Ο διάλογος της… σιωπής!

Τελικά οι έχοντες την πρωτοβουλία του ντιμπέιτ (δήμαρχος Θ. Σουσούδης και πρόεδρος ΔΣ Λ. Μπάλλας) κατάφεραν και το… έκαψαν! Ή, κοντεύουν να το κάψουν!

Αναλυτικά, ο κ. Σουσούδης ως δήμαρχος εξέδωσε πριν 45 μέρες δελτίο τύπου - με την υπογραφή του φαρδιά πλατιά - με το οποίο πρότεινε ένα οργανωμένο ντιμπέιτ των 5 υποψηφίων στις 22 Απριλίου. Την πρόταση αποδέχτηκαν όλοι. Η πρωτοβουλία πέρασε στα χέρια του δημάρχου.

Στις 20 Απριλίου ο δήμαρχος ειδοποίησε όλους πως: Δεν είχε βρει συντονιστή! Δεν είχε ορίσει μέρος και ώρα! Δεν είχε πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής! Δεν είχε κάνει…. τίποτα! Και κάλεσε τους 5 υποψήφιους την ημέρα που θα διεξαγόταν το ντιμπέιτ να μιλήσουν…  για το πότε θα γίνει το ντιμπέιτ!!!

Κατανοητή η αμηχανία του δημάρχου. Κατανοητή και η πονηρία αυτών που πήραν την πρωτοβουλία για τις 22 Απριλίου. Στόχος όχι ένας διάλογος πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις για το νησί, αλλά ένας διάλογος πάνω στις «ντρίμπλες» ενός ντιμπέιτ, που εξαγγέλθηκε επισήμως με δελτίο τύπου του δημάρχου, αλλά χάθηκε στον δρόμο!

Καθόλου τυχαίο μιας και μέχρι σήμερα θέσεις για σοβαρά ζητήματα του νησιού έχουν εκφράσει ο κ. Λοτσάρης (ΧΥΤΥ, Στρόφιλας, ανακύκλωση, δεματοποιητής, λιμάνι), ο κ. Γιαννίσης (ΧΥΤΥ, Στρόφιλας, ανακύκλωση) και σε ορισμένα θέματα ο κ. Καπάκης (ΧΥΤΥ, λιμάνι).

Ο κ. Σουσούδης και ο κ. Μπάλλας 30 μέρες προ των εκλογών δεν έχουν ακόμα καταθέσει δημόσια θέσεις για κανένα από τα βασικά θέματα του νησιού. Αλλά τι να πουν; Μαζί 5 χρόνια τώρα διαχειρίζονται τα απορρίμματα σε παράνομες χωματερές. Μαζί δεν προχωρούν την ανακύκλωση. Εξαγγέλλουν και μαζί και χώρια για το λιμάνι του Γαυρίου χωρίς να γίνεται τίποτα. Και από κοινού έχουν «ξεχάσει» έξω από τον πολιτισμό της Άνδρου τον μοναδικό Στρόφιλα!

Τι να πουν στο ντιμπέιτ; Τα έργα της προηγούμενης διοίκησης που «ολοκλήρωσαν»; Ή, τα έργα που δεν ξεκίνησαν ποτέ για την επόμενη τετραετία; Έκαψαν ή έκοψαν το ντιμπέιτ ή το πάνε λίγο πριν τις εκλογές! Ώστε να μπορούν να το διαχειριστούν όπως θέλουν! Ακόμα και να το αναβάλουν… για μετά τις εκλογές! Ωραίος διάλογος! Ή, ο διάλογος της σιωπής…

Βεβαίως υπάρχει και ο εμφανώς «αφανής λόγος» όπως λέει ο κ. Μπάλλας: «δεν θα κάνουμε διάλογο με ανύπαρκτους συνδυασμούς»! Περιμένει μάλλον τον κ. Γιαννίση (που τον παρότρυνε αρχικά να κατέβει ο κ. Βόσσος στις εκλογές, αλλά μετά τον παράτησε γυρνώντας τα πίσω μπρος) να βγει έξω από την εκλογική παρτίδα! Θεωρούν οι κ. Σουσούδης και Μπάλλας πως έτσι δεν θα έχουν ανταγωνιστή στην Χώρα! Ίσως να την θεωρούν πολιτική... κληρονομιά τους! Για το υπόλοιπο νησί και οι δύο είναι στο σχεδιασμό του… «άσε και βλέπουμε»!…

Απομένουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι ο κ. Λοτσάρης, ο κ. Γιαννίσης και ο κ. Καπάκης. Αποδέχτηκαν αρχικά και οι τρεις την πρόταση για ντιμπέιτ στις 22 Απριλίου. Σήμερα τι θα κάνουν; Θα αποδεχτούν τις νέες μεθοδευσεις; Θα παίξουν άθελά τους το παιχνίδι των εντυπώσεων των κ. Σουσούδη και Μπάλλα. Δεν ξέρουμε.

Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι πως ένας διάλογος χωρίς θέσεις, με τόσες αναβολές, με τόσες  παρασιωπήσεις και ακόμα περισσότερες «ντρίμπλες», απογοητεύει και αποκαρδιώνει όσους αγαπούν το νησί (κι όχι τον εαυτό τους). Δεν ενθαρρύνει την συμμετοχή των νέων στις εκλογές. Και οδηγεί την πολιτική και την κοινωνία του νησιού στον μαρασμό προς δόξα των «πονηρών πολιτευτών»...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»