα τα σχέδια για ένα καινούριο σχολείο και ξέχασε και την συντήρηση του παλαιού.

Κι έρχεται τώρα ο ο κ. Σουσούδης με δικαιολογίες «τάχα μου φταίνε οι προηγούμενοι». Ξεχνά πως εκείνοι διοίκησαν μόνο 3,5 χρόνια και είχαν προχωρήσει τα σχέδια για ένα καινούριο σχολείο. Ενώ αυτός διοικεί 5 χρόνια και δεν έχει συντηρήσει ούτε το υπάρχον παρά τα χρήματα που έχει δώσει η Περιφέρεια.

Από την τεχνική έκθεση που είχε συνταχθεί επί Γλυνού και δεν προχώρησε επί Σουσούδη (φωτ. από την μελέτη).

Ας μάθει λοιπόν πως επί Γλυνού ολοκληρώθηκε η γεωτεχνική μελέτη (3/2011), εγκρίθηκε το κτιριολογικό(10/11) για σχολείο 1768 τ.μ., εκπονήθηκε η προ μελέτη 11 -12/11), υποβλήθηκε στο ΣΧΟΠ φάκελος έγκρισης των ειδικών όρων δόμησης γιατί ο χώρος ανήκει σε παραδοσιακό οικισμό. Λόγω καθυστέρησης του ΣΧΟΠ, προτείναμε να προχωρήσει η προμελέτη χωρίς τους όρους δόμησης, κάτι που δεν δέχτηκε η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο. Στις 6/5/2014 έφυγε ο πλήρης φάκελος και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Στις 6/8/2014  γνωμοδοτεί θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου. Το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο βγήκε στις 3-11-2016, επί των ημερών της διοίκησης Σουσούδη. Η καθυστέρηση υπήρξε λόγω αλλαγής της νομοθεσίας για το πρώην ΣΧΟΠ και νυν ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Άλλη μια φωτογραφία ενός έργου που δεν προχώρησε (φωτ. από την μελέτη)

Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει άμεσα ο Δήμος από τα τέλη του 2016 ήταν να το βάλει στο προϋπολογισμό του 2017 και να είχε συνάψει εκ νέου σύμβαση με κάποια εταιρεία ώστε να γίνουν οι οριστικές μελέτες με τον προϋπολογισμό του 2018. Αντίθετα το έβαλε στον εφετινό προεκλογικό προϋπολογισμό του 2019. Δυστυχώς ο κ. Σουσουδής άφησε να περάσουν άπρακτα 2,5 χρόνια περίπου βλέποντας τα ΕΣΠΑ τα περνούν και να πηγαίνουν αλλού.

Εν τω μεταξύ το παλιό δημοτικό σχολείο έχει τεράστια προβλήματα: πέφτουν οι σοβάδες από τα ταβάνια, οι τοίχοι με τη βροχή μπάζουν νερό, έχει μούχλες και υγρασία στους τοίχους. Αλλά και οι επισκευές γίνονται μόνο όταν προκύψει το πρόβλημα. Το χειρότερο όταν τελειώσουν οι επισκευές δεν υπάρχει καμία επίβλεψη και κανένας έλεγχος από τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Αυτό το καυτηρίασαν και οι γονείς που μίλησαν και μπορούν να το βεβαιώσουν.

Το διάγραμμα κάλυψης της μελέτης της προηγούμενης διοίκησης που περιμένει 2,5 χρόνια (φωτ. από την μελέτη)

Ο δήμαρχος απευθύνθηκε πλέον μετά την πτώση του ταβανιού στην ΚΤΥΠ Α.Ε (κρατικός φορέας σχολικών κτιρίων) για τον έλεγχο στατικότητας του κτιρίου όπως απαίτησαν οι γονείς. Και επειδή θα αργήσουν για να μην μείνει κλειστό το σχολείο για μεγάλο διάστημα φέρνει μάλλον ιδιωτικό μηχανικό ή εταιρεία από την Αθήνα.

Για να ξέρουν οι γονείς τι έχει γίνει. Μέχρι τώρα έγινε μια πρώτη επισκευή σοβάδων στις 6 αίθουσες της παλαιός πτέρυγας. Αν το κτίριο βγει κατάλληλο, θα βάλει ενισχυμένη γυψοσανίδα με πλέγμα σε όλες τις αίθουσες για να αποφύγουμε τυχόν ατύχημα από κάποια πιθανή πτώση και θα γίνει αλλαγή της κεραμοσκεπής με χρήματα που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια. Παρεμπιπτόντως η περιφέρεια χρηματοδότησε και όλη την επισκευή σοβάδων της βορινής πλευράς του κτιρίου το 2018 με επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Το να εμπλέκει τους πάντες στις θέμα της μη επισκευής ο κ. Σουσούδης είναι εκ του πονηρού. Προσπαθεί μάταια να αποσείσει τις ευθύνες του για την ολιγωρία του όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο ζήτημα της προώθησης του νέου σχολείου όσο και στο θέμα της επισκευής του παλαιού.

Με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία.

ΥΓ: Αποστέλλω φωτογραφικό υλικό της μελέτης από το αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου.