Ο δρόμος προς τις κάλπες: αποτιμήσεις και προβλέψεις...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ελικοειδής και δύσβατος ο δρόμος προς τις εκλογές (φωτ. Εν Άνδρω). 

Θα επιχειρήσουμε μια αποτίμηση των πολιτικών πραγμάτων και του προεκλογικού κλίματος μια εβδομάδα πριν την κάλπη. Με βάση στοιχεία που ξεκινούν από το παρελθόν και φτάνουν μέχρι σήμερα, αλλά και με βάση στοιχεία και εκτιμήσεις της προεκλογικής πορείας που τελειώνει σε μια εβδομάδα.

Ως Εν Άνδρω είχαμε και έχουμε βασικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές μιας και με άμεση και συνεχή ενημέρωση έχουμε δώσει τον ρυθμό και με τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ μας έχουμε δώσει τον τόνο. Θέσαμε ερωτήματα που κάποιοι οι υποψήφιοι δεν απάντησαν. Άλλοι απάντησαν με τον τρόπο τους. Θέσαμε τα προβλήματα του νησιού κι ενοχλήσαμε. Αλλά από αυτούς που τα διαχειρίστηκαν απαντήσεις δεν λάβαμε. Είδαμε και υποψηφίους που διοίκησαν και δεν απάντησαν να μας κάνουν... αντιπολίτευση! Λες και δεν διοίκησαν τον Δήμο ή στα υπουργεία! Ήρθε η ώρα του απολογισμού εκ μέρους μας όλων αυτών που συνέβησαν και συμβαίνουν στην τελική πορεία προς την κάλπη.

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ 2010 & 2014

 

Το παρελθόν βαραίνει...

Οι εκλογές του 2010 είχαν το στοιχείο της έκπληξης και του καινούριου. Τρεις συνδυασμοί. Οι δύο πρώτοι με συνενώσεις προηγούμενων. Ο τρίτος με στελέχη από το νησί. Ήταν οι πρώτες εκλογές που η Άνδρος θα έβγαζε έναν δήμαρχο. Το αποτέλεσμα τους επιβεβαίωσε τις συνενώσεις. Ο τρίτος έδειξε πως δεν αρκούσαν μερικά στελέχη. Χρειάζονταν ομάδες. Ήταν οι τελευταίες εκλογές που τα έντυπα είχαν βασικό ρόλο στην επικοινωνία.

Οι εκλογές του 2014 επιβεβαίωσαν τις συνενώσεις και τις ήδη οριοθετημένες παρατάξεις. Από αυτή την άποψη ήταν εμφανείς οι αποκλίσεις και οι προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις παρατάξεις. Ο τρίτος συνδυασμός έμεινε μακριά και σε στελέχωση και σε ψήφους. Επιβεβαίωσε πως στην εποχή της ενοποίησης της Άνδρου χωρίς εύρος σε όλο το νησί περιορίζεσαι σε ρόλο κομπάρσου. Στην επικοινωνία ξεπρόβαλε η εποχή του διαδικτύου. Όσοι το είχαν καταλάβει πήραν προβάδισμα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019

Οι πέντε υποψήφιοι... (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι εκλογές του 2019 λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα νέο σκηνικό. Πρώτον είναι βουβές. Μπορεί λόγω των 5 συνδυασμών και των πολλών τοπικών συμβουλίων οι υποψήφιοι να είναι πολλοί. Γύρω στους 250 ζωή νάχουνε. Όμως ο κόσμος στην Άνδρο δεν ξανοίγεται. Νοιώθει μουδιασμένος. Ενίοτε παρουσιάζεται και αδρανής.

Ο ενθουσιασμός και η παραταξιακή αγωνιστικότητα του 2014 έχουν εξανεμιστεί. Απόδειξη πως όλες οι συγκεντρώσεις όλων των υποψηφίων κινούνται στα όρια 80 – 250 ανθρώπων όταν στις εκλογές του 2014 κινούνταν στα όρια 100 – 500 ανθρώπων.

Ο κόσμος ένα ενδιαφέρον για το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ. ¨ηταν το νέο στοιχείο στις εκλογές του 2019. Το πρότεινε ο Δ. Γιαννίσης και το αποδέχτηκαν οι Δ. Λοτσάρης και Λ. Μπάλλας, Θ. Σουσούδης και Γ. Καπάκης. Όμως οι προσπάθειες «ελέγχου» με αποκλεισμούς και αρνήσεις που έγιναν από την αρχή από τους Σουσούδη – Καπάκη δημιούργησαν δυσκολίες στη συνεννόηση. Τελικά το ντιμπέιτ έγινε με τους όρους των Σουσούδη – Καπάκη. Ήταν σχετικά επιτυχημένο. Και κατέδειξε αυτό που φοβόντουσαν οι Σουσούδης – Καπάκης: τις εμφανείς αδυναμίες τους στο να αναπτύξουν θέσεις και στο να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις.

Κατά τα άλλα αυτή η βουβή αδράνεια που επικρατεί έχει να κάνει και με την αδυναμία να ξεχωρίσει εμφανώς ένας υποψήφιος από τους άλλους. Από τους πέντε οι δύο έχουν ξεχωρίσει κινούμενοι γύρω στο 30% με βάση τα γκάλοπ, αλλά και την αποτύπωση των συνδυασμών. Οι άλλοι τρεις γύρω στο 10%. Η δημοσκόπηση του Εν Άνδρω, αλλά και οι άλλες που έγιναν και δεν ανακοινώθηκαν, έκοψαν τις υπερβολές όλων. 

Το ζευγάρι του δεύτερου γύρου (Σουσούδης - Λοτσάρης) μοιάζει δεδομένο και δημοσκοπικά και στελεχιακά. Μένει να το επιβεβαιώσει και η κάλπη την Κυριακή 26/5. Όμως ο Θ. Σουσούδης δεν έχει πια δυναμική, που είχε. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να νικήσει. Ενώ ο Δ. Λοτσάρης, αν και είναι πολύ κινητικός λόγω ηλικίας και ιδεών, δεν έχει ακόμα αναπτύξει εμφανή κοινωνική δυναμική στην συντηρητική περιοχή της Χώρας. Στις άλλες περιοχές έχει ήδη καταγράψει δυναμικά την παρουσία του.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

Ξεκινά μια νέα εποχή με διλήμματα και ερωτηματικά...

Όπως είναι τα πράγματα είναι ο πρώτος γύρος με την απλή αναλογική που βγάζει συμβούλιο. Κι εκεί παίζουν όλοι. Άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο. Πόσους συμβούλους θα βγάλει κάθε ένας; Και τι συσπειρώσεις θα γίνουν μετά; Εδώ είναι ένα ζήτημα. Όπως ένα άλλο ζήτημα είναι με τους όποιους συμβούλους βγάλουν οι «μικροί» πως θα διαχειριστούν την κατάσταση συγκλίνοντας με τους «μεγάλους».

Εδώ οι Δ. Γιαννίσης και Λ. Μπάλλας έχουν εμπειρία και μπορούν να βρουν μια άκρη. Ο Γ. Καπάκης απέτυχε ολοκληρωτικά να συνεργαστεί σε οτιδήποτε επί 5ετία καταγγέλλοντας με βαριές και άστοχους προσωπικούς χαρακτηρισμούς τους πάντες. Η σύγκλιση του προεκλογικά με τον Θ. Σουσούδη (εμφανέστατη στην προετοιμασία του ντιμπέιτ) αν προχωρήσει θα είναι στη βάση των κοινών προσωπικών αντιπαθειών τους κι όχι σε παραγωγική βάση.

Τέλος το σημαντικό ζήτημα είναι: ποιος θα βγει δήμαρχος για να διαχειριστεί ένα πολυπαραταξιακό συμβούλιο; Ο Θ. Σουσούδης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τους 13 δικούς του συμβούλους και το 60% του 2014 και κατέληξε σε 4-5 συμβούλους και γύρω στο 30% στις δημοσκοπήσεις του 2019. Ζητά (όπως ο κ. Σημίτης το 1996!!) «ισχυρή και καθαρή εντολή»!!! Την είχε το 2014. Τι την έκανε;

Από την άλλη ο έτερος διεκδικητής Δ. Λοτσάρης κατά πολύ νεώτερος και με πολλούς νέους και με διάθεση στον συνδυασμό του έχει πίσω του μια θητεία επάρχου και 9 χρόνια περιφερειακός σύμβουλος. Εκφράζει το νέο. Χρειάζεται δύναμη, άποψη, συγκρότηση. Έχει δείξει μερικά από αυτά. Χρειάζεται επιτελείο. Έχει γύρω αρκετούς νέους και έχει πίσω του αρκετούς έμπειρους. Το ζήτημα είναι πως θα χρησιμοποιήσει όλους αυτούς για να παράξει έργο. Γιατί ο δήμαρχος δεν μπορεί μόνος του να κάνει έργο. Είναι συντονιστής μιας ομάδας που παράγει έργο.

Σε αυτό το σημείο ήταν που απέτυχε ο Θ. Σουσούδης, ο οποίος υποκατέστησε την ομάδα με τον εαυτό του!!! Και χάθηκε ανάμεσα σε εξαγγελίες και αδυναμίες χωρίς να κάνει πολλά πράγματα. Ακόμα και τα σφαγεία τα οποία πιστοποίησε και ανέφερε δεν κατάφερε να πει ούτε το όνομα της αντιδημάρχου Μαρίας Μαμάη που έτρεξε και το πέτυχε σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Έτσι δεν πας μακριά…

Ήταν λοιπόν η αδυναμία διαχείρισης της διοίκησης από τον Θ. Σουσούδη που οδήγησε στην αποψίλωση της παράταξης του. Ξεκίνησε με 13 συμβούλους, 60% ψήφους και 80% αποδοχή. Και πέντε χρόνια μετά κατέληξε με 4-5 συμβούλους, 30-32% αποδοχή στα γκάλοπ καταφέρνοντας να έχει απέναντι του άλλους 4 συνδυασμούς!