Περί νομίμου και ηθικού ή προίκα στον επόμενο, παλαιοκομματική στήριξη στον αποπεμφθέντα

 

Σκίτσο Αρκάς...

Η ιστορία γράφει για όσους εγγράφουν υποθήκες, αλλά και για όσους την γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Ή, "καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν" όπως έγραψε ο Σεφέρης...

Η δημόσια διοίκηση έχει αποτελεσματικούς και μη αποτελεσματικούς διαχειριστές της. Έχει και συνέχεια. Οι αποτελεσματικοί αφήνουν έργα να ολοκληρώσει ο επόμενος. Οι μη αποτελεσματικοί αφήνουν «χρέη και απάθεια» (αντιστροφή του αγγλικού «τσάι και συμπάθεια). Η δημόσια διοίκηση ασκεί εξουσία μέσα από τους νόμους που έχει. Η πολιτική ασκεί εξουσία μέσα από τους ηθικούς κώδικες που διέπουν την κοινωνία.

Η προηγούμενη διοίκηση Γλυνού άφησε στην Άνδρο μερικά σημαντικά έργα, που ολοκλήρωσε ο κ. Σουσούδης. Και επαίρεται. Ο ίδιος αφήνει μάλλον υποσχέσεις έργων, αν σκεφθούμε πως σε κανένα από τα εξαγγελθέντα δεν κατάφερε να εγκρίνει την χρηματοδότηση και σε μερικά δεν έστειλε ούτε μελέτες προς έγκριση. Και σε μερικά υπάρχει χρηματοδότηση, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες. Τέλειωσε μόνο την έγκριση της μελέτης του ΧΥΤΥ Άνδρου. Αλλά εδώ και ένα χρόνο δεν έχει μπορέσει να την εντάξει κάπου. 

Το έργο, η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης 

Μέχρι τον φθινόπωρο του 2018 οι καθαρισμοί των ρεμάτων, των παράπλευρων τάφρων και των αποστραγγιστικών έργων των οδών ήταν στην δικαιοδοσία του Δήμου. Και παρά τα χρήματα που ξοδεύονταν δεν έκανε τίποτα ως γνωστό. Μετά τα έργα αυτά τα ανέλαβε η Περιφέρεια. Και κατάφερε και έγινε από το επαρχείο μετά από χρόνια ο πρώτος μεγάλος καθαρισμός ρεμάτων.

Οι φίλοι του κ. Καπάκη (είχε ήδη πάρει θέση στην αφετηρία για τις δημοτικές μετά την αποπομπή το από την κυβέρνηση για την καταστροφή στο Μάτι) τα χλεύασαν. Βγήκαν κάτι Μαρικαίτες και άλλοι ψευδώνυμοι στο προφίλ του και τα κορόιδευαν. Αυτό ήξεραν να κάνουν 5 χρόνια που απουσίαζε ο εκλεκτός "της ζωής τους". Να κατεδαφίζουν τους άλλους. Τα είπαν "έργα βιτρίνας", έργα προθήκης, έργα λούστρου. Τα είπαν... και τι δεν τα είπαν. Όμως καμιά δεκαριά ρέματα από τον Άγιο Πέτρο μέχρι τις Στενιές καθαρίστηκαν. Αυτή ήταν η πραγματικότητα.

Μετά η κ. Ευλαλία (η μόνη μηχανικός του Επαρχείου) στρώθηκε να μελετήσει ένα μεγάλο έργο για την ολοκλήρωση των καθαρισμών και την περαιτέρω επισκευή του επαρχιακού δικτύου, που παρά τις βελτιώσεις των περίπου 800.000 ευρώ που έπεσαν εφέτος από την Περιφέρεια είχε μεγάλα προβλήματα.

Να σημειώσουμε εδώ πως είναι αλήθεια πως και το επαρχείο είχε μείνει πίσω (με μια μηχανικό στην υπηρεσία δύσκολο να τρέξει) και τα κενά από τα χρόνια που δεν υπήρχε επαρχείο ήταν πολλά. Και οι δυσκολίες οργάνωσης και συνεννόησης με τις διάφορες υπηρεσίες δεδομένες. Και οι όποιες αβλεψίες και υστερήσεις. Όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο - θέλει δεν θέλει - τα χρεώνεται ο Έπαρχος. Όπως κάθε καλό χρεώνεται στους πολιτικούς προϊσταμένους έτσι και κάποιος πρέπει να χρεώνεται τις ατέλειες ακόμα και των δημοσιών υπηρεσιών όταν προΐσταται αυτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής... 

Σήμερα όμως η μοναδική μηχανικός και οι προσπάθειες επάρχου στην περιφέρεια έφεραν μια ακόμα ολοκληρωμένη μελέτη αξίας 1.850.000 ευρώ προς έγκριση για όλο το επαρχιακό δίκτυο προς έγκριση και χρηματοδότηση στην Περιφέρεια. Το έργο θα εγκριθεί το καλοκαίρι και θα προχωρήσει σε δημοπρατήσεις από το φθινόπωρο. Θα ξεκινήσει – με τους ρυθμούς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης – να εκτελείται σε 10 μήνες περίπου. Το έργο θα το εκτελέσει ο επόμενος έπαρχος. Όμως όπως δείξαμε προετοιμάστηκε από τον σημερινό. Έτσι δουλεύει η δημόσια διοίκηση στα δημόσια έργα: δουλεύεις σήμερα για να ολοκληρώσεις αύριο. Ο επόμενος έπαρχος θα βρει μια «προίκα» που οφείλει να την ολοκληρώσει επωφελώς και να προετοιμάσει τη δική του «προίκα» για τον επόμενο. 

Ολοκλήρωσε κάτι από τα προηγούμενα, αλλά τι αφήνει αυτός; 

Το τι θα αφήσει «προίκα» ο κ. Σουσούδης στον επόμενο 10 μέρες προ των εκλογών δεν το έχει ξεκαθαρίσει. Είχε πει πως θα έβγαζε λίστα με έργα που προχώρα ο ίδιος. Δεν την έχουμε δει. Ούτε έχουμε δει ένα δημοσίευμα - από το γραφείο Τύπου του - με κάτι αντίστοιχο. Και μάλλον δεν θα το δούμε δέκα μέρες προς των εκλογών. Ίσως γιατί δεν υπάρχει καμία «κληρονομιά» για τον επόμενο.

Η "κληρονομιά" Καπάκη και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουμε δει όμως την «κληρονομιά» και το έργο του έτερου της παρέας που στοχεύει στην συν-διοίκηση, του κ. Καπάκη. Επαιρόταν στην Βουλή των Ελλήνων τον Ιούνιο του 2018 ως ΓΓΠΠ του ΥΠΕΣ πως αυτός και οι υπηρεσίες του ήταν προετοιμασμένος καλύτερα από κάθε άλλη φορά για την θερινή περίοδο 2018 απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ. Ενάμιση μήνα αργότερα τα χαμόγελα αυτού και του φίλου του υπουργού Ν. Τόσκα πάγωναν στα χείλη τους. Ενώ αυτοί κοίταγαν προς την Κινέτα κάηκε ολοκληρωτικά το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς και μέρος της Ραφήνας και μαζί τους και 102 άνθρωποι, χιλιάδες σπίτια, χιλιάδες αυτοκίνητα.

Στον "συντονιστικό" της επιχείρησης... "ολοκαύτωμα στο Μάτι"... (φωτ. "Ντοκιμαντέρ" Παπαχελά)

Ο κ. Καπάκης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση για το «έργο» του! Και ήλθε στην Άνδρο να το ολοκληρώσει... θέτοντας υποψηφιότητα για δήμαρχος Άνδρου! Πολλοί απόρησαν. Όμως στο τέλος αρκετοί συνοδοιπόρησαν μαζί του. Καθένας και το «έργο» του. Καθένας και η άποψη του περί ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Αυτοί που κατηγορούσαν τον έπαρχο για «έργα βιτρίνας» συντάχθηκαν με τον κ. Καπάκη που είχε να επιδείξει μόνο «έργα καταστροφής» για τα οποία πλέον είναι και υπόδικος.

Έτσι είναι η ζωή. Για κάποιους τους φταίνε οι καθαρισμοί ρεμάτων χτες, χαρακτηρίζουν όπως γουστάρουν τα έργα 1.850.000 ευρώ για καθαρισμούς και το επαρχιακό δίκτυο που αφήνει κληρονομιά στον επόμενο ο σημερινός έπαρχος. Αλλά δεν "βλέπουν" το έργο καταστροφής που αφήνει κληρονομιά στους επόμενους ο κ. Καπάκης. Και δεν "βλέπουν" καμία πολιτική και ηθική ευθύνη για την καταστροφή στο Μάτι. Ούτε τις παραπομπές σε δίκη του κ. Καπάκη και των άλλων υπευθύνων.

Ας φανταστούμε μόνο για μια στιγμή τι θα έλεγαν άνθρωποι που στηρίζουν σήμερα ολόψυχα τον κ. Καπάκη αν ήταν στην δεινή θέση του ο σημερινός έπαρχος! Αδυνατούμε και να το περιγράψουμε. Θα είχαν "βγει στα κεραμίδια"! Κι όμως άνθρωποι σαν τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Βόσσο, την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Τασούλα Μαμάη, τον σύμβουλο και πάλι υποψήφιο σύμβουλο Φρατζέσκο Αθανασίου, την Λένα Πολίτου, στέλεχος του κ. Σουσούδη που πολιτεύεται τώρα με τον κ. Καπάκη (!!!), είναι όλοι «αλληλέγγυοι» με τον αρχηγό τους!!!

Και γιατί να μην είναι άλλωστε. Εδώ κοτζάμ ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά την χώρα με την στήριξη αριστερών, νεοπασόκων, παλαιοπασόκων, ακροδεξιών και χουντικών δεν έχει κανένα πρόβλημα να ανακοινώνει μόλις χτες πως στηρίζει τον κ. Καπάκη ως υποψήφιο δήμαρχο Άνδρου!!!

Αφού το κυβερνητικό κόμμα δίνει το «καλό παράδειγμα» στηρίζοντας τον γιατλι να έχουν αυτοί! Το νόμιμο είναι και ηθικό. Έτσι προφανώς λένε. Ξεχνούν πως το νόμιμο αφορά την δημόσια διοίκηση, το ηθικό την πολιτική ζωή. Βεβαίως και εδώ αδυνατούμε να φανταστούμε τι θα έλεγε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (που στηρίζει σειρά υπόδικων πολιτικών για το Μάτι) αν τα πράγματα ήταν αντίθετα και τους στήριζαν π.χ. η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ!!! 

Δεν απασχολεί κανένα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στους φίλους του κ. Καπάκη στην Άνδρο τα ερωτήματα περί νόμιμου και ηθικού στην πολιτική. Όλοι αυτοί με την στάση τους απαντούν: το νόμιμο στη διοίκηση είναι και ηθικό στην κοινωνία!!!

Φυσικά κανείς τους δεν έχει διαβάσει κάτι από την κληρονομιά των αρχαίων τραγικών στην ανθρωπότητα. Λένε ότι είναι έλληνες, αλλά δεν έχουν διαβάσει την παγκόσμια κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων. Δεν έχουν ακούσει ποτέ κάτι για την Αντιγόνη. Το  διαχρονικό σύμβολο της ηθικής ανωτερότητας στην πολιτική. Μην περιμένουμε και πολλά από ανθρώπους που δεν έχουν ουσιαστική ουμανιστική παιδεία, αλλά αγνοούν και την ηθική που δίδαξε ο ελληνικός λαός και άφησε παρακαταθήκη στα απομνημονεύματα του το σύμβολο της ηθικής των Ελλήνων, ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Δυστυχώς, τόσα ξέρουν, τόσα μπορούν, τόσα κάνουν.  Ή όπως είπε κι ένας φίλος ναυτικός: «κατά τα εργατά τους, αλληλούια»...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»