Δύο ευπατρίδες από το Κόρθι: μνήμη Ελένης και ο Δημοσθένη Ζαγοραίου.

 

Το ιατρείο στο Κόρθι. Προσφορά του κτιρίου από την Ελένη και τον Δημοσθένη Ζαγοραίο. Μετασκευάστηκε σε ιατρείο το 2005 επί δημαρχίας Γ. Γλυνού.

Κηδεύτηκε την Πέμπτη η Ελένη 7/11 στο Κόρθι η ευεργέτιδα της περιοχής Eλένη Ζαγοραίου από το Κοχύλου που ήταν παντρεμένη στον Όρμο με τον Δημοσθένη Ζαγοραίο. Ο Δημοσθένης και η Ελένη Ζαγοραίου εν ζωή αγάπησαν πολύ την πατρίδα τους και μη έχοντας παιδιά παραχώρησαν μετά τον θάνατο τους στο Κόρθι μέρος της ακίνητης περιουσίας τους. Σε δωρεά τους οφείλεται το κτίριο στον Όρμο Κορθίου, το οποίο παραχωρήθηκε στον Δήμο Κορθίου και το 2005 το μετέτρεψε η τότε δημοτική αρχή Γ. Γλυνού σε ιατρείο.

Όπως μάθαμε αναμένεται προσεχώς και το άνοιγμα της διαθήκης της εκλιπούσης ώστε να εξεταστεί αν και τι έχει επίσης κληροδοτηθεί στον Δήμο Άνδρου από την μεγάλη ακίνητη περιουσία της οικογένειας. Για όλα αυτά ο ανιψιός της εκλιπούσης, ιατρός Νίκος Ζαγοραίος, ζήτησε τις προσεχείς μέρες να συναντηθεί με τον δήμαρχο Άνδρου ώστε να συζητήσει σχετικά μαζί του.

Η Άνδρος της προσφοράς και της φιλοπατρίας αποτυπώνεται στο πέρασμα από την ζωή των δύο αυτών ανδριωτών από το Κόρθι. Οι εκπρόσωποι της Άνδρου, αλλά και άνθρωποι του Κορθίου ένοιωσαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν και δημόσια την εκλιπούσα. Έτσι αυτές τις μέρες δεχθήκαμε τρία τηλεφωνήματα με την προτροπή να γράψουμε για την προσφορά της Ελένης και του Δημοσθένη Ζαγοραίου. Κατά σειρά τηλεφώνησαν οι: Δημήτρης Λοτσάρης, Μαρία Γλυνού και Δημήτρης Τηνιακός. Μη γνωρίζοντας το θέμα ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Τηνιακό να γράψει μερικά πράγματα, τα οποία και μεταφέρουμε εδώ, ώστε όλη η Άνδρος να γνωρίσει την σπουδαία προσφορά δύο ευπατρίδων του Κορθίου προς την γενέτειρα τους.

Να σημειώσουμε ακόμα πως τόσο το Κόρθι όσο και η Άνδρος έτυχαν κατά καιρούς πολλές και σημαντικές ευεργεσίες από πολλούς ανδριώτες που αγάπησαν το νησί τους και αφιέρωσαν σε αυτό είτε περιουσίες είτε σημαντικά έργα. Σε αυτή την μεγάλη σειρά έρχονται να προστεθούν η Ελένη και ο Δημοσθένης Ζαγοραίος με το ιατρείο που πρόσφεραν μέσα από την καρδιά τους στο Κόρθι.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»