Ανοιχτή επιστολή δημάρχου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Άνδρου

 

 Ανοικτή επιστολή Δημάρχου Άνδρου, Δημητρίου Λοτσάρη αναφορικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού.

 Άνδρος, 18 Οκτωβρίου 2019

Προς: Κάθε δημότη, κάτοικο, φίλο και επισκέπτη του νησιού,

Απευθύνομαι προς όλους και όλες σας προκειμένου να ενημερωθείτε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, την εξέλιξη των εργασιών καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με αυτά.

  1. Δημοτικό Στάδιο Άνδρου: Έχει υπογραφεί σύμβαση για εργασίες ύψους 45 χιλιάδων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει: Συντήρηση του συνθετικού τάπητα (ταρτάν) με εμβαδόν  700 τ.μ., αντικατάσταση 400 καθισμάτων και προμήθεια δυο (2) Pillars.  Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων Δήμου Άνδρου και Περιφέρειας, Θεοδόσιου Σουσούδη και Γεώργιου Χατζημάρκου, αντίστοιχα.
  1. Πρόγραμμα «Φιλόδημος». Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Η κατανομή των πόρων βασίζεται σε κριτήρια όπως πληθυσμός, νησιωτικότητα κ.α. Η κατανομή επικυρώνεται με την έκδοση εκτελεστής Απόφασης του αρμόδιου Υπουργού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει προκηρυχθεί πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για το έργο της συντήρησης- επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, με ανώτατο, ωστόσο, όριο το ποσό των 600.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

  1. Κατά την θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής συντάχθηκε Τεχνική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει:

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των ανωτέρω ανέρχεται στο ποσό των 750.000€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

Επί της Τεχνικής Έκθεσης σημειώνω τα εξής:

- Δεν υπάρχει εγκεκριμένη ή υπό έγκριση Μελέτη για το έργο.

- Χωρίς οριστική Μελέτη, ο προϋπολογισμός της Τεχνικής Έκθεσης είναι επισφαλής.

- Αλλά, και εάν ακόμη ο  προϋπολογισμός είναι σωστός, από τα 750 χιλιάδες ευρώ «λείπουν» τα 15% απρόβλεπτα και το εργολαβικό όφελος 18%, τα οποία προστίθενται υποχρεωτικά.

Εύκολα λοιπόν κατανοεί κανείς ότι ο τελικός προϋπολογισμός της εν λόγω πρότασης πλησιάζει το ένα (1) εκατ. Ευρώ (χωρίς οριστική Μελέτη) και άρα είναι κατ’ εκτίμηση. Πώς, λοιπόν, θα εκτελεστεί ένα έργο ύψους ενός (1) εκατ. Ευρώ όταν η πρόσκληση (β. ανωτέρω) έχει ανώτατο όριο τα 600 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπως ανέφερα παραπάνω;

- Προτάθηκε από τον Δήμο η αντικατάσταση 7.000 τ.μ. ταρτάν, ενώ ο Δήμος εκτελεί εργολαβία για την επισκευή 700 τ.μ. από αυτά.

- Δεν υπάρχουν, όπου απαιτούνται, όλες οι προβλεπόμενες άδειες και γνωμοδοτήσεις.

Οι «θριαμβολογίες» λοιπόν που γράφτηκαν αυτές τις ημέρες στο facebook ή όπου αλλού στο Internet αναφέρονταν στο υπ’ αριθ. 424/01.10.2019 έγγραφο, με το οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) εκφράζει την σύμφωνη γνώμη της να εκτελεστούν οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην Τεχνική Έκθεση.

Όμως:

Αγαπητοί Δημότες,

Ελλείψει οριστικής μελέτης, έχω ήδη αναθέσει ως κατεπείγον στις Υπηρεσίες του Δήμου μας την όσο το δυνατόν πληρέστερη κοστολόγηση των έργων της ανωτέρω πρότασης, ώστε να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες κατάρτισης οριστικής μελέτης σε συνδυασμό με τις ανάγκες μας μέσα στο υφιστάμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» και το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα έως τις 31.12.2019.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντί σας και δηλώνοντας πως θα σας κρατώ ενήμερους σχετικά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Οι φωτογραφίες του Δημοτικού Σταδίου Άνδρου εστάλησαν από μέλος της διοίκησης του Ανδριακού και είχαν αναρτηθεί σε προηγούμενο άρθρο του ιδίου στο Εν Άνδρω. Μέχρι σήμερα, όπως μας πληροφόρησε, τίποτα δεν έχει αλλάξει από την πρώτη δημοσίευση τους. Τις αναδημοσιεύουμε και πάλι μιας και απεικονίζουν την κατάσταση του Δημοτικού Σταδίου και σήμερα.