Ενόψει εκλογών… ή η ακτοπλοΐα, οι πολιτικοί κι εμείς...

Από την πολιτική συζήτηση του Γ. Βακόνδιου με κατοίκους της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).  

Η πρόσκληση χαλαρή. Η προσέλευση χαλαρή. Οι προσερχόμενοι χαλαροί κι αυτοί. Τρεις εβδομάδες προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου και η Άνδρος του καλοκαιριού ΔΕΝ συζητά για εκλογές. Συζητά για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ένα τριήμερο που μοιάζει σαν εσωτερική παλιννόστηση, καθώς αυτοί που γεμίζουν το νησί είναι οι παραθεριστές και οι ετεροδημότες κάτοικοι του που βρήκαν ευκαιρία να ξεκινήσουν το καλοκαίρι τους…

Η συζήτηση περί εκλογών στο μπαρ του ξενοδοχείου "Νίκη" στη Χώρα με συζητητή τον Γιώργο Βακόνδιο πολιτευτή της ΝΔ από Σύρο. Συμφοιτητής κάποτε στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου Αθηνών. Προσήλθα χαλαρός και καθυστερημένος. Όμως παρά το χαλαρό της συζήτησης ο Βακόνδιος μελετημένος στα θέματα.

Μου άρεσε αυτό. Όπως μου άρεσε πως δεν είχε το γνωστό επαγγελματικό ύφος του πολύπειρου πολιτικού. Ήταν ένας από εμάς, αλλά πιο μελετημένος, στα τρία θέματα που επέλεξε να πει στο ακροατήριο του.

Από την συζήτηση αυτά που είχαν κυρίως ενδιαφέρον ήταν τα σχετικά με την ακτοπλοΐα. Έχοντας ακούσει προεκλογικά το 2015 τα περί «κρατικής ακτοπλοΐας» του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτή συγκέντρωση της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου τα οποία οδηγούσαν σε ένα φανταστικό παράλληλο σύμπαν που δεν υπήρξε ποτέ είχα μπροστά μου έναν πολιτευόμενο που έλεγε πράγματα λίαν ενδιαφέροντα ως εισηγητής για το θέμα στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Άλλη μια φωτογραφία από την συζήτηση (φωτ. Εν Άνδρω).

Μίλησε για μια διαφορετική μεθοδολογία ανάληψης δρομολογίων από τους ακτοπλόους με κατάθεση εγγυητικών επιστολών που θα εκπίπτουν υπέρ του δημοσίου αν το δρομολόγιο δεν θα γίνεται. Μίλησε για αλλαγή του νόμου ώστε ο υπουργός να παρεμβαίνει το δυνατόν λιγότερο σε ολοένα πιο αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής ακτοπλόων και εταιρειών στηρίζοντας αυτούς που κρατάνε τη γραμμή σε 12μηνη βάση κρατώντας σε ζωή το νησί όλο τον χρόνο.

Φυσικά τα έξτρα καλοκαιρινά δρομολόγια τα θεώρησε αναγκαία και ευπρόσδεκτα. Όμως να μην «βυθίζουν» την κλασική ακτοπλοΐα, αλλά να την συμπληρώνουν και να «απογειώνουν» τα νησιά μας.

Μίλησε για την οργάνωση των λιμενικών ταμείων είτε κατά ομάδες είτε κατά μονάδες, αλλά με την συμμετοχή όπου είναι δυνατόν και επενδυτών (ΣΔΙΤ κλπ). Ανέλυσε το θέμα για τις Κυκλάδες με ενδιαφέροντα τρόπο. Τα ερωτηματικά που προέκυψαν για το Γαύριο απέμειναν μετέωρα μιας και για την ώρα το λιμενικό ταμείο Άνδρου είναι σε μεταβατικό καθεστώς. Είναι ακόμα με την Τήνο, αλλά έχει ξεκινήσει ο διαχωρισμός του που θα διαρκέσει. Άρα…

Στην παρέμβαση με σκεπτικισμό - του παρισταμένου και πεπειραμένου λόγω συστηματικής ενασχόλησης του με την ακτοπλοΐα - Δ. Λοτσάρη: «ποιος υπουργός άραγε θα εκχωρήσει αρμοδιότητες;» ο Βακόνδιος παραδέχτηκε πως αυτή είναι πρόταση στο πρόγραμμα και γι’ αυτό ζητά την ψήφο της Άνδρου για να το στηρίξει μέχρι τέλους ως κυβερνητικός βουλευτής.

Με προτάσεις κι επιχειρήματα (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια ειλικρινής θέση. Και στο σημείο αυτό είπε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: «ότι και να ψηφίσετε ψηφίστε αυτούς που είναι ειλικρινείς μαζί σας και δεν σας υπόσχονται τα πάντα, αλλά αυτά που μπορούν να κάνουν, με σεμνότητα. Παντού υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι. Βρείτε τους και ψηφίστε τους»…

Κάπου εκεί σκέφτηκα τους τρεις υπουργούς ναυτιλίας και τους τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια για την Άνδρο και την ακτοπλοΐα. Είχε δίκιο ο Βακόνδιος. Από τους τρεις υπουργούς μόνο ο τρίτος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ήξερε το θέμα και πολιτεύτηκε συνετά. Και από τους τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μόνο ο εκ Σύρου ορμώμενος Αντώνης Συρίγος στήριξε με συνέπεια και παρρησία θέματα και ανθρώπους του νησιού μας αυτά τα χρόνια.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου αποχαιρέτισα τον παλιό συμφοιτητή από τα αμφιθέατρα της νιότης, του ευχήθηκα καλή επιτυχία κι ανηφόρισα στην αγορά αναλογιζόμενος πόσο η πολιτική στην χώρα μας θα ήταν καλύτερη αν οι πολιτικοί μας ήταν σεμνότεροι, σοβαρότεροι τους εαυτούς τους και την κοινωνία. Αλλά όλα αυτά εξαρτώνται και από εμάς. Κάποτε πρέπει ίσως να μάθουμε να ακούμε περισσότερο ανθρώπους με επιχειρήματα (και όχι με "απόψεις" για οτιδήποτε). Και να φανατιζόμαστε λιγότερο από τα συνθήματα. Ή, για να το πω αλλιώς: κάθε κοινωνία έχει τους πολιτικούς που τις αξίζουν. Εμείς τους επιλέγουμε και εμάς αντιπροσωπεύουν…

Δ.Μπ.