Άμεσα μέτρα στο Γαύριο για το «μποτιλιάρισμα» του Αυγούστου

Ειδικού συνεργάτη

 

Γαύριο τον Αύγουστο

Η έναρξη δρομολογίων και του «Aqua Blue» σίγουρα θα ωφελήσει την Άνδρο με νέες θέσεις για επιβάτες, αυτοκίνητα και προορισμούς δημιουργεί συνάμα και νέα δεδομένα στο λιμάνι του Γαυρίου και στην μικρή πόλη και επιβάλλονται άμεσα μέτρα και δράσεις, για νa μην επαναληφθούν οι περσινές εικόνες ταλαιπωρίας των ταξιδιωτών, με εξοντωτικά μποτιλιαρίσματα μέχρι το Λιόπεση, όχληση των κατοίκων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής.

Τα πρωινά του Αυγούστου θα καταπλέουν πλέον στο ρηχό λιμάνι τέσσερα πλοία με διαφορά λίγων λεπτών: 9.05. 9.30, 9.50, 10.00! Όλα φορτωμένα με τουρίστες, παραθεριστές, κατοίκους, Ι.Χ., φορτηγά, δίκυκλα.

Γαύριο σε ώρα αιχμής τον Αύγουστο.

Το υπουργείο ναυτιλίας ενέκρινε αυτά τα δρομολόγια παρά τις ενστάσεις κόντρα στην λογική και τις αντοχές του νησιού! Πέρυσι την ίδια εποχή τα παράπονα ήταν πολλά και δικαιολογημένα. Ατέλειωτη ταλαιπωρία και καθυστερήσεις σε μια έξοδο/είσοδο που έχει την όψη μπουκαλιού με στενό λαιμό!

Τα ίδια και τις Κυριακές το απόγευμα που τα πλοία επέστρεφαν στη Ραφήνα μπαινοβγαίνοντας και φορτώνοντας στο Γαύριο, το ένα μετά το άλλο.

Παρά την περσινή κακή εικόνα και τα παράπονα, τίποτα δεν άλλαξε για το υπουργείο επί της ουσίας. Και έτσι φέτος μοιραία θα βρεθούμε μπροστά στις ίδιες εικόνες.

Αν μάλιστα το μελτέμι ξεπεράσει τα 6 μποφόρ και τα πλοία μπαίνουν στο λιμάνι το ένα-ένα, τότε οι καθυστερήσεις όσων περιμένουν θα είναι απρόβλεπτες σε χρόνο και βεβαίως εις βάρος της τουριστικής εικόνας της Άνδρου. Από αύριο λοιπόν πρέπει να ληφθούν μέτρα αυστηρά και όχι… χάιδεμα!

Δύναμη της αστυνομίας - με ενίσχυση από την Χώρα - να συντονίζει την κυκλοφορία από το ξενοδοχείο «Όστρια» και κατά περίπτωση να την εκτρέπει από τον μικρό περιφερειακό δρόμο μέχρι το σχολείο.

Στο Γαύριο οι λιμενικοί να απομακρύνουν εγκαίρως τα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα και να μην επιτρέπουν την έξοδο από το λιμάνι των φορτηγών αν προηγουμένως δεν έχουν απομακρυνθεί από την πόλη τα Ι.Χ.

Να τηρείται αυστηρά ο χρόνος άφιξης και αναχώρησης των πλοίων με εφαρμογή του νόμου στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να μην επιτρέπεται κατ’ ουδένα τρόπο ή έστω και ολιγόλεπτη στάθμευση οχημάτων κατά μήκος της παραλίας.

Αυτά για ολοκληρωθεί ομαλά φέτος η ροή των φίλων του νησιού που το επέλεξαν για διακοπές. Στη συνέχεια πρέπει η νέα δημοτική αρχή να δει τι θα κάνει με τις υποδομές του λιμανιού και της πόλης και να λάβει ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης της κατάστασης σε μόνιμη βάση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω άρθρο του ειδικού συνεργάτη είχε γραφεί χτες το μεσημέρι πριν συμβεί η προσάραξη στα αβαθή του ρηχού λιμανιού του Aqua Blue και επιβεβαιωθεί πλήρως.