Εφ’ όλης της ύλης, αλλά και στοχευμένη, η πρώτη ομιλία του Δημήτρη Λοτσάρη

 

Στην κατάμεστη από Κορθιανούς αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Όρμου Κορθίου (περίπου 270 άτομα, 230 καρέκλες + ορθίους) και παρουσία αρκετών νέων ο Δημήτρης Λοτσάρης ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του για τον Δήμο Άνδρου με μια συγκροτημένη ομιλία που ήταν μοιρασμένη περιλαμβάνοντας τόσο τοπικά και παναανδριακά θέματα, απολογισμό του έργου του ως έπαρχος και κριτική στον απερχόμενο δήμαρχο.

Από το πλήρες κείμενο της ομιλίας που διάρκεσε μια ώρα και στάλθηκε από συνεργάτη μας περικόψαμε αρκετά σημεία και επιλέξαμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα προς ενημέρωση σας.

Απλώς να σημειώσουμε εδώ πως είναι ο πρώτος από τους υποψήφιους που τόλμησε να μιλήσει για σχέδιο μεταφοράς του δεματοποιητή ώστε να αξιοποιηθεί η πανευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου: ο Στρόφιλας. Ίσως γιατί είναι ο μόνος που τόλμησε να τον προβάλει παρουσία 1000 θεατών στην Χώρα πληροφορώντας τους Ανδριώτες για τον ανεκτίμητο θησαυρό που κάποιοι πετάξανε στα σκουπίδια! Και κάποιοι σιωπούν μέχρι σήμερα για το έγκλημα σε βάρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Αναλυτικά τα αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Λοτσάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου στις 17/4/19:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Θα ξεκινήσω από το βασικότερο κεφάλαιο για το αύριο που είναι ο άνθρωπος. Αυτός θα είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος μας στόχος και ιδίως ΟΙ ΝΕΟΙ. Μια σοφή κινέζικη παροιμία λέει: "Αν βλέπεις 1 χρόνο μπροστά, φύτεψε ρύζι, αν βλέπεις 10 χρόνια μπροστά, φύτεψε δέντρα, αν όμως βλέπεις 50 χρόνια μπροστά, εκπαίδευε τους νέους".

Ούτως ή άλλως και ως Έπαρχος και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μουστακείου έκανα όσα περισσότερα μπορούσα για τους νέους.

Παρέθεσε έργα όπως παιδικές χαρές, συντήρηση δημοτικού Πίσω Μεριάς και ΚΠΕ, υποτροφίες σε φοιτητές, εθελοντές κλπ Και δεσμεύτηκε για παιδικό σταθμό, αξιοποίηση Πολιτιστικού Κέντρου, αξιοποίηση Μουσικού Συλλόγου Άνδρου με επέκταση του και σε Κόρθι, Μπατσί-Γαύριο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι το Αγροτικό Ιατρείο που με τόσες προσπάθειες κατάφερε να φτιάξει ο αείμνηστος Γιάννης Γλυνός είναι χωρίς ιατρικό προσωπικό και παραμένει σε αδράνεια. Ήδη με την υποψήφιά μας Μαρία Κουρέλη δημιουργούμε συνθήκες για την άμεση επάνδρωση και λειτουργία του Ιατρείου. Υπόσχομαι ότι με κάθε κόστος το Ιατρείο θα λειτουργήσει στους πρώτους μήνες της θητείας μου.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΘΙ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Όσον αφορά στην διοίκηση του Δήμου πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους, που κάνουν τιτάνια προσπάθεια για να εξυπηρετούν τους δημότες παρά την αδιαφορία της διοίκησης και την υποστελέχωση.

Πρώτα από όλα ο Δήμος χρειάζεται πλήρη Διαφάνεια, όπως έγινε με την διοίκηση του Μουστακείου. Θα έχουμε καθορισμένες ημέρες για τις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάθε 1η και 3η Δευτέρα του μήνα.

Θα τηρήσουμε τον νόμο που ορίζει δημόσια λογοδοσία για το Δημοτικό έργο κάθε χρόνο. Θέλουμε και θα έχουμε συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, ανεξάρτητα με το σε ποια παράταξη ανήκαν όταν εξελέγησαν και καλώ τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τους ικανότερους και πιο άξιους ανθρώπους, χωρίς παραταξιακές ταυτότητες, με μοναδικό κριτήριο το ποιοι μπορούν να λύσουν τα τοπικά προβλήματα την επόμενη ημέρα.

Αμέσως θα δημιουργήσουμε στον Δήμο γραφείο παρακολούθησης και εύρεσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ώστε να απορροφήσουμε χρηματοδοτήσεις που τώρα χάνονται για την Άνδρο και πηγαίνουν σε άλλα νησιά. Καθώς και Γραφείο Υποστήριξης Κληροδοτημάτων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η Άνδρος χρειάζεται ανάπτυξη με κάθε τρόπο, με εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του νησιού, με αύξηση του αριθμού των τουριστών που μας επισκέπτονται και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Κρουαζιέρα ανάγκη αλλαγής προορισμών. Με δέστρες και καλή οργάνωση της Τοπικής Κοινωνίας. Πέντε Υπέροχα Μοναστήρια, Μονοπάτια, Στήριξη Πεζοπορικού φεστιβάλ.

Συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών. Μία εξαιρετική προσπάθεια εναλλακτικού τουρισμού με επέκταση της σεζόν δρώντας συμπληρωματικά στο υπάρχον μοντέλο

Γαστρονομικός προορισμός με ανάδειξη τοπικών συνταγών πέρα από την φουρτάλια, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Άμεσα μελέτη για την επέκταση των σφαγείων του Γαυρίου και την αύξηση της δυναμικότητας. Διασύνδεση των τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν, ώστε να μεγαλώσουμε το ποσοστό του παραγόμενου πλούτου που μένει στο νησί. Δημιουργία σήματος ποιότητας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων με το οποίο θα πιστοποιούμε τις επιχειρήσεις που δίνουν ράφι στα ντόπια προϊόντα και πάνω στο οποίο θα χτιστεί όλη η διαφημιστική καμπάνια του Δήμου.

Ανάπτυξης και ενίσχυση της μελισσοκομίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο. Ήδη έχει γίνει μία επιτυχημένη δράση σε συνεργασία με το Επαρχείο και την APIGEA  για την ανάδειξη της βιολογικής μελισσοκομίας μέσω της οποίας έχουν προκύψει και συνεργασίες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η  πολιτική της Δημοτικής Αρχής μας προσβάλλει ως κοινωνία. Δεν γίνεται στην προοπτική δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων να έχει διάλυση την Ανακύκλωση.

Γιατί αναλώθηκε στις απευθείας αναθέσεις ακόμα και με εργολάβους, οι οποίοι δεν είχαν καν τις αδειοδοτήσεις για να παραδώσουν τα ανακυκλώσιμα στην Αθήνα και δεν έκανε ένα διαγωνισμό μακροχρόνιο με διαφάνεια και στόχους, ώστε πράγματι να γίνει με σχεδιασμό η Ανακύκλωση.

Η λύση είναι στο κλειστό σύστημα των 7000 κατοίκων όπως το νησί μας, ανακύκλωση στην πηγή σε 5 γραμμές ανακυκλώσιμων με συνεχή ενημέρωση και ανταπόδοση οικονομική σε επίπεδο νοικοκυριού ή σε επίπεδο τοπικού συλλόγου, ώστε τα χρήματα να επιστρέφουν στην κοινωνία .

Στον πρώτο χρόνο της διοίκησή μας ο δεματοποιητής θα φύγει από την Σταυροπέδα .

Όσο κουκουλώνουμε το πρόβλημα δεν δημιουργούμε προοπτικές επίλυσης .

Έχουμε πάρει σαφή θέση από το πρώτο έντυπο που κυκλοφορήσαμε και θα κάνουμε ειδική συγκέντρωση αναπτύσσοντας αναλυτικά ξανά τον σχεδιασμό μας για την κατασκευή ΧΥΤΥ και την Ανακύκλωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Η ανάδειξη του Στρόφιλα, της Αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης που προσδίδει στο νησί μας χαρακτηριστικά μοναδικού προορισμού καθώς ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς, της Παλαιόπολης και της Υψηλής παρουσιάζονται ως τα σημαντικότερα πολιτισμικά στοιχειά του νησιού.

Στην προτεραιότητά μας είναι η διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου και της Μονής Παντοκράτορα στις Γίδες καθώς και της Φάμπρικας και του Πύργου Μπίστη στις Στενιές.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει την ευθύνη για όλες τις ευκαιρίες που χάθηκαν μέχρι τώρα:

Και παρά το ότι δεν έχει διεκδικήσει ούτε ένα έργο και ποτέ δεν έχει κατέθεσε ούτε μία πρόταση στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση παρά τις επανειλημμένες  οχλήσεις μου, κυκλοφόρησε χωρίς ντροπή ο κ. Σουσούδης φυλλάδιο στο οποίο αυτοπροβάλλεται και διαφημίζει έργα που δήθεν έκανε. Εύκολα όμως διαπιστώνει κάποιος ότι κανένα από αυτά δεν είναι δικό του. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας του προηγούμενου δημάρχου του αείμνηστου Γιάννη Γλυνού, τον οποίο δεν αναφέρει καθόλου. Τα έργα απλά ολοκληρώθηκαν στην περίοδο της δημαρχίας του. Αλλά πώς να αναφέρει πρώην Δήμαρχο όταν δεν αναφέρει ούτε έναν από τους τωρινούς συνεργάτες του. Φαίνεται πως είναι ο μόνος Δήμαρχος στην ιστορία, που όλα τα κάνει μόνος του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απαξίωση της πολιτικής είναι δεδομένη. Κάποιοι φρόντισαν να κάνουν την αυτοδιοίκηση μια κακόφημη γειτονιά στην οποία με δυσκολία νέοι και άφθαρτοι άνθρωποι ενεργοποιούνται .

Αγαπητοί μου συντοπίτες πρέπει να βάλουμε τέλος στην Διοίκηση των ημετέρων και της κακοδιαχείρισης. Ελάτε μαζί να αντιδράσουμε. Μην επιβραβεύσετε με την ψήφο σας το σύστημα της τοπικής διαπλοκής που έφερε ένα ολόκληρο νησί πίσω και σε πλήρη αδράνεια.

Να γυρίσουμε την πλάτη στην κλίκα αυτών που μας περιφρονούν και ενώ μας ξέχασαν τόσα χρόνια, εμφανίζονται τώρα, τάζοντας και χτυπώντας μας φιλικά στην πλάτη επειδή ήρθαν οι εκλογές.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον, που ποτέ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο την πρώτη.