Ντιμπέιτ: αποκαλύψεις και συγκαλύψεις λίγο πριν την κάλπη…

  

Το ντιμπέιτ. Ο χώρος και οι πρωταγωνιστές (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τελικά το «περιβόητο» ντιμπέιτ έγινε και απέδειξε ποιοι έχουν θέσεις, ποιοι αυτοσχεδιάζουν, ποιοι μπορούν να σταθούν απέναντι στο κοινό, ποιοι μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που ταλανίζουν την Άνδρο, ποιοι είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν, ποιοι βουλιάζουν αοριστολογώντας, ποιοι μπορούν να συνεργαστούν και με ποιους…

Και ακόμα απέδειξε ποιοι και γιατί ήταν οι αδύναμοι κρίκοι της βραδιάς. Το Εν Άνδρω φοβόντουσαν και έβλεπαν σαν «εχθρό» ο κ. Καπάκης και ο κ. Σουσούδης, αλλά με τις απαντήσεις τους απέδειξαν πως ο μεγαλύτερος εχθρός τους ήταν ο εαυτός τους. Τελικά ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο…

Ως διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη και ενδιαφέρουσα για την Άνδρο. Το αν θα παίξει σημαντικό ρόλο στα εκλογικά πράγματα 10 μέρες προ των εκλογών δύσκολο να το πει κανείς. Πάντως κάποιο ρόλο θα παίξει. Το θετικό είναι πως έχει ήδη παίξει τον ρόλο του εκεί που έπρεπε.

Οι παρόντες (φωτ. Εν Άνδρω).

Έπαιξε ρόλο στους 100 παρόντες στην αίθουσα και στους εκατοντάδες που το άκουσαν στο ραδιόφωνο και το είδαν στο you tube. Και σε κάποιες χιλιάδες πιθανόν που θα το δουν από σήμερα και μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε είναι πεπεισμένοι τι θα ψηφίσουν είτε όχι. Και έπαιξε ρόλο γιατί κατέγραψε μια πραγματικότητα που όσο και να συγκαλύπτεται στο τέλος αποκαλύπτεται.

Οι φόβοι, οι αμηχανίες, οι ανασφάλειες, τα ψέμματα, οι αλήθειες, οι αοριστολογίες, οι γενικότητες, ο πανικός του πολιτικού κόστους ήταν εκεί. Στην αμήχανη ομήγυρη. Στην μισοάδεια αίθουσα. Στις ερωτήσεις που έγιναν ή που δεν έγιναν Και στις απαντήσεις που δόθηκαν και που δεν δόθηκαν. Όλοι κρίνονται: ερωτώντες και ερωτώμενοι. Κρίνονται από εσάς. Και από εμάς. Και στο τέλος εσείς κρίνετε και εμάς.   

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Αν βάζαμε σε μια σειρά τους υποψήφιους με βάση (α) την σκηνική παρουσία (β) την ουσία των απαντήσεων, (γ) την εκφορά του λόγου, (δ) τις δυνατότητας συγκροτημένης σκέψης και απάντησης, (ε) στη δυνατότητα συγκεκριμενοποίηση ενός θέματος, (στ) την ικανότητα πολιτικής στόχευσης, (ζ) την ειλικρίνεια των απαντήσεων, (η) την ετοιμότητα και την δυνατότητα για συνεργασία θα τους μπορούσαμε να πούμε για τον καθένα από τους πέντε πως:

Οι πέντε υποψήφιοι (φωτ. Εν Άνδρω).

Ερωτώντες και ερωτώμενοι (φωτ. Εν Άνδρω).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Από τους ερωτώντες και παρουσιάζοντες δημοσιογράφους μακράν καλύτερος όλων ο Ναξιώτης δημοσιογράφος κ. Λ. Δεμερτζής από το "Ράδιο Μεσόγειος Στο Κόκκινο". Η κ. Βαρλάμη παρά κάποια μικρολάθη τα πήγε καλά. Η κ. Κωνσταντινίδη δεν τα κατάφερε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι δημοσιογράφοι: Κωνσταντινίδη, Βαρλάμη, Δεμερτζής (φωτ. Εν Άνδρω).

Ένα παράδειγμα για τον κ. Δεμερτζή: ο κ. Καπάκης φοβόταν το Εν Άνδρω και την βρήκε από τον κ. Δεμερτζή που έπαιξε τον ρόλο του φέρνοντας τον σε δεινή θέση όταν αποκάλυψε πως στο site του στο σημείο  που έγραφε «Θέσεις» ήταν ΚΕΝΟ!!! Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερη ερώτηση. Η αμήχανη απάντηση του κ. Καπάκη ήταν το «πολιτικό στριπτίζ» της βραδιάς: «δεν έχουμε γράψει κάτι γιατί μόλις σήμερα βγάλαμε αυτό το βιβλιαράκι με τις θέσεις μας!!!» Ο επί μήνες προετοιμαζόμενος – μη έχοντας άλλη δουλειά ως συνταξιούχος  – να λέει πως δεν έχει γραπτές θέσεις για την Άνδρο κι ότι μόλις 10 μέρες προ των εκλογών κατάφερε να τυπώσει ένα βιβλιαράκι !!! Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Ένα παράδειγμα για την κ. Κωνσταντινίδη; ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος  Άγγελος Ψήτος μιλώντας το βράδυ είπε: "Έκαψε μια ερώτηση προειδοποιώντας πως θα την κάνει και τους πέντε" (με ποιους θα συνεργαστείτε μετεκλογικά). "Άτυχος της υπόθεσης ο κ. Καπάκης που ήταν πρώτος και ξαφνιάστηκε δυσκολευόμενος αφάνταστα να απαντήσει… Οι άλλοι πιο τυχεροί είχαν σκεφτεί τις απαντήσεις και υπεξέφυγαν πιο εύκολα."

Ο Β. Πομόνης και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Ίσσαρης, Δημήτρης Λάσκαρης (φωτ. Εν Άνδρω).

Εδώ πιο πολιτικός ο κ. Λοτσάρης κέρδισε διπλό χρόνο ζητώντας να του επαναλάβουν την ερώτηση ώστε να πάρει φόρα μιλώντας για την διαφαινόμενη συνεργασία Καπάκη-Σουσούδη που αποδεικνύεται, όπως είπε, από το γεγονός πως η κ. Πολίτου - αν και κατέχει κομβική θέση στη διοίκηση Σουσούδη - κατεβαίνει ως υποψήφια με τον κ. Καπάκη! Και ο δήμαρχος ή ο κ. Καπάκης δεν βλέπουν καμία αντίφαση σε αυτό!!!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Κατά τα άλλα επιλέγουμε αποσπασματικά από τις σημειώσεις μας μερικές παρατηρήσεις:

Δ. Γιαννίσης και Γ. Καπάκης (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι Δ. Λοτσάρης και Λ. Μπάλλας (φωτ. Εν Άνδρω).

Λ. Μπάλλας και Θ. Σουσούδης (φωτ. Εν Άνδρω).

Γιαννούλης Καμπάνης, πλοιοκτήτης. Χρήστος Βουραζέρης και Κατερίνα Ρεμούνδου, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι (φωτ. Εν Άνδρω).

Τέλος ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις στα τρίλεπτα των υποψηφίων:

Ο κ. Γιαννίσης είπε πως φιλοδοξεί να είναι «ένας ωφέλιμος δήμαρχος». Ο κ. Καπάκης είπε πως κατέκρινε επί 5ετία τον δήμαρχο και πως κι ο έπαρχος είχε μηδενικό έργο! Ο κ. Μπάλλας έβαλε διλήμματα: "αν είστε ευχαριστημένοι με τον δήμαρχο ψηφίστε τον, αν όχι εμάς, αν είστε ευχαριστημένοι με τον έπαρχο ψηφίστε τον, αν όχι εμάς, αν είστε ευχαριστημένοι από το πώς θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Γιαννίσης, ψηφίστε τον, αν όχι εμάς". Και τελός είπε: "αν είστε ευχαριστημένοι με το πώς διαχειρίστηκε ο κ. Καπάκης τον συντονισμό στο Μάτι ψηφίστε τον, αν όχι εμάς!". (Τη σιιγμή εκείνη ο κ. Καπάκης... χαμογέλασε ειρωνικά! Προφανώς δεν έχει ακόμα καταλάβει τη θέση του...).  Ακολούθως, ο κ. Λοτσάρης μίλησε για ξεπέρασμα του του τοπικού παραγοντισμού με μια παράταξη με πολλούς νέους και νέες ιδέες που έχει εντοπίσει τα προβλήματα. Και τέλος, ο δήμαρχος μίλησε «για μια νέα ισχυρή και καθαρή εντολή» για να συνεχίσει το έργο του!

Ο υποψήφιος περιφερειακό σύμβουλος Άγγελος Ψήτος (φωτ. Εν Άνδρω).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ήταν το πρώτο ντιμπέιτ στην ιστορία της Άνδρου. Το πρότεινε επιτυχώς ο κ. Γιαννίσης και το έφερε σε πέρας με επιτυχία ο κ. Σουσούδης. Παρά τις συγκρούσεις, τα παρατράγουδα, τις αμφισβητήσεις, που οφείλονταν στην ανασφάλεια των δύο από τους πέντε όλα κύλισαν καλά. Ίσως γιατί η ένταση που προηγήθηκε έκανε όλους πιο προσεκτικούς. Αποφεύχθηκαν λάθη και αυθαιρεσίες.  Και ξεπεράστηκαν, παρά τα επιμέρους λάθη, οι σκόπελοι. Οφείλουμε – πέρα από την σκληρή κριτική μας - στον δήμαρχο να του πούμε ένα μπράβο που τα κατάφερε. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε κυρίως η παρουσία του κ. Λ. Δεμερτζή. Αν και ήρθε από μακριά ήρθε προετοιμασμένος.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»