Οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου μέγα πρόβλημα στην Άνδρο

 

Το τελευταίο διάγραμμα χωροθέτησης για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στην Άνδρο.

Όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει τα μέχρι σήμερα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην Άνδρο (είτε είναι μικρά είτε μεγάλα) δημιουργούν αντιδράσεις ανάλογα με το πόσο είναι ορατά στους βασικούς οικισμούς του νησιού παρεμβαίνοντας στην βασική τοπιογραφία του νησιού.

Από όσα ξέρουμε (από τους χάρτες) και απ’ όσα έχουν γράψει οι γνωρίζοντες ορισμένα εξ αυτών στον βορρά και στο νότο είναι σε απομακρυσμένα σημεία και δεν έχουν οπτική επαφή με τους βασικούς οικισμούς του νησιού. Όμως αυτά που δημιουργούν αντιδράσεις είναι αυτά που έχουν οπτική επαφή. Και αυτά είναι οι 5 ανεμογεννήτριες Μυτιληναίου στην Ράχη Κορθίου και όλες οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στο Πέταλο, στο Σκουμπί, στο Καφούτσι και στο Γκοράκι.

Οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου τόσο στην Άνδρο όσο και σε άλλα τρία νησιά, Τήνο, Νάξο, Πάρο, είναι σε κυρίαρχες οροσειρές. Έχουν γίνει προσφυγές και από τα τέσσερα νησιά και την Περιφέρεια στο Συμβούλιο Επικρατείας. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να διαχωρίσουμε μέχρι στιγμής τις αδειοδοτήσεις που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη σε δύο ειδών:

(α) Αυτές που μεγάλο μέρος τους δεν ενοχλούν την τοπική κοινωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και ευπρόσδεκτες.

(β) Αυτές που ενοχλούν την τοπική κοινωνία και δεν είναι ευπρόσδεκτες στο νησί. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε κυρίως για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου.

Ο χάρτης του παραπάνω διαγράμματος

Πολλοί ενημερωμένοι και γνώστες του αντικειμένου αναγνώστες μας γράφουν για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου που δημιουργούν έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα και στα τέσσερα νησιά. Ιδίως στην Άνδρο που είναι οι περισσότερες (33) είναι μέγα πρόβλημα. Απόδειξη οι συνεχείς αναθεωρήσεις των περιβαλλοντικών όρων τους όλα αυτά τα χρόνια (2017 & 2018). Το αξιοπερίεργο είναι πως σήμερα άλλα στοιχεία για το προτεινόμενο έργο παρουσιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και άλλα η εταιρεία DAMCO/Κοπελούζος!!!

Από αυτή την άποψη – εκτός των προσφυγών στο ΣτΕ, της αρνητικής γνωμοδότησης του Δήμου Άνδρου και Περιφέρειας κλπ – υπάρχει μέχρι σήμερα μπέρδεμα και για το εύρος του προτεινόμενου έργου καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολο να βρει κανείς άκρη σε μια επένδυση που έγινε στο τέλος μιας διαδικασίας με Fast Track με διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο και χωρίς γνώση των τοπικών καταστάσεων. Καθόλου τυχαίο της προχειρότητας της πρότασης Κοπελούζου πως οι ανεμογεννήτριες του στην Άνδρο είναι ορατές και από το Γαύριο και από την Κεντρική Άνδρο και από τα Άχλα και από πλήθος άλλων χωριών και βασικών οικισμών του νησιού. Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αποδεκτό.

Αυτά για να είμαστε συγκεκριμένοι σε τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα θολό τοπίο όπου πολλά λέγονται από πολλούς χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς γνώση, με πολλούς αναχρονισμούς, με πολύ συσκότιση και στο που πρέπει να μπει - κατά την γνώμη μας - ένα όριο σε ένα θέμα κρίσιμο για την ανάπτυξη του νησιού μας. 

Παρακάτω ερωτήματα εξειδικευμένου αναγνώστη σχετικά με τις συνεχείς αναθεωρήσεις των αδειοδοτήσεων Κοπελούζου και τι τελικά ισχύει με αυτές και η σχετική ολιγόλογη απάντηση ειδικού συνεργάτη μας.

Καλημέρα Εν Άνδρω,

Σας επισυνάπτω τη λίστα από το μητρώο της ΡΑΕ σχετικά με τις "ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ* ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε.**  (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019)" & "ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε".

- Νομίζω το ζήτημα παραμένει σχετικά με ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΑΛΟ ΑΕ - θέσεις ΠΕΤΑΛΟ- ΒΑΣΙΛΙΚΟ- ΒΙΓΛΑ- ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ.

- Επίσης για το "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ ΑΕ" οι θέσεις είναι πολύ περισσότερες  από τις εικονιζόμενες, όπως προκύπτει από τις περιγραφόμενες θέσεις: "ΤΣΟΥΚΑ - ΓΚΑΡΔΙ - ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ - ΠΗΓΕΣ - ΛΕΥΚΑ".

- Αντίστοιχα περισσότερες από τις εικονιζόμενες είναι οι θέσεις για το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ ΑΕ "ΣΚΟΥΜΠΙ - ΦΡΟΥΣΑΙΟΙ - ΒΡΑΧΑΚΙ- ΚΟΡΥΦΗ".

- Τέλος για το "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ ΑΕ" η ισχύς 36 MW προφανώς δεν αντιστοιχεί μόνο στην εικονιζόμενη περιοχή προς Αϊ Γιάννη Σχοίνο στο δρόμο για Άχλα, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει και την περιοχή πάνω από την Άρνη από Προφήτη Ηλία έως Αγίους Σαράντα Κουβάρας.

Με εκτίμηση

Γ.Γ.

Όσον αφορά το αρχείο της ΡΑΕ αμφιβάλλω πολύ για την ορθότητα των δεδομένων. Πιο πολύ να βασίζεστε στην Τροποποιημένη ΜΠΕ και στους χάρτες της ίδιας της DAMCO!!!

Ρεπορτάζ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"