Μια διαφορετική ορκωμοσία δημάρχου και τοπικών αρχών Άνδρου

Ήταν μια ξεχωριστή και εντελώς διαφορετική ορκωμοσία δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, προέδρων και τοπικών συμβουλίων αυτή που έγινε χτες στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου. Διαφορετική γιατί έγινε παρουσία περίπου 1000-1200 πολιτών του νησιού. Κατάμεστο γύρω στις 8 το βράδυ το ανοιχτό θέατρο. Πρώτη φορά δήμαρχος κάλεσε όλο το νησί στην ορκωμοσία. Και άνθρωποι από σχεδόν όλο το νησί ήταν εκεί.

Το 2014 ο απελθών δήμαρχος επιχείρησε πρώτος και έβγαλε την τελετή έξω από τα κλειστά όρια μιας δημοτικής αίθουσας. Τότε περίπου 200-250 πολίτες από την Χώρα προσήθαν στο μικρό προαύλειο του δημαρχείου. Και ο δήμαρχος ορκίστηκε στην σκάλα του νεοκλασικού Βούλγαρη για την ορκωμοσία του δημάρχου και του συμβουλίου. Αυτή τη φορά η ορκωμοσία έγινε παρουσία ανδριωτών από όλη την Άνδρο και συνάμα ξεχώρισε γιατί ήταν και για ολα τα τοπικά συμβούλια. Πάνω από 100 νέοι αιρετοί υπέγραψαν μέσα σε πανηγυρικό και γιορταστικό κλίμα τέτοιο που ποτέ πριν δεν υπήρξε.

Κάποιοι από την αντιπολίτευση είχαν σπεύσει να μιλήσουν για "κακόγουστη γιορτή" και για "φιέστα". Έχασαν πολλά μηδέν. Ήταν μια καλόγουστη γιορτή της δημοκρατίας. Οι πάνω από 1000 προσελθόντες από όλη την Άνδρο, οι δεκάδες επίσημοι από τις Κυκλάδες, που παραβρέθηκαν, μετέτρεψαν το ανοιχτό θέατρο σε χώρο πολιτικής ευθύνης και πολιτικού πολιτισμού. Σε όλα τα πολιτικά πολιτισμένα μέρη γίνονται γιορτές για την ορκωμοσία και την ανάληψη της εξουσίας από τις νέες αρχές. Στην Άνδρο αυτό καθυστέρησε. Ξεκίνησε μόλις το 2014 και ξέφυγε η τελετή από την δημαρχιακή αίθουσα των 40 ανθρώπων. Τότε προσήλθαν κυρίως συγγενείς και φίλοι και αρκετοί χωραΐτες στην τελετή. Το 2019 η τελετή άνοιξε περισσότερο. Ο νέος δήμαρχος προσκάλεσε όλη την Άνδρο στην τελετή. Ίσως γιατί δεν απευθύνεται μόνο στην Χώρα, αλλά σε όλη την Άνδρο που τον ψήφισε και τον στήριξε και ήταν χτες εκεί να δειν τη νέα αρχή μιας νέας δημοτικής αρχής.

Ο Δ. Λοτσάρης τόλμησε την υπέρβαση με την ανοιχτή ορκομωσία και τα κατάφερε. Έμειναν στην άκρη όσοι μεμψιμοιρούσαν για μια ανοιχτη τελετή μπροστά στους πολύ πάνω από 1000 προσελθόντες στην μεγάλη δημοκρατική γιορτή. Και στους χιλιάδες που σήμερα μέσω του Εν Άνδρω και των άλλων ΜΜΕ και social media δημοσιεύουν εικόνες και βιντεο μιας πολύ μεγάλης τελετής ορκομωσίας.

Στην φωτογραφία διακρίνονται ει αριστερών προς δεξιά: ο γέροντας Ευδόκιμος, ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ, ο πατήρ Αέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λεονταρίτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Κ. Μπιζάς και ο νέος έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης.

Συνάμα η προσέλευση τόσο μεγάλου πλήθους με τόσο καλή διάθεση και τόσο πολιτισμένο τρόπο έδειξε πως και η Άνδρος ήταν έτοιμη για μια νέα αρχή. Πέρα από την εσωστρέφεια που συμβολίζουν οι περίκλειστες αίθουσες και οι στενάχωρες, απεριποίητες και εγκαταλειμένες αυλές του δημαρχείου. Και ω του θαύματος προσήλθε μέγα πλήθος από όλη την Άνδρο. Και οι ανδριώτες έβαλάν τα καλά τους και πήγαν για την ορκωμοσία δίνοντας δύναμη, ελπίδα, αλλά και φορτώνοντας μεγάλη ευθύνη με την παρουσία τους τις νέες αρχές του τόπου.

Ανάμεσα στους επισήμους και ο Στενιώτης πλοιοκτήτης Γιαννούλης Καμπάνης που στήριξε το νέο δήμαρχο. Εδώ με την παρέα του. Αριστερά δίπλα του ο γνωστός γναθοχειρουργός Πάρις Αμοριανός. Και δεξιά του η σύζυγος του νέου Δημάρχου Μαριάνα και δίπλα της η Μαρία Γλυνού, χήρα του σείμνηστου δημάρχου Γιάννη Γλυνού Μαρία.

Οι ευχές των περισσοτέρων για επιτυχία ήταν ειλικρινείς. Η Άνδρος έχει ανάγκη από επιτυχίες. Όμως παρούσα ήταν η αμηχανία αυτών όμως που "ξέρουν" και "προβλέπουν" την "σίγουρη αποτυχία". Το ύφος τους πρόδιδε το αδιέξοδο μπροστά σε τόσο κόσμο, σε τόσους επισήμους και σε τόσο γιορτινό κλίμα τόσων ανθρώπων από όλη την από όλη την Άνδρο και τις Κυκλάδες. Χτες η Άνδρος άφησε πίσω όλους αυτούς τους "αρνητές" με την εντυπωσιακή παρουσία της.

Ήταν εκεί οι αδελφοί Στεφάνου, η νέα βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού και ο λιμενάρχης Άνδρου Θοδωρής Κραψίτης.

Ακόμα ήταν παρών ο νέος βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας. Εδώ με τον Δ. Γιαννίση και την συζυγό του Ανθή.

Παρόντες εξ αριστερών ο απελθών δήμαρχος Θ. Σουσούδης (τον συνόδευαν οι κόρες του), ο απελθών αντιδήμαρχος Δ. Θεοδωράκης, ο σταθερός σε ποσοστά και σταθερά στην μικρή αντιπολίτευση Γ. Καπάκης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και διοικητής του νοσοκομείου Σάμου Λ. Θεόφιλος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λ. Μπάλας. Η αμηχανία των Σουσούδη και Καπάκη παραπάνω από εμφανής. Πίσω τους ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Βιδάλης χαμογελά αμέριμνος κοιτάζοντας προς τον φακό.

Οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό).

Και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κουκάς.

Όλοι επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο. Όπως φαίνεται εκτός των τειχών της μεγάλης πόλης όλοι ακολουθούν την παράδοση. Ακόμα και ο κ. Καπάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ορκωμοσία μίλησε ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ εκφράζοντας τις ευχές του προς τη νέα αρχή και μίλησε ζητώντας από όλους ενότητα για το καλό της Άνδρου. Ξεχώρισε η ειδική αναφορά του στους εκλιπόντες αυτοδιοικητικούς Γ. Γλυνό και Ν. Θεολόγου. Εδώ να σημειώσουμε πως ο μητροπολίτης αν και έχει κι αυτός ως γνωστόν τις προτιμήσεις του καταφέρνει - όπως και χτες - και ανταποκρίνεται στον γενικότερο ρόλο του. Αντιθέτως μερικοί φίλοι του στην Άνδρο δεν κατανοούν την πολιτική και τα βλέπουν όλα στενόθωρα και προσωπικά διχάζοντας την κοινωνία και το ποίμνιο τους πέρα των ορίων. Εμφανής η απουσία τους από την χτεσινή τελετή. Κρίμα για το Κόρθι...  

Χαμογελαστός ο νέος δήμαρχος μετά την ορκομωσία υπογράφει το πρωτόκολλο της τελετής.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλου από το νέο δήμαρχο υπεγράφηκε και από τους 21 δημοτικούς συμβούλους. Να σημειώσουμε πως περιχαρής προσήλθε στην γιορτή και στην τελετή ο νεος δημοτικός σύμβουλος Γαυρίου Α. Αντώνογλου παρά τα όσα έγραψε κατά της ανοιχτής τελετής. Έγινε ήδη κι αυτός παλαιός πολιτικός "ξεχνώντσας" όλες τις αμφισβητήσεις του στο facebook και ποζάροντας δύο φορές χαμογελαστός!!!

Όμως και αυτός, αλλά και σύμπασα η αντιπολίτευση τήρησε ενιαία-μπετόν στάση και απήλθαν αμέσως μετά την λήξη της τελετής μαζί με τους φίλους τους! Δεν έμεινε ούτε ένας για την εξαιρετική συναυλία που ακολούθησε. Ο πολιτικός πολιτισμός για τον οποίο κόπτονται στο μεγαλείο του!!! Το αξιοπερίεργο είναι πως το θέατρο - παρά την αποχώρηση τους - παρέμεινε γεμάτο για την πραγματικά εντυπωσιακή συναυλία της Φωτεινής Δάρρα που ακολούθησε και εντυπωσίασε (λεπτομέρειες για την συναυλία αργότερα).

Ακολούθως χαιρέτισαν οι δύο βουλευτές Κυκλάδων του ελληνικού κοινοβουλίου Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας. Και μετά ο αντιπεριφερειάρχης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

 Ο Γ. Λεονταρίτης μίλησε για ανάληψη ευθυνών πέρα από τις απλές αρμοδιότητες στο νέο δήμαρχο. Κάτι που έλλειψε στην Άνδρο...

Ο Θ. Σουσούδης στην ομιλία του έκανε απολογισμό της - κατά τη γνώμη του επιτυχούς - δημαρχίας του. Μίλησε και για την "πείρα" του. Και ξάφνιασε ξεκινώντας την αντιπολίτευση με αναφορά-μπηχτή κατά όλων αυτών που τον εγκατέλειψαν στην 5ετία! Και ήταν πολλοί. Και πολλοί πολύ νωρίς! Τους έψεξε. Όμως δεν βρήκε λέξη αυτοκριτικής. Πως και γιατί τον εγκατέλειψαν από τους 13 οι 8 σύμβουλοί του στο τέλος; Αυτό φαίνεται πως παραμένει ανεξήγητο γι' αυτόν και το πιστό του έντυπο! Κανείς προφανώς δεν αντέχει να κοιτάξει τον εαυτό του και τα λάθη τους... 

Ο Γ. Καπάκης εξέπληξε το πολυπληθές ακροατήριο με μια ομιλία εντελώς απροετοίμαστη. Με πολλά "ααα" και πιο πολλά "εεε"! Για την μη ευόδωση των υψηλών προσδοκιών θεωρεί πως του έφταιξε Όπως είπε "η εναντίον του λάσπη" κι όχι τα τούβλα και τα άλλα υλικά οικοδομών και οι ύβρεις που εκτοξεύει αυτός. Και χτες έδειξε πως δεν κατανόησε ότι έμεινε πίσω από τον δεύτερο 900 ψήφους!!! Νομίζει πως δεν του έφταιξε η αποτυχία του ως αντιπολίτευση, η αποτυχία του ως ΓΓΠΠ και η πλήρης αδυναμία πολιτικής έκφρασης!!! Χτες τρεις φορές το πολυπληθές ακροατήριο επιχείρησε με χειροκροτήματα να τον πείσει να ολοκληρώσει έναν εντελώς ανερμάτιστο και εκτός θέματος λόγο σε ύφος ξινό και δύσκολο. Μάταια. Το δημοσιευμένο βίντεο στο ίντερνετ σε ανδριώτικα blog το πιστοποιούν! Ο Γ. Καπάκης είχε χάσει ακόμα μια φορά κάθε επαφή με το κοινό...

Ο Δ. Γιαννίσης ήταν ενωτικός και περιεκτικός και δήλωσε συνοδοιπόρος του νέου δημάρχου. Η πείρα του μπορεί να βοηθήσει.

Ο Λ. Μπάλας ήταν ενωτικός και όπως πάντα εύγλωτος και ετοιμόλογος. Είτε τόσα όσα...

Και τέλος ο νέος έπαρχος Δ. Λάσκαρης φιλικός, ενωτικός, μετρημένος, δήλωσε την συστράτευση του για την επιτυχία του νησιού. Περιφέρεια και δήμος θα είναι σε πλήρη συνεργασία...

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο νεος δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης. Ανέφερε τις προτεραιότητες του. Εστίασε σε τέσσερα συγκεκριμένα θέματα: υγεία, σκουπίδια, λιμάνι, υποδομές (βιολογικοί κλπ). Ανοιχτός και με ευχαριστίες προς όλους. Ακόμα και προς τον απερχόμενο δήμαρχο. Και συγκεκριμένος - όπως και ο μητροπολίτης - στον φόρο τιμής στους εκλιπόντες Γ. Γλυνό και Ν. Θεολόγου. Προσέθεσε όμως ακομα ένα όνομα: την "γιατρό των φτωχών" Θέκλη Καχρή...

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"