Καίγονται πάλι τα σκουπίδια στην χωματερή της Άνδρου! Οι θέσεις των υποψηφίων γι' αυτόν τον "σύγχρονο" τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων...

Σάββατο 23/3/2019, ώρα 18:10. Στο τηλέφωνο φίλος και συνεργάτης του Εν Άνδρω: "Δεν θα το πιστέψεις, καίγονται τα σκουπίδια στην χωματερή! Είχαν σβήσει καμιά 10ριά μέρες. Όμως με τους ισχυρούς ανέμους η φωτιά που σιγόκαιγε προφανώς μέσα τους πήρε τα πάνω της". Δεν απαντήσαμε. Δεν υπήρχε λόγος να απαντήσουμε. Εδώ και 5 ολόκληρους μήνες καίγονται τα σκουπίδια στη νέα ανεξέλεγκτη χωματερή του Στρόφιλα. Όπως φαίνεται από την φωτογραφία του φίλου και συνεργάτη που τραβήχτηκε γύρω στις 18:20 η φωτιά είναι μεγάλη. Έχουν φουντώσει όλα τα σκουπίδια των τελευταίων χρόνων και καίγονται. Ιδού ο τρόπος της "σύγχρονης" διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας. Ποιος διαχειρίζεται τα σκουπίδια στην Άνδρο; Ο Δήμος Άνδρου. Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα επί 5ετία ο Δήμος Άνδρου; Ούτε μια οργανωμένη χωματερή δεν κατάφερε να έχει πέρα από μια ανοργάνωτη δεματοποίηση που όλοι λένε πως σταματά κατά καιρούς και τα σκουπίδια ρίχνονται στον κατήφορο (σημερινή φωτ. Γ.Π. για το Εν Άνδρω). 

 Ο φίλος μας είχε το κουράγιο να πάρει διάφορες φωτογραφίες από μικρή και μεγάλη απόσταση. Ώστε όλοι εσείς που αδιαφορείτε επιδεικτικά για την Άνδρο της ζωής σας και δεν θέλετε να προχωρήσει η νέα χωροθέτηση να ξέρετε πως είστε υπόλογοι - από κοινού με τον δήμαρχο που δεν έχει κάνει τίποτα να αλλάξει την κατάσταση επί 5ετία - γι' αυτό το χάλι. Και πια δεν μπορεί κανείς να επικαλείται την άθλια κατάσταση που υπήρξε επί προηγουμένων διοικήσεων. Αυτές πέρασαν και πάνε. Όπως πέρασαν και πάνε και 5 ολόκληρα χρόνια χωρίς να αλλάξει το παραμικρό. Όπως πέρασαν και πάνε και τα τόσα αστεία και ψεύτικα περί "λανθασμένων μελετών" για το νέο ΧΥΤΥ Άνδρου που λένε οι φίλοι της Πλούσκας. Και ανέχονται επιδεικτικά αυτό το χάλι. που φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά όπως φαίνεται στην φωτογραφία ντροπιάζοντας το νησί μας και υπονομεύοντας την υγεία των κατοίκων του  (σημερινή φωτ. Γ.Π. για το Εν Άνδρω).

 

 Άραγε τι λένε οι 5 υποψήφιοι δήμαρχοι γι' αυτό το χάλι; Να σας πούμε εμείς μιας και δεν έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα στο ερωτηματολόγιο μας που έθετε πρώτο-πρώτο το ερώτημα της Σταυροπέδας, του Στρόφιλα και του νέου ΧΥΤΥ. Ο δήμαρχος λέει πολύ σωστά πως έχει χωροθετήσει. Φορτώνει όλη την καθυστέρηση στον κ. Καπάκη. Ξεχνά πως ήταν αυτός στην αρχή που παλλινδρόμησε. Αλλά έστω κι έτσι προχώρησε. Όμως δεν τόλμησε να βγάλει τα σκουπίδια και τον δεματοποιητή από την χωματερή της Σταυροπέδας. Όπως φαίνεται από την 5μηνη φωτιά που τα κατακαίει απλώς τα μετέφερε σε παράνομη χωματερή δίπλα στον Στρόφιλα! Από την άλλη ο έπαρχος έκανε σειρά παρεμβάσεων για τα σκουπίδια συμπαραστεκόμενος στον δήμαρχο και στην προσπάθεια να χωροθετήσει πληρώνοντας και αυτός πολιτικό κόστος στο Μπατσί. Αλλά το τόλμησε. Και βεβαίως ήταν ο μόνος που τόλμησε και έκανε ανοικτή συγκέντρωση ανάδειξης και διάσωσης του Στρόφιλα στην Χώρα παρουσία 1000 ανθρώπων δίνοντας μια πρώτη εικόνα της σπουδαιότητας του μοναδικού αυτού αρχαίου ευρωπαϊκού μνημείου στην κοινωνία της Άνδρου (σημερινή φωτ. Γ.Π. για το Εν Άνδρω).

 

Από τους άλλους τρεις που διεκδικούν είσοδο στο ΔΣ της Άνδρου ο κ. Καπάκης αδιαφορεί πλήρως για το σημερινό χάλι της Άνδρου και δεν ενδιαφέρεται για τα σκουπίδια πέρα από την Πλούσκα. Αδιαφορεί και για τον μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο Στρόφιλα της Άνδρου. Τον ενδιαφέρουν του κάποιοι ψήφοι στο Μπατσί. Άλλωστε είναι το μόνο μέρος - όπως έδειξαν και οι μετρήσεις που διατηρεί επιρροή. Μάλλον για υποψήφιος δήμαρχος Πλούσκας κατεβαίνει. Ο κ. Γιαννίσης πιεζόμενος από την ομάδα Βόσσου, που μάλλον τον εγκατέλειψε, δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα θέση. Μιλά για όλα εκτός από το πολλαπλό αυτό θέμα (Σταυροπέδα, Στρόφιλας, νέος ΧΥΤΥ) που καίει. Ελπίζουμε τώρα που δεν έχει πια δεσμεύσεις από τον κ. Βόσσο να πάρει θέση. Τέλος ο κ. Μπάλλας έχει ως αναφορά τις κατά καιρούς θέσεις του (και συγκρούσεις του) στο δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου έναντι των εκπροσώπων των Πλουσκαίων. Θα πρέπει όμως και αυτός κάποια στιγμή να πάρει επισήμως θέση. Στη φωτογραφία η χωματερή του Στρόφιλα καίει σήμερα το απόγευμα στις 18:20 (σημερινή φωτ. Γ.Π. για το Εν Άνδρω). 

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ανάγλυφα και από κοντά τον καπνό από την καύση των σκουπιδιών. Ρωτήσαμε έναν "επιδημιολόγο" για τις διοξίνες που εκλύει η καύση των σκουπιδιών. Μας είπε πως θα απαντήσει διεξοδικά με κείμενο του. Αλλά για τις ανάγκες του σημερινού δημοσιεύματος μας μας είπε πολύ προβληματικά πράγματα σχετικά με την έκλυση τους και τις συνέπειες τους με την μεταφορά στην τροφική αλυσίδα. Ιδίως για τα γύρω σιωπηλά εδώ και 5 χρόνια χωριά. Εικάζουμε πως οι κάποτε διαμαρτυρόμενοι και σήμερα σιωπηλοί κάτοικοι τους θα θεωρούν ότι οι διοξίνες της προηγούμενης διοίκησης ήταν περισσότερο βλαβερές από τις διοξίνες της σημερινής. Δυστυχώς όμως δεν μας επιβεβαίωσε αυτήν την "εκδοχή" ο "επιδημιολόγος" που ρωτήσαμε. Ίσως όμως να μπορεί να την επιβεβαιώσει ο συμπαθής συνταξιούχος "επιδημιολόγος" που τελευταία ενέσκηψε και αναλύει δημοσκοπήσεις. Νομίζουμε πως το θέμα άπτεται περισσότερο των ιατρικών γνώσεων και ενδιαφερόντων του. Περιμένουμε να διαβάσουμε την γνώμη του, λοιπόν, για την εξάπλωση των διοξινών από την καύση των σκουπιδιών στην τροφική αλυσίδα της γύρω περιοχής της Άνδρου (σημερινή φωτ. Γ. Π. για το Εν Άνδρω).  

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"