Μας φταίει ο Ντι Κάπριο; Αποκαλυπτική συνομιλία Ντι Κάπριο και... δημάρχου Άνδρου!!

Και καλά ο Θ. Σουσούδης "δεν ήξερε" πως υπήρχαν σκουπίδια στη θάλασσα και το... έμαθε ξαφνικά από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Για την ρύπανση και τις διοξίνες στον αέρα εδώ και 10 μήνες που καίει η χωματερή - όπως δείχνει η φωτογραφία - δεν ξέρει τίποτα; Εδώ τα πράγματα είναι προφανή. Δεν χρειάζεται να φέρει δύτες για να ψάξουν...

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Δύο αναγνώστες - από Νάξο και Σύρο - έστειλαν στο Εν Άνδρω δύο άρθρα που αναρτήθηκαν σε δύο μεγάλες ιστοσελίδες των Αθηνών και αναφέρονταν στην ανάρτηση του Ντι Κάπριο και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Άνδρο. Η ανάρτηση του Protagonπαραθέτει σειρά τεκμηριωμένων στοιχείων για την Άνδρο και τα σκουπίδια της από το 1997 μέχρι το 2019 και εστιάζει στο ψέμα του Θ. Σουσούδη πως «δεν ήξερε»! Αλλά και εμμέσως στο όψιμο και ψευδές ενδιαφέρον του φίλου του Μ. Κουρτέση, που έσπευσε να φέρει δύτες για να διαπιστώσει… αυτά που όλοι ήξεραν! Όλα αυτά για να βγάλουν δελτίο τύπου που να εξαγγέλλουν από μελλοντικές τους ενέργειες: προφανώς μέχρι τέλους του μήνα!!!

Φυσικά δεν χρειάζονται δύτες για να δει κανείς τις δεκάδες υπαίθριες χωματερές καλοκαιριάτικα. Τόσος κόσμος διαμαρτύρεται. Αλλά δεν τον λένε Ντι Κάπριο για να "ξαφνιαστεί" και να βγάλει ανακοινώσεις η διοίκηση Σουσούδη.

Η ανάρτηση του Liberal διακωμωδεί τον απερχόμενο δήμαρχο μέσα από έναν φανταστικό διάλογο με τον Ντι Κάπριο όπου στο τέλος αποκαλύπτεται πως δεν υπήρξε από την μεριά του κανένα ενδιαφέρον για τα σκουπίδια καιν την ρύπανση παρά μόνο για την επανεκλογή του. Στην οποία και απέτυχε στο τέλος. Τέλος, παραθέτουμε σημείωμα κατοίκου που λέει το αυτονόητο το οποίο δεν βλέπουν ο απερχόμενος δήμαρχος Θ. Σουσούδης και για το οποίο δεν χρειάζονται οι δύτες του Μ. Κουρτέση να το «ανακαλύψουν».

Και βεβαίως και η απερχόμενη αντιπολίτευση Καπάκη δεν έχει βγάλει ούτε λέξη για την κατάσταση. Και πότε έβγαλε στην 5ετία. Αφού την βόλευε το χάος της Σταυροπέδας. Τόσο που στο τέλος σύμβουλοι της στήριξαν ανοιχτά τον Σουσούδη! Στεναχωριούνται όμως όταν τους τα λέμε...

Γράφει ο αναγνώστης μας: "Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. Παρακαλώ γράψτε και πάλι για τα σκουπίδια τα οποία βρίσκονται σε όλο το νησί πεταμένα έξω από τους κάδους, τους οποίους η δημοτική αρχή του Κου Σουσούδη δεν μαζεύει. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η Άνδρος είναι γεμάτη κόσμο και ρεζιλευόμαστε εξ αιτίας αυτής της απαράδεκτης και ανθυγιεινής κατάστασης. Πρέπει μέσα από το έγκριτο "ΕΝ ΑΝΔΡΩ" να… τον -ΕΥΤΥΧΩΣ- απερχόμενο και αποτυχημένο Δήμαρχο. Έλεος Κύριε Μπασαντή με αυτόν τον… άνθρωπο. - ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥ."

 

 Protagon - 14 Αυγούστου 2019

Μας φταίει ο Ντι Κάπριο;

Κώστας Μίντζηρας

 

Στη φωτογραφία της 19ης Φεβρουαρίου 2011 φαίνονται χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στον κολπίσκο του αρχαίου Στρόφιλα. Αλήθεια ποιος δεν είχε δει τις φωτογραφίες τότε; Ποιος δεν ήξερε πως "ταξίδεψαν" ή κατακάθισαν στο βυθό;

Σάλο ξεσήκωσε η γνωστή ανάρτηση του Ντι Κάπριο στο Ιnstagram για τα σκουπίδια στο βυθό της Ανδρου και έδωσε λαβή να υψωθούν φωνές οργής κι αγανάκτησης για το «κακό» που κάνει στη χώρα (στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ως λέγεται) και τη «συκοφάντηση» του νησιού.

Σταθερά τις τελευταίες ημέρες τα τηλεοπτικά δελτία αφιερώνουν κάμποσα λεπτά στο θέμα, μην παραλείποντας αρκετά συχνά να αφήνουν και υπονοούμενα για το σκοπό που εξυπηρετεί η ανάρτηση (λες και δεν επαρκεί η ίδια η λεζάντα της: «Είναι τοξικά για μας»).

Υπήρχε περίπτωση να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το θέμα, που ατυχώς χρονίζει και παραμένει ακόμη άλυτο; Η απάντηση είναι όχι και προκύπτει εύκολα από το χρονικό του. Σύμφωνα με δημοσιεύμα του 2012 στο «Βήμα» το: Reuters: Μία υποθαλάσσια χωματερή στην Άνδρο:

1997: Η Σταυροπέδα, όπου βρίσκεται η παράνομη χωματερή, ανακηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος και συνεχίζει να λειτουργεί ως χωματερή

2010: Το ΣτΕ αποφασίζει παύση της διάθεσης απορριμμάτων στον χώρο. Συνεχίζει, πάλι, να λειτουργεί.

Φεβρουάριος 2011: Ισχυρές βροχοπτώσεις συμπαρασύρουν μεγάλο τμήμα της παράνομης χωματερής. Διακόπτεται η λειτουργία.

Η έκταση στην επιφάνεια της θάλασσας των σκουπιδιών ήταν 150-170 Χ 200-210 μέτρα. Δηλαδή κάπου 30-32 στρέμματα! Κι όχι 40Χ40 μέτρων. Δηλαδή, 1,5-1,6 στρέμματων, όπως είπε ψευδόμενος ο απερχόμενος δήμαρχος!!!

Άνοιξη 2011: Αποφασίζεται η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Καλοκαίρι 2011: Ο Δήμος Ανδρου προχωρεί σε συμφωνία με εταιρεία κατασκευής συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.

Αύγουστος 2011: Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για λόγους δημόσιας υγείας, επιτρέπει στο δήμο για μία ακόμη φορά την απόθεση απορριμμάτων στο σταθερό τμήμα της παράνομης χωματερής ενώ μεταφέρεται στο νησί δεματοποιητής, με προοπτική να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του - Ενα έτος μετά, το «Βήμα» αναφέρει πως δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, ενώ έχει δηλώσεις του τότε δημάρχου Γ. Γλυνού και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο (κι απερχόμενου σήμερα δημάρχου) Θ. Σουσούδη οι οποίες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τη συνέχεια.

11 Ιούνιου 2011. Το πρώτο φράγμα του λιμενικού έχει ήδη σπάσει κι έχει μπει δεύτερο. Δεν χρειάζονται δύτες για να καταλάβουμε πως τα σκουπίδια βούλιαξαν στο βυθό. 

Τον Μάιο του 2011 η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έως τις 30.6.2011 μπορεί να δέχεται απορρίμματα ο ΧΑΔΑ του δήμου Ανδρου. Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Γ. Γλυνός με επιστολή του στην «Καθημερινή» παραπονείται για το άρθρο της εφημερίδας, «Εριξαν στη θάλασσα σκουπίδια κατά… λάθος», ότι περιέχει λάθη που βλάπτουν την εικόνα του νησιού. Απάντηση στην επιστολή του δημάρχου δημοσιεύει η «Καθημερινή» με τεκμηριωμένο σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου. Η καταγραφή της είδησης της κατάρρευσης το 2011 της χωματερής στα ΜΜΕ περιλαμβάνει και την κατάληξη σκουπιδιών και μπάζων στη θάλασσα (ΣΚΑΪ, «Πρώτο Θέμα» κ.ά), πράγμα που φαίνεται -αν όχι να αρνείται- να αποσιωπά ο δήμος.

Το πρώτο σπασμένο φράγμα του λιμενικού. Όσοι δεν ήξεραν, απλώς, δεν... ήθελαν να ξέρουν...

Αυτό μέχρι την ανακίνηση του θέματος με την ανάρτηση του ηθοποιού (σημ. το 2019), οπότε η δημοτική αρχή παραδέχεται την ύπαρξη σκουπιδιών στον βυθό, που έχουν μείνει επί χρόνια. Αναφέρει ανακοίνωση του δήμου (σημ. το 2019): «…Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2011 μια έντονη βροχόπτωση οδήγησε στην κατάρρευση της χωματερής στη Σταυροπέδα, με αποτέλεσμα όγκοι σκουπιδιών να καταλήξουν στην παραλία και στη θάλασσα…».

Εκεί, γίνεται λόγος πρώτη φορά από τον δήμο για την δράση της «Aegean Rebreath» στην Άνδρο. Ωστόσο κατά πληροφορίες του Protagon, η δράση πραγματοποιήθηκε στις 20 – 21.07.2019, οπότε δημιουργήθηκε και δημοσιεύθηκε το βίντεο. Ο δήμος Άνδρου προσκλήθηκε επανειλημμένως από την οργάνωση, όμως δεν εμφανίστηκε και δεν υποστήριξε με κάποιο τρόπο τη δράση. Το ίδιο ισχύει και για τα ευρήματα καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της δράσης.

 

Στις 21 Ιουλίου 2019 οι δύτες βγάζουν ανακοίνωση και στις 29 Ιουλίου βγαίνει η είδηση από το Ρόιτερς. Την γράφουν ολα τα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αλλά κανείς δεν παίρνει είδηση τίποτα για τα σκουπίδια στον βυθό του Στρόφιλα στην Άνδρο. Όμως στις 11 Αυγούστου "μαθαίνει" τα μαντάτα ο δήμαρχος Σουσούδης... από τον Ντι Κάπριο!

Δεν μπορεί κανείς να μέμφεται οποιαδήποτε πόλη στην Ελλάδα και τη δημοτική αρχή της επειδή δεν έχει καταφέρει να λύσει νόμιμα και συμβατά με την προστασία του περιβάλλοντος το ζήτημα των απορριμάτων, ξεχνώντας ότι ολόκληρη η χώρα αντιμετωπίζει επί δεκαετίες σοβαρό πρόβλημα και εκκρεμούν εις βάρος της αποφάσεις της ΕΕ για μη συμμόρφωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν καταλαβαίνει και την κοροϊδία, όπου και όταν εκδηλώνεται και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγεται.

 

Liberal - Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Η αποκαλυπτική συνομιλία του Ντι Κάπριο με τον δήμαρχο Άνδρου

 Του Ανδρέα Ζαμπούκα

 

Στις 11 Αυγούστου το "μαθαίνει" όμως και ο πρόεδρος του ΑΠΑ Μ. Κουρτέσης! Και σπεύδει με δύτες να... διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς! Και συσκέπτεται με τον δήμαρχο! Και βγάζουν και δελτίο τύπου... που μιλούν για σχέδια ανάταξης και χρηματοδότηση μέσα στον Δεκαπενταύγουστο!...

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει στο Instagram 33 εκ. ακολούθους. Και όλοι αυτοί είδαν ότι στην Άνδρο, ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος σκουπίδια. Υπερβολές; Εννοείται υπερβολές. Αλλά δεν νομίζω ότι και ο Ντι Κάπριο ήθελε να πει, μην πάτε στην Άνδρο γιατί θα πάθετε τύφο. Απλώς ήθελε να ευαισθητοποιήσει με το περιβαλλοντικό του ακτιβισμό και το βίντεο- σύμβολο που γυρίστηκε στην Άνδρο.

Όχι όμως τυχαία. Γιατί η Άνδρος είναι το νησί των εφοπλιστών που κατά έναν περίεργο αλλά τραγικό τρόπο δεν ξέρει τι να κάνει τα σκουπίδια του! Και ποτέ δεν μπορεί να βρει λύσεις.

Ανήσυχος λοιπόν, ο δήμαρχος Άνδρου, μόλις είδε το βίντεο του Λεονάρντο τον πήρε τηλέφωνο. «Γεια σου Λεονάρντο», «Γειά σου Θεοδόση». « Από όλη την Ελλάδα, εμένα βρήκες; Αντί να πας στη Κέρκυρα, στη Φυλή, στις ανεξέλεγκτες χωματερές της Ολυμπίας; Σε τόσα άλλα μέρη που τα σκουπίδια βρωμάνε και προκαλούν και φωτιές; Τώρα που έχασα τις εκλογές και τελειώνει και η θητεία μου;»

«Ναι, ρε συ δήμαρχε» του λέει ο Λεονάρντο, «αλλά τέτοιο πράγμα στο βυθό παραλίας πολιτισμένης χώρας δεν έχουμε ξαναδεί.»

 «Μας αδικείς» απαντάει ο δήμαρχος, «εδώ υπάρχει παρελθόν, δεν φταίω εγώ για τα σκουπίδια». «Και ποιος φταίει; Εσύ δεν είσαι δήμαρχος;» τον ρωτάει ο Ντι Κάπριο.

«Ναι, εγώ είμαι αλλά άκου τι έγινε: τον Φεβρουάριο του 2011- που δεν ήμουν εγώ δήμαρχος- έβρεξε πολύ στην Άνδρο. Και ένα ρέμα που είχε μπαζωθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας- δεν το μπάζωσα εγώ-, «κατέβασε» απότομα νερό, με αποτέλεσμα η μισή χωματερή του νησιού να καταρρεύσει και τα σκουπίδια να οδηγηθούν στη θάλασσα. Το Λιμενικό προσπάθησε αλλά τα σκουπίδια μας απλώθηκαν στο Αιγαίο. Μέχρι τα Δωδεκάνησα έφτασαν..!»

«Και τι κάνατε ρε συ Θεοδόση, από τότε; Πέρασαν 8 χρόνια», «Προσπαθούμε» απαντάει ο δήμαρχος Σουσούδης. «Πώς δηλαδή προσπαθείτε;» ρωτάει με ειρωνεία ο Λεό… «Να, εντάξαμε την μελέτη στο ΕΣΠΑ το 2013, ξεκινήσαμε το έργο το 2015 και η χωματερή… αποκαταστάθηκε το 2017».

«Τι χωματερή; Ακόμα χωματερή έχετε; Δεν έχετε βρει τρόπο ακόμα να επεξεργάζεστε τα σκουπίδια σας; Να κάνετε ανακύκλωση, να ενημερώνετε τον κόσμο, να διαχωρίζετε τα υλικά; Δήμαρχε, μου είπαν ότι είστε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση όσο και η Σινγκαμπούρη και δεν έχετε ακόμα ΧΥΤΑ… Και ότι απλώς, φτιάχνετε δεμάτια τα σκουπίδια σας και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε…» του λέει ο καλά ενημερωμένος Ντι Κάπριο.

«Δεν ξέρεις Λεό, τι έχω τραβήξει στα χρόνια της θητείας μου. Πήγαινα στο ένα βουνό, με έδιωχναν οι βοσκοί, πήγαινα στο άλλο με έδιωχναν οι παπάδες, έψαχνα χαράδρες, λαγκάδια, πλαγιές, οροπέδια, τελικά κατάφερα να χωροθετήσω ΧΥΤΥ. Αλλά και πάλι με πήγαν στο ΣτΕ και περιμένω…».

«Δηλαδή από το δημοτικό σου συμβούλιο είσαι οκ;» «Εεε, όχι εντελώς. Η οριστική μελέτη βρίσκεται πλέον υπό έγκριση από την τεχνική υπηρεσία του δήμου…» απαντάει ο δήμαρχος.

«Και μετά όλα εντάξει;» ρωτάει ο Λεονάρντο. «Όχι, ακόμα κι αν γίνουν όλα αυτά, το νωρίτερο, που θα δημοπρατηθεί το έργο, είναι στις αρχές του 2020. Εν τω μεταξύ, τα δεματοποιημένα σκουπίδια έπιασαν πριν από λίγες ημέρες φωτιά, για δεύτερη φορά φέτος…» του λέει ο Σουσούδης.

23 Μαΐου 2019. Η δεύτερη παράνομη χωματερή στην ακρόπολη του αρχαίου Στρόφιλα αναφλέγεται μέρα μεσημέρι από το εκλυόμενο βιοαέριο. Επί δύο 24ωρα έχει προβλήματα όλη η Χώρα. Όμως ευτυχώς δεν το έμαθε ο Ντι Κάπριο! Κι έτσι το ξεπέρασε ο δήμαρχος και δεν το πήρε είδηση και η αντιπολίτευση...  

Ο Ντι Κάπριο έξυσε λίγο το μούσι του και χάιδεψε την κοιλιά του.

«Μajor» του λέει, με ύφος ανθρώπου που φαίνεται να γνωρίζει πολλά «μου φαίνεται μας δουλεύεις. Ήσουν δήμαρχος σε ένα νησί όπου το κατά κεφαλήν  εισόδημα των ανθρώπων που έχουν περιουσία και σπίτι εκεί, πλησιάζει το εισόδημα των κατοίκων της γειτονιάς μου (Los Feliz) στο Λος Άντζελες. Με τεράστια έκταση και απομονωμένες από τα χωριά περιοχές. Είχες ολόκληρη θητεία  μπροστά σου και ακόμα δεματοποιείς τα σκουπίδια; Δεν μπορούσες να μαζέψεις τους εφοπλιστές σε ένα τραπέζι να του δώσεις ένα project για χορηγία; Και να στείλεις στον διάολο τον κάθε απίθανο που δεν ήθελε τον ΧΥΤΥ στο «δικό του» βουνό;»

«Δήμαρχε, μήπως δεν έβρισκες χρόνο και διάθεση, γιατί ήσουν απασχολημένος σε φωτογραφίσεις σε «μοναστήρια»; «Μήπως έστρωνες τον δρόμο για την επόμενη θητεία και δεν ήσουν αρκετά αποφασιστικός;», άρχισε να του την πέφτει, φανερά θυμωμένος ο Ντι Κάπριο…

Και κάπου εκεί έκλεισαν το τηλέφωνο. Γιατί ο δήμαρχος επέμεινε ότι έκανε τα πάντα. Και ότι για αυτό έχασε και τις εκλογές.

Και άκρη δεν βρίσκουμε ακόμα στην Άνδρο με τα σκουπίδια μας…