Στο λιμάνι της αδιαφορίας και της άγνοιας: μια απάντηση στην εκτός θέματος και εποχής Τασούλα Μαμάη-Καπόν

 

Αν «η γνώση είναι δύναμη», όπως είπε ο Φράνσις Μπέικον, η άγνοια τι είναι; Αδυναμία θα έλεγε ο ίδιος. Αν ορίσουμε έτσι την γνώση και την άγνοια τότε η αερολογία, η αοριστολογία, η  κενολογία και η εκτός πραγματικότητας αναφορές τι μπορεί να είναι; Μα φυσικά η συγκάλυψη του τεράστιου κενού, που δημιουργεί η άγνοια, αλλά αδυνατεί να το παραδεχτεί.

Αυτά ως εισαγωγή στην απάντηση μας προς την δημοτική σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης Τασούλα Μαμάη-Καπόν που με μακροσκελή επιστολή στο facebook της Άνδρου επιχείρησε να απαντήσει σε όσα γράψαμε για την πρώτη και εντελώς αποπροσανατολισμένη παρουσία της στο Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου όπου αναλώθηκε με θέματα που δεν αφορούν το Γαύριο και το Λιμενικό Ταμείο, αλλά τον υπουργό Ναυτιλίας και την κυβέρνηση. Προφανώς είχε μπερδέψει το ρόλο της και τα θέματα...

MASTER PLAN και πράσινα άλογα!

Ίσως το «αξίωμα» της συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης - μετά 20ετή απουσία από τα κοινά του Γαυρίου - να την μπέρδεψε και δεν κατάλαβε πως το Master Plan για το Γαύριο - που τόσο πολύ συζήτησε στην Τήνο - αναφέρεται σε «λιμένες εθνικής σημασίας»! Και ως τέτοιος δεν έχει οριστεί από το νόμο το Γαύριο. Άρα, η όλη συζήτηση που έκανε η κ. Τασούλα στην Τήνο ήταν εκτός θέματος. Το ότι την άκουσαν οι ευγενικοί Τήνιοι δεν σημαίνει πως μπορούσαν να αλλάξουν το νόμο. Αυτό είναι θέμα υπουργού και κυβέρνησης. Έτσι, την ώρα που το Λιμενικό Ταμείο είχε 40 τρέχοντα θέματα και μερικά από αυτά κρίσιμα για το Γαύριο η κ. Τασούλα απεραντολογούσε - εκτός θέματος - για ένα Master Plan που αναφερόταν στην προσεχή 20ετία! Κι όμως υπήρχαν στο τραπέζι του συμβουλίου μια σειρά συγκεκριμένα θέματα για την βελτίωση της κατάστασης στο Γαύριο, που ασφυκτιά επί χρόνια. Θέματα όπως:

(α) Οι χερσαίες ζώνες των τεσσάρων λιμανιών της Άνδρου. Γιατί χωρίς χερσαίες ζώνες δεν μπορεί να γίνει τίποτα στα όρια του κάθε λιμανιού.

(β) Η μελέτη ανάπλασης του λιμανιού του Γαυρίου που από το 2009 που κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί της έκτοτε. Μια μεγάλη μελέτη που είχε αγνοηθεί και για την οποία υπάρχουν και μπεριβαλλοντικοί όροι, ενώ απομένει μόνο η επικαιροποίηση της.

(γ) Η μελέτη Γ’ Φάσης Λιμένος του Γαυρίου που δεν προχωρά επί πολλά χρόνια. Χωρίς αυτή την μελέτη το λιμάνι δεν θα αποκτήσει ποτέ σωστή είσοδο και έξοδο.

Όλα τα παραπάνω η κ. Τασούλα Μαμάη-Καπόν τα προσπέρασε κι εστίασε στο Master Plan της 20ετία ή 30ετίας! Εκτός θέματος λοιπόν η κυρία. Όπως πριν από αυτήν και ο γαμπρός της Ανδρέας Βόσσος, υπεύθυνος του λιμένα Γαυρίου επί 2,5 χρόνια που έπραξε το απόλυτο τίποτα! Μάλλον με την εκτός θέματος αναφορά της φιλοδόξησε να ολοκληρώσει το έργο του!...

Αλήθεια η ενασχόληση με κάτι νομικά αμφίβολο και πολιτικά εκτός θέματος πως λέγεται: ασχετοσύνη, αποπροσανατολισμός, φτηνός αντιπολιτευτικός εντυπωσιασμός; Προτιμήσαμε το πολύ ευγενέστερο: «δεν ήταν προετοιμασμένη και δεν είχε διαβάσει τα mail της». Γιατί αν τα είχε διαβάσει (εκτός αν δεν ξέρει να διαβάζει mail) τότε θα έβλεπε ανάμεσα τους υπήρχε και το κάτωθι Υπηρεσιακό Σημέιωμα και θα ήξερε για τι μίλαγε:

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Tο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ανακοινώσει από τον 4/2013  τις  τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση Γενικών Προγραμματικών Σχεδίων (Master Plan) των 32 λιμένων διεθνούς και εθνικού ενδιαφέροντος. Οι εν  λόγω προδιαγραφές διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία του λιμένα. Οι λιμένες της χώρας μας κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:

 Α.   Διεθνούς ενδιαφέροντος  

 Β.   Εθνικής σημασίας  

 Γ.    Μείζονος ενδιαφέροντος και    

Δ.   Τοπικής σημασίας.

Τα λιμάνια της  Άνδρου  έχουν καταταγεί στα  τοπικής σημασίας  και επομένως είναι αόριστο και αμφίβολο, αν μπορούν να ενταχτούν  σε  Γενικά Προγραμματικά Σχέδια (Master Plan) όπως οι  32 λιμένες  διεθνούς και εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο «πολίτης" Μαντζώρος και η "οπλίτης" μιας άλλης εποχής

Η κ. Τασούλα Μαμάη-Καπόν εκτός του ότι έχει μπλέξει τα του λιμανιού έχει μπλέξει και τα του Λιμενικού Ταμείου. Στην απάντηση της προς εμάς αναφέρεται διαρκώς «στον πολίτη Μαντζώρο» και αναρωτιέται συνέχεια με απορία: ποιος όρισε έναν "πολίτη" και πως αυτός εκπροσωπεί την Άνδρο στο Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου;

Ρωτήσαμε έμπειρο αρμόδιο του λιμενικού ταμείου στην Τήνο, ο οποίος μας είπε επί λέξει: «Το καταστατικό του Λιμενικού Ταμείου προβλέπει συμμετοχή κατοίκου!» Τι σημαίνει αυτό; Πως ο «πολίτης Μαντζώρος»  μπορεί να είναι μέλος του ΔΣ του Ταμείου. Κάτι που έχει συμβει και προηγουμένως και που δεν ρώτησε ποτέ η κ Τασούλα. Επιπλέον υπάρχει και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία "δεν απαγορεύει την συμμετοχή πολίτη/κατοίκου στο ΔΣ του Ταμείου".

Από την άλλη ο δήμαρχος μπορεί να ορίζει κάποιον επικεφαλής της εκπροσώπησης του νησιού του στο Λιμενικό Ταμείο. Επιπλέον, ο νόμος δεν απαγορεύει στον δήμαρχο να πάρει έναν "πολίτη" ως άμισθο σύμβουλο για θέματα Λιμενικού Ταμείου και να τον ορίσει υπεύθυνο.  Άρα, από πού της ήρθαν της κ. Τασούλας Μαμάη τα χαρτιά και καταφέρεται εναντίον του "πολίτη Μαντζώρου"; Μήπως γιατί η ίδια κάποτε υπηρέτησε ως κοινοτάρχης/οπλίτης (στρατιώτης) πρώτης γραμμής του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ; Άρα, με τι ακριβώς σκιαμαχεί η κ. Τασούλα όταν μιλά τόσο απαξιωτικά για "πολίτες"; Μάλλον με την άγνοια της…

Και επειδή η κ. Τασούλα - όπως και η υπάλληλος γραφείου σε οικογενειακή της επιχείρηση που της δημοσιεύει τα πονήματα στο facebook  - δεν έχουν διαβάσει τα mail τους δημοσιεύουμε ένα ακόμα Υπηρεσιακό Σημείωμα που στάλθηκε από τον πρόεδρο του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου το οποίο λέει τα ακόλουθα:

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον για την υπηρεσία μας και τα προβλήματα που έχει να λύσει ώστε τα λιμάνια μας και κατ΄ επέκταση τα νησιά μας να αναπτυχθούν.

Όμως, όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια συνεχής αποστολή και λήψη email με προτάσεις  για θέματα που επιθυμείτε να εισαχθούν προς συζήτηση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, ή για προμήθειες που ενδιαφέρεστε να γίνουν, αφού από την μια δεν υπάρχει  ιεράρχηση προτεραιοτήτων και από την άλλη είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διαφορετική τοποθέτηση για το ίδιο θέμα.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως όλοι οι συνάδελφοι από την Άνδρο να αποστέλλετε τα αιτήματά σας στον  ειδικό Σύμβουλο  του Δημάρχου Άνδρου και τακτικό μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου κ. Μαντζώρο Γεώργιο, ο οποίος αφού συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις σας, να μας τις αποστέλλει ακόμα και σε καθημερινή βάση.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και ελπίζουμε να σας δούμε την ερχόμενη Πέμπτη, που εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσουμε.

Ο Πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α

Σανταμούρης Γεώργιος  

Τα παραπάνω νομίζουμε πως αρκούν για την ώρα. Η κ. Τασούλα Μαμάη-Καπόν – κάποτε κοινοτάρχης Γαυρίου και σήμερα δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης – επέστρεψε σε ώριμη ηλικία στα κοινά. Αλλά όπως διαπιστώνουμε είναι αρκετά απροετοίμαστη ως προς τους νόμους που διέπουν την διοίκηση σήμερα. Και επίσης είναι και αρκετά ανώριμη πολιτικά έχοντας μπερδέψει το τι πιστεύει αυτή και τι λένε οι νόμοι μέσω των οποίων ασκείται η διοίκηση σήμερα.

Αυτά τα λίγα για την ώρα…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΛΕΙΠΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ Η κ. TΑΣΟΥΛΑ ΜΑΜΑΗ-ΚΑΠΟΝ

ΛΙΜΕΝΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Προδιαγραφές λιμένων Διεθνούς Ενδιαφέροντος

Σε αυτούς ανήκουν οι λιμένες κατηγορίας Κ1, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 831 του 2007 (ΥΑ 8315.07 ΦΕΚ Β 202 2007), και είναι οι εξής:

  1. ΠΕΙΡΑΙΑ  2.    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 3. ΒΟΛΟΥ   4.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  5.    ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ  6.   ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ  7.   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 8.  ΚΑΒΑΛΑΣ  9.  ΚΕΡΚΥΡΑΣ  10.  ΛΑΥΡΙΟΥ 11. ΠΑΤΡΩΝ  12.  ΡΑΦΗΝΑΣ  13.  ΜΥΚΟΝΟΥ 14.  ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 15.  ΡΟΔΟΥ 16.  ΣΟΥΔΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΛΙΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Προδιαγραφές Εθνικής Σημασίας

Σε αυτούς ανήκουν οι λιμένες κατηγορίας Κ2, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 831 του 2007 (ΥΑ 8315.07 ΦΕΚ Β 202 2007), και είναι οι εξής:

  1. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 2 .ΖΑΚΥΝΘΟΥ  3.ΘΗΡΑΣ  4. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  5. ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ 6.ΚΟΡΙΝΘΟΥ 7. ΚΥΛΛΗΝΗΣ 8. ΚΩ 9. ΛΑΓΟΣ 10. ΠΑΡΟΥ 11. ΠΡΕΒΕΖΑΣ 12.ΡΕΘΥΜΝΟΥ 13. ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ 14. ΣΥΡΟΥ 15. ΧΑΛΚΙΔΟΣ 16. ΧΙΟΥ

 

ΛΙΜΕΝΕΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Προδιαγραφές Μείζονος Ενδιαφέροντος

Σε αυτούς ανήκουν οι λιμένες κατηγορίας Κ3, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 831 του 2007 (ΥΑ 8315.07 ΦΕΚ Β 202 2007), και είναι οι εξής:

ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ  , ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ), ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ,ΑΙΓΙΝΑΣ , ΑΙΓΙΟΥ, ΓΥΘΕΙΟΥ  ,ΘΑΣΟΥ  ,ΙΤΕΑΣ  ,ΚΥΜΗΣ  , ΛΕΥΚΑΔΟΣ ,ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ  ,ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ, Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ΠΑΤΜΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΠΟΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  ,ΣΚΙΑΘΟΥ , ΣΚΟΠΕΛΟΥ  ,ΣΗΤΕΙΑΣ  ,ΣΠΕΤΣΩΝ,  ΣΤΥΛΙΔΑΣ, ΤΗΝΟΥ  ,ΥΔΡΑΣ