Ισοκατανομή σε όλους τους νομούς: το κυβερνητικό σχέδιο για τους πρόσφυγες

Πλοίο του λιμενικού αποβιβάζει στη Χίο πρόσφυγες και μετανάστες που μάζεψε από την θάλασσα. 

(Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες με τις δημόσιες δηλώσεις του ΓΓ Πρώτης Υποδοχής. Θα νοικιαστούν κλειστά ξενοδοχεία και κτίρια για 6 μήνες. Οι πρόσφυγες θα απλώσουν σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστό 1% του πληθυσμού κάθε νομού. Αναμένουν μείωση των ροών και εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για την ανάσχεση της μετανάστευσης. Η κυβερνητική πολιτική - μέχρι τώρα - έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες. Να δούμε όμως πως θα λειτουργήσει η προωθούμενη ισοκατανομή προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, που βάζει και τις Κυκλάδες, αλλά και την Άνδρο στο πεδίο  - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Στην εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού που αφορά την ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο (πρόσφυγες) σε όλους τους νομούς της χώρας παρά τις αντιδράσεις, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών. «Οι αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 1% του γηγενούς πληθυσμού σε κάθε νομό», τονίζει ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά.

Παράλληλα, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) έχει δημοσιοποιήσει μία ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνώνται οι δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν κτίρια σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας. 

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για περιορισμένες και υποκινούμενες κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες «είναι αναμενόμενες και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό».

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά τη μείωση των ροών από την Τουρκία, στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τους επόμενους μήνες αλλά και στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο από την αρχή του νέου χρόνου. «Είναι σημαντικό ότι όσοι σχεδιάζουν αυτό το ταξίδι θα καταλάβουν ότι είναι μάταιο να έρθουν αν δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Απλώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους και μετά θα επιστραφούν πίσω», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5/11/19