Ο Δ. Λοτσάρης στη Χώρα: μια νέα ηγεσία με νέους ανθρώπους και πρόγραμμα για να γυρίσει σελίδα...

 Από την παρουσίαση των υποψηφίων στην Χώρα της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Μιλώντας ο κ. Λοτσάρης στην προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Καΐρη της Χώρας παρουσία 250-260 ατόμων ανέπτυξε το πρόγραμμα της παράταξης του για την Άνδρο και για την Χώρα. Το αξιοσημείωτο - όπως επισήμανε ο Δημήτρης Μαμάης - ήταν πως περίπου το 85% όσων παρακολούθησαν την ομιλία ήταν από την περιοχή της Χώρας. Στο τέλος της 40λέπτης ομιλίας του ο Δ. Λοτσάρης παρουσίασε τους υποψηφίους του συνδυασμού του. Τον προλόγισε ο Γιάννης Ξανθός στενός συνεργάτης από το Μουστάκειο Κληροδότημα.

Στην ομιλία του άσκησε σοβαρή κριτική στον απερχόμενο δήμαρχο για τις παραλείψεις του, για την απουσία του, για το έργο που δεν παρήγαγε. Αλλά κριτική άσκησε και στον κ. Καπάκη που ως αντιπολίτευση υπήρξε εντελώς αρνητικός σε ολόκληρη την τετραετία υπονομεύοντας κάθε έργο στο νησί. Και παρόλα αυτά κατέληξε σήμερα συνδιοικούν. Κάτι που αποτυπώνεται στην παρουσία της βασικής διοικητικής υπεύθυνης του κ. Σουσούδη στον συνδυασμό του κ. Καπάκη! Και ζήτησε την παραίτηση της υποψήφιας Λένας Πολίτου από την Διοίκηση Σουσούδη γιατί όπως είπε είναι πρόκληση στη νοημοσύνη των Ανδριωτών.

 Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως η επιλογή της καθόδου του για την δημαρχία με μια νέα και δυναμική ομάδα κατέστη αναγκαία όταν είδε πως ο δήμαρχος δεν μπορούσε να κάνει τα στοιχειώδη με χρήματα που του διέθεσαν ως Περιφέρεια και ανέφερε τα παραδείγματα:

-   270.000 ευρώ και 90.000 ευρώ για τα σχολεία που ακόμα περιμένουν την μελέτη του Δήμου. Η πλήρης αδιαφορία του κ. Σουσούδη επί πέντε τελευταία οδήγησε στα ταβάνια των σχολείων να πέφτουν. Και δεσμεύτηκε για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών ώστε η Χώρα στο τέλος της θητείας του να έχει νέα νέο υπερσύγχρονο Δημοτικό σχολείο.

-   Το Δημοτικό Στάδιο Χώρας εγκαταλείφθηκε εντελώς. Τελικά πήρε την πρωτοβουλία το Επαρχείο έκανε μελέτη και έτσι υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο - που έχει την ευθύνη - αξίας 60.000 ευρώ.

-    Έδειξε την κακή κατάσταση του κτιρίου του επισκοπίου - που ανήκει στο Δήμο Άνδρου - και είπε πως έχει διασφαλιστεί από την Περιφέρεια χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από την περιφέρεια εδώ και καιρό. Ως δήμαρχος θα αποκαταστήσει πλήρως το κτίριο.

 Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δ. Λοτσάρη στην Χώρα (φωτ. Εν Άνδρω).

Στη συνέχεια ανάμεσα σε άλλα έδειξε τα προβλήματα που αφήνει πίσω σε εκκρεμότητα η σημερινή δημοτική αρχή τονίζοντας την κακή κατάσταση του Βιολογικού στο Κόρθι και δεσμεύτηκε ως δήμαρχος για την διενέργεια διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα προκύψει εταιρεία που θα συντηρεί και θα λειτουργεί τους δύο Βιολογικούς σε Χώρα και Κόρθι. Μόνο έτσι το καθημερινό φαινόμενο της υπερχείλισης των λυμάτων, ως αποτέλεσμα της έλλειψης συντήρησης θα σταματήσει να υφίσταται.

Στην ύδρευση μίλησε για επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης και την δημιουργίας Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Ένω εξήγγειλε την άμεση αποτύπωση των δικτύων και αξιοποίηση της τηλεπαρακολούθησης για τον έλεγχο και την μείωση της κατανάλωσης. Και την σταδιακή αντικατάσταση των δικτύων. 

 Στιγμιότυπο από την πλατεία χτες το βράδυ (φωτ. Εν Άνδρω).

Στα λιμάνια είπε πως θα προχωρήσει στην αποπεράτωση Αλιευτικού Καταφυγίου Κορθίου και του λιμανιού της Χώρας. Ένω για το Γαύριο είπε για άμεση διενέργεια διαγωνισμού για μελέτη ώστε ο λιμενοβραχίονας θα γίνει μόλος και για την κατασκευή του Περιφερειακού Γαυρίου - αποσυμφόρηση του λιμένα. Ακόμα είπε για το Τουριστικό Καταφύγιο Μπατσί και μίλησε για αποπεράτωση της μελέτης για την αντιμετώπιση της καταστροφής της παραλίας. Τέλος είπε πως στόχος η προσέγγιση μία φορά την εβδομάδα του πλοίου που εκτελεί ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο στο λιμάνι της Χώρας.

Για την κρουαζιέρα μίλησε για δέστρες και καλή οργάνωση της Τοπικής Κοινωνίας με άμεση πρόσληψη ειδικού συμβούλου για την οργάνωση υποδοχής των επισκεπτών της κρουαζιέρας της τοπικής κοινωνίας – οικονομίας. Τα Μοναστήρια και οι Διεθνείς Εκθέσεις των Μουσείων και τα Μνημεία είναι αυτά που μας κάνουν προορισμό στο κορεσμένο σε προορισμούς  προϊόν της κρουαζιέρας.

 Εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα της επόμενης μέρας (φωτ. Εν Άνδρω)

Μίλησε για αξιοποίηση του Μουσικού Συλλόγου σε όλο το νησί. Για αξιοποίηση των Ναυτικών Ομίλων και στήριξη Ομάδας Στίβου, Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ και για την πρωτοβουλία ο Δήμος να αναλάβει την μεταφορά αθλητών αναλαμβάνοντας το κόστος.

Στόχος επίσης η συνεργασία με Λέσχη Ανδριών, CTN, ΚΟΙΝΣΕΠ, Συνεταιρισμούς Γυναικών, Πολιτιστικούς Συλλόγους και στήριξη του προγράμματος life, που τώρα έχει την αδιαφορία του Δήμου γιατί δίνει μια ευκαιρία για προστασία και ανάπτυξη και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος προσδίδοντας στο νησί μια πράσινη ταυτότητα. 

Μίλησε για στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με το οποίο σήμερα ο Δήμος ελάχιστα συνεργάζεται. Και στήριξη του Μουσικού και Χορευτικού Φεστιβάλ. Τόνισε την ανάδειξη του Στρόφιλα, της Αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης - που προσδίδει στο νησί μας χαρακτηριστικά μοναδικού προορισμού καθώς ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς, της Παλαιόπολης και της Υψηλής παρουσιάζονται ως τα σημαντικότερα πολιτισμικά στοιχειά του νησιού και είπε για μια πολιτιστική διαδρομή μεταξύ τους. Ανέφερε ως προτεραιότητες την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου και της Μονής Παντοκράτορα στις Γίδες καθώς και της Φάμπρικας και του Πύργου Μπίστη στις Στενιές Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Κόρθι, και το Κάστρο Κοχύλου. 

 Στιγμιότυπο με τον κόσμο που παρακολουθεί την ομιλία (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στάθηκε ιδιαίτερα στην άθλια διαχείριση των απορριμμάτων που έχει φέρει την Άνδρο σε πενταετές αδιέξοδο. Μίλησε για μια νέα οργάνωση με έμφαση στην ανακύκλωση που ο σημερινός δήμαρχος απαξίωσε τελείως με απευθείας αναθέσεις σε όποιον ήθελε, όπως ήθελε, χωρίς κριτήρια. Μίλησε για άμεση εκκίνηση νέου ρογράμματος ανακύκλωσης σε συνεργασία με όλους και για μεταφορά του δεματοποιητή τον πρώτο χρόνο της θητείας του ώστε να απελευθερωθεί και να αξιοποιηθεί ο Στρόφιλας και να απελευθερωθεί και η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Χώρας από τις βλαβερές για την υγεία επιπτώσεις της σημερινής ανεξέλεγκτης χωματερής με την οποία γειτνιάζει.

Ακόμα τόνισε τη σημασία της ανάδειξης του Ναυτικού Μουσείου και την δημιουργία Ναυτικών Διαδρομών με βάση την πλούσια Ναυτική μας Ιστορία. Και δεσμεύτηκε για ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας με πρότυπο αυτή που πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Κάλυμνο με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. 

 Μια νότα νεότητας και δροσιάς στο φορτισμένο κλίμα των εκλογών. Οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι Ειρήνη Πανταζή στη Χώρα, Τασία Μπιθικώτση στο Μπατσί, Άννα Φράγκου στο Κόρθι, Έφη Καπετάν-Θεολόγου στη Χώρα. Χτες μετά την συγκέντρωση στην πλατεία Καΐρη (φωτ. Εν Άνδρω)

Τέλος ειδικά για την Χώρα μίλησε για ωρίμανση της μελέτης για τον Περιφερειακό της Χώρας και εκπόνηση μελέτης για ανάπλαση στο σύνολο του παραλιακού στο Νειμποριό με μακροχρόνια προοπτική την πεζοδρόμησή του. Δημιουργία γηπέδου «beach volley» δίπλα από το παλιό ελικοδρόμιο και γαλάζιες σημαίες στις δύο παραλίες της Χώρας Νειμποριό και Παραπόρτι. Ακόμα για ανασχεδιασμό του φωτισμού της Χώρας ώστε να μην δείχνει έρημη και εγκαταλειμμένη. Συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο επανασχεδιασμός του μοντέλου καθαριότητας της πόλης και ειδικά στα εγκαταλειμμένα σοκάκια. 

Επίσης εκπόνηση μελέτης για την κυκλική πεζοπορική σύνδεση της παραλία Παραπορτίου με τα Λειβάδια μέσω του ποταμού. Για δημιουργία νέων χώρων πάρκιν σε Νειμποριό και ΕΠΑΛ. Και για ανάπλαση της Πλακούρας όπως και των διαδρομών που την συνδέουν από τον κεντρικό πεζόδρομο. Ενοποίηση Πλακούρας – Αφανή Ναύτη – Αγοράς και ανάδειξη ως τουριστική βόλτα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη της Χώρας. Και στην άμεση παρέμβαση στο δημοτικό δίκτυο στη είσοδο της πόλης και στην διαδρομή Μικρά Αγγλία - Νειμποριό.

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"