Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν την πτώση Σουσούδη...

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

 Ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης του 2019. Οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες της κοινωνίας για όσους πολιτεύτηκαν στην Άνδρο στις εκλογές του 2019. Οι δύο νικητές Λάσκαρης και Λοτσάρης ήταν εξ αρχής οι πλέον δημοφιλείς. Ακολουθεί ο Σουσούδης που όμως έχει σχεδόν ισόποσες αρνητικές γνώμες. Άρα πολύ χαμηλό θετικό ισοζύγιο. Τρίτος ο Δημήτρης Γιαννίσης. Αυτές ήταν οι αυθόρμητες επιλογές της κοινωνίας πριν δημιουργηθούν συνδυασμοί και μηχανισμοί.  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία το Εν Άνδρω έκανε μια δημοσκόπηση με μια από τις σοβαρότερες εταιρείες στην Ελλάδα: την Metron Analysis. Η δημοσκόπηση αμφισβητήθηκε από όσους δεν ξέρουν τα εργαλεία της σύγχρονης πολιτικής. Η Άνδρος μέχρι τότε είχε δει δημοσιευμένες άλλες δύο δημοσκοπήσεις από το Εν Άνδρω, που κι αυτές είχαν αμφισβητηθεί. Κι όμως δεν θα έπρεπε τουλάχιστον από αυτούς όπως ο απερχόμενος δήμαρχος που είχε κάνει αρκετές νωρίτερα και όλες ήταν επιτυχείς. Όμως η έπαρση, η αλαζονεία και οι αυλοκόλακες δεν του επέτρεψαν να πάρει το μήνυμα που εξέπεμπε η κοινωνία της Άνδρου.

Στις δημοσκοπήσεις του 2016 και του 2018 είχαν καταγραφεί οι κοινωνικές τάσεις που καταγράφηκαν και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Όσοι ξέρουν από πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες ξέρουν πως οι τάσεις διαμορφώνονται αργά μα σταθερά σε μια κοινωνία. Η Άνδρος ήταν από τότε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και αναζητούσε διέξοδο.

Το 2016 είχαμε ανιχνεύσει - και το γράψαμε - την τάση Γιαννίση στην Χώρα. Μια θετική αναφορά από το παρελθόν. Υπήρχε μια τάση σε όλη την Άνδρο από την θετική παρουσία του επάρχου Λοτσάρη. Και είχε αρχίσει η αποσυσπείρωση Σουσούδη.

Παρουσιάσαμε την δημοσκόπηση. Ο δήμαρχος την χλεύασε. Ο Βόσσος μας είπε πως δεν ξέρει τι λέει. Αυτός είχε βγάλει "διάγνωση" που μίλαγε για κατάρρευση Σουσούδη! Ο Καπάκης την προσπέρασε μην πιστεύοντας στα σύγχρονα πολιτικά εργαλεία παρά μόνο στις προκαταλήψεις του και στα πολιτικά θαύματα του χτες. Ο Λοτσάρης και ο Γιαννίσης ήταν οι μόνοι που την πήραν σοβαρά. Αλλά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Κι αυτό φάνηκε στην μεθοδικότητα του πρώτου και στον εφησυχασμό του δεύτερου. Όλοι οι υπόλοιποι έδειξαν περιέργεια, αλλά δεν έδωσαν σημασία.

Στο επόμενο διάγραμμα με τα ποιοτικά κριτήρια έχουμε το ισοζύγιο των γνωμών. Θετικές μείον αρνητικές. Λάσκαρης και Λοτσάρης είναι μπροστά. Ακολουθεί ο Γιαννίσης. Ο Σουσούδης καταβαραθρώνεται με +4%. Ο Ίσσαρης έχει πολύ θετικό ισοζύγιο που όμως δεν μεταφράστηκε σε ψήφους. Αντιθέτως ο Βουραζέρης που ήταν εκ των πλέον αντιδημοφιλών πήρε πολύ περισσότερους ψήφους. Εδώ αποτυπώνεται και η επήρεια των μηχανισμών (εκκλησία, τοπικών κλπ) που τον προώθησαν.

Το 2018 κάναμε δεύτερη δημοσκόπηση. Οι δύο που θα έτρεχαν για την δημαρχία είχαν ξεχωρίσει. Ο δήμαρχος πρώτος, αλλά σε αποδρομή. Ο έπαρχος με χαμηλό προφίλ και αρκετές θετικές ενέργειες και παρουσίες κέρδιζε  το ενδιαφέρον και έδαφος. Το νησί ήδη ασφυκτιούσε από μια αλλοπρόσαλλη, διχαστική και εγωκεντρική πολιτική πολιτική και αναζητούσε διέξοδο. 

Ο δήμαρχος χλεύασε την δημοσκόπηση. Ο Καπάκης την ειρωνεύτηκε. Τόσα ήξερε τόσα έλεγε. Δεν είχε ο άνθρωπος καμία σχέση με την σύγχρονη πολιτική. Ο δήμαρχος επανήλθε και πέταξε και μερικές φωτοβολίδες στο facebook μιλώντας για την πρωτιά του!! Και ο προσωπικός φίλος του Γ. Σιγάλας, τραπεζικός το επάγγελμα, ανέλαβε το έργο αμφισβήτησης της δημοσκόπησης με σοβαροφανή σχόλια γεμάτα από τις γνωστές ανδριώτικες μπηχτές με τις οποίες στήριξε επί 5ετία τοβ φίλο του Θεοδόση! Κάνοντας και… «επιστημονικές υποδείξεις»!!! Σε κάτι που εμφανώς δεν ήξερε...

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το Μάρτιο του 2019 κάναμε τρίτη δημοσκόπηση που προέβλεψε τα ποσοστά των υποψηφίων του πρώτου γύρου και την αντιστροφή της τάσης και τη διαφορά του δεύτερου γύρου. Ο δήμαρχος - παλιά του τέχνη - την χλεύασε ακόμα μια φορά. Τούτη τη φορά όμως εξήλθε ξιφουλκών έτερος φίλος του, συνταξιούχος επιδημιολόγος το επάγγελμα, ονόματι Γ. Καλλιβρούσης, εξ Ελβετίας ορμώμενος! Αυτός προσήλθε εσπευσμένως στον διάλογο και "γνωμάτευσε" πως «χρειάζεται ένας καλός στατιστικολόγος ανδριώτης» για να κάνει μια στατιστική και να αποφανθεί για την πολιτική υγεία του φίλου του! Πέταξε και κάτι προσωπικές ύβρεις εναντίον μας και απήλθε στα ελβετικά όρη μετά το πέρας του 15θήμερου που έρχεται ετησίως στην Άνδρο...

Επιδημία πλέον είχαν καταντήσει οι αμφισβητήσεις των «ειδικών» - επί παντός επιστητού - φίλων του δημάρχου. Και μόνιμη κατάσταση η απόλυτη άγνοια στα σύγχρονα πολιτικά εργαλεία ανάλυσης της κοινής γνώμης. Μια επιδημία που εξαπλώθηκε ραγδαία και στους περί τον κ. Καπάκη. που αγνοώντας πλήρως τις στατιστικές μετρήσεις έβλεπαν παντού γύρω τους το όραμα της «δεύτερης θέσης»! Με τέτοιους υψηλόφρονες στόχους σφόδρα ταράχθηκαν με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών. Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη...

Την δημοσκόπηση αποδέχτηκαν - είτε τους βόλευε το αποτέλεσμα είτε όχι - ο Λοτσάρης, ο Γιαννίσης και ο Μπάλλας. Αυτοί φαίνεται πως δεν είχαν κολλήσει την επιδημία που είχε «γνωματεύσει» ο επιδημιολόγος του κ. Σουσούδη…

Στα ποσοτικά κριτήρια. Η πρόθεση ψήφου στις αρχές Μαρτίου 2019. Εμφανής η πολιτική αδυναμία του Σουσούδη που από το 60% έχει βρεθεί στο 30% το 2019. Την ίδια στιγμή στον δείκτη που πολιτικής δυναμικής των υποψηφιοτήτων ο Λοτσάρης ήταν στο 77, ο Γιαννίσης στο 65, ο Σουσούδης στο 52, ο Μπάλλας στο 45 και - τελευταίος από τους 11 τοπικούς πολιτικούς που μετρήθηκαν - ο Καπάκης στο 34!!!

Τι προέβλεψε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Εν Άνδρω;

(α) Την σωστή σειρά κατάταξης των υποψηφίων από το 1 μέχρι το 5.

(β) Τα ποσοστά του πρώτου γύρου με κάποια + λόγω της ύπαρξης των αναποφάσιστων (Σουσούδης +6%, Λοτσάρης +3%, Καπάκης +5%, Γιαννίσης +2%, Μπάλλας +1%).

(γ) Την αντιστροφή του αποτελέσματος στον δεύτερο γύρο και τη νίκη Λοτσάρη. Στη δημοσκόπηση είχε προβλεφθεί νίκη Λοτσάρη με +4% και είχαμε νίκη Λοτσάρη με +1,8%.

Μια διαφορά στα όρια του στατιστικού σφάλματος, που είχε να κάνει και με την δράση των μηχανισμών που έδρασαν κόντρα στην κοινωνική δυναμική, όπως γράψαμε σε εμπεριστατωμένο άρθρο μας τις παραμονές των εκλογών. 

Το σενάριο δεύτερου γύρου με δεδομένη την πρωτοπορία Σουσούδη στον πρώτο γύρο διαπιστώσαμε πως η τάση αντιστρεφόταν και ο Λοτσάρης πέρναγε μπροστά με 4%. Νίκησε με 1,8%. Οριακό μεν, προβλεφθέν δε. Και καταγραφέν δημόσια. Όποιος ήθελε μπορούσε να το διαβάσει. Όλα τα άλλα ήταν λόγια του αέρα για την δημιουργία κλίματος. 

Βεβαίως και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου δεν προήλθαν αυτομάτως από την δημοσκόπηση. Κάθε άλλο. Χρειάστηκε σκληρός προεκλογικός αγώνας. Χρειάστηκε τρέξιμο, ενημέρωση, συζητήσεις, ομιλίες κλπ.

Όμως υπήρχε ένας μπούσουλας και χάρη σε αυτόν διαμορφώθηκαν οι στρατηγικές των τριών. Οι άλλοι δύο - με τις ειρωνείες του Αδάμη και την άγνοια του Βόσσου - ο ένας και με την προπέτεια των επιδημιολόγων ο άλλος έμειναν στον σχεδιασμό αλλοτινών εποχών, που στηριζόταν στους ψιθύρους, στην λασπούλα, στις ύβρεις κατά όλων και του Εν Άνδρω, στην πρόγκα, στο "κλίμα" ("η Άνδρος ψήφισε δήμαρχο", "δήμαρχος από τον πρώτο γύρο", "ο δήμαρχος της καρδιάς μας" και άλλα τέτοια ευτράπελα που γράφονταν σε site άλλων νησιών ή σε site άλλων εποχών της Άνδρου! 

Τελικά όλα αυτά τα "κόλπα" του παρελθόντος δεν τους βοήθησαν και πολύ. Ιδίως τον Σουσούδη που είχε και την "παράσταση νίκης"! Όμως τι να σου κάνει η έρμη η παράσταση όταν δεν έχεις ρεύμα! Και το κυριότερο όταν δεν ξέρεις πως η πολιτική επιστήμη με την βοήθεια των κοινωνικών και των θετικών επιστημών έχει προχωρήσει. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή των διάφορων ανειδίκευτων «ειδικών»: ιατροφιλόσοφων, τραπεζοφιλόσοφων, αμπελοφιλόσοφων. Είμαστε στην εποχή που η πολιτική επιστήμη έχει προχωρήσει και πλέον χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, γνώση, περίσκεψη, στρατηγική σε βάθος χρόνου και τακτική ανάλογα με το όπως εξελίσσεται η κάθε κοινωνική μάχη.

Πράγματα με τα οποία είναι πιο κοντά οι νέοι άνθρωποι από ότι οι μεγαλύτεροι και γεροντότεροι, που δυσκολεύονται πολύ να παρακολουθήσουν το σήμερα. Και ως απόδειξη να σημειώσω εδώ μια φράση του Δ. Λάσκαρη που με ξάφνιασε με την οξυδέρκεια της. Πριν δείξω την δημοσκόπηση μου είπε: «πιστεύω πως η δημοσκόπηση θα αποτυπώσει κάτι περισσότερο από την σημερινή εικόνα, θα περιγράψει την πολιτική κατάσταση στην Άνδρο για τα επόμενα χρόνια»!

Κάτι που ήδη βλέπουμε να συμβαίνει μετά τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια και στον Δήμο…

ΥΓ 1. Δεν εξετάστηκε το σενάριο να πέρναγε ο Καπάκης στον δεύτερο γύρο. Η δημοσκόπηση του 2018 το είχε αποκλείσει. Όπως το απέκλεισε και η δημοσκόπηση του 2019. Ο συνδυασμός Καπάκη "έτρεχε" από το 2018 με επικεφαλής έναν εκ των πλέον αντιδημοφιλών υποψηφίων. Κάτι που τον "φρέναρε" εξ αρχής...

ΥΓ 2. Οι διαχρονικές αποτυπώσεις της κοινής γνώμης της Άνδρου και η παραπάνω ανάλυση μας είναι αφιερωμένες εξαιρετικά στους αυλοκόλακες και στους κολακευόμενους με την εικόνα τους στον καθρέφτη.