5 Δεκεμβρίου το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε 5 δήμους και στην Άνδρο! Σύνθημα: «με την ανακύκλωση κερδίζεις χρήματα»!

 

 Το «σπιτάκι της ανακύκλωσης» για πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί. Όσοι ανακυκλώνουν θα κερδίζουν αμέσως κουπόνι €1 για κάθε 33 συσκευασίες

Ανακυκλώνοντας κερδίζεις. Πώς; Με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που ξεκινά σε πέντε δήμους έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Οι πέντε επιλεγμένοι πιλοτικοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα είναι 0 Δήμος Άνδρου, ο Δήμος Ιωαννίνων, ο Δήμος Καλλιθέας, ο Δήμος Ναυπλίου και ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Όσοι επιλέγουν να ανακυκλώνουν στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Άνδρου, των Ιωαννίνων, του Ναυπλίου, της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης. θα κερδίζουν τρία λεπτά για κάθε συσκευασία από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο και πλαστικό που θα απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους. Ή αλλιώς 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες, ποσό που θα δίνεται σε κουπόνι το οποίο στη συνέχεια οι πολίτες που ανακυκλώνουν θα μπορούν να εξαργυρώνουν σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ.

Το πρόγραμμα το παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» μαζί με τους εκπροσώπους των πέντε Δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν από 10 σπιτάκια ανακύκλωσης σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους: Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο. Στην Άνδρο θα τοποθετηθούν τέσσερα. Ένα στο Γαύριο, ένα στο Μπατσί, ένα στη Χώρα και ένα στο Κόρθι.

Ήδη, ένα σπιτάκι της ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 33. Το «σπιτάκι» δεν συγκεντρώνει απλώς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά τις επεξεργάζεται επί τόπου. Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί.
Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή.

Επιπλέον, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα έχουν όφελος από την πρώτη στιγμή, αφού θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ευρώ της ανταμοιβής με προϊόντα που θα επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Η πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι θα εκτρέψει τις συσκευασίες από τα κοινά απορρίμματα, παράγοντας καθαρά υλικά τα οποία θα διατεθούν άμεσα στην αγορά. Είναι επίσης σημαντικό που το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θα πιστοποιήσει τις συλλεγόμενες ποσότητες και θα κάνει την αποτίμηση του συνολικού οφέλους από τη χωριστή διαλογή και διάθεση, με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, επεξεργασίας των υλικών στην πηγή, με μείωση του όγκου τους στο σημείο συλλογής και διαλογής» δήλωσε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα υλικά που θα συγκεντρώνονται στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα πήγαιναν στη Φυλή και στους υπόλοιπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων -επισημαίνεται ότι η Άνδρος δεν έχει καν ΧΥΤΑ-, ενώ οι δήμοι θα πλήρωναν τέλος εισόδου περίπου €45 για κάθε τόνο σκουπιδιών που απορρίπτεται,τέλος το οποίο θα αυξηθεί στα €70 ο τόνος από 1/1/2020 και βέβαια το κόστος αυτό θα πρέπει να μετακυληθεί στους δημότες.

Το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών του υπουργείου Εσωτερικών – που προοδευτικά θα επεκταθεί στην Περιφέρεια Αττικής – αναμένεται να επιμηκυνθεί και η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ της Φυλής που είναι απαραίτητη μέχρις ότου εξευρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης και προχωρήσουν κάποιες νέες μονάδες, λχ. αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και καλής ποιότητας κομπόστ απο τα βιοαπόβλητα. 

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, είναι να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν σταδιακά στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα είναι σε on line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ & ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΣ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (Ολοκληρωμένα και 3 Υλικών) υπάρχουν σε δεκάδες Δήμους σε όλη την Ελλάδα (Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου, Ιωαννίνων, Αιγάλεω, Λέσβου, Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου κ.α.), σε αλυσίδες super market (ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος, Βερόπουλος, Μασούτης κ.α.), στον ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς), στο Κολλέγιο Αθηνών και σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αθηναίων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Βασίλειο της Δανιμαρκιας δεν μας τα λέει καλά.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Μάλλον θα ανήκει σε δικό μας παιδί ή εταιρία...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (διαγράφτηκε μέρος του τίτλου για νομικούς λόγους - Εν Άνδρω)

Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε πέντε δήμους ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προσφέροντας γην και ύδωρ σε ιδιωτική εταιρεία με αμφιλεγόμενο παρελθόν και διαρκή διαμάχη με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου.
Ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών με παρελθόν γεμάτο καταγγελίες, έπειτα από πολυετή κόντρα με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου στη διάρκεια δύο κυβερνητικών θητειών, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και γίνεται γνωστή σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Πώς;

Πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης συγκαλεί συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης με τη συμμετοχή πέντε δήμων, υιοθετεί τα βασικά σλόγκαν της εταιρείας, «υποκαθιστώντας» στην ουσία τα στελέχη της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και, επιπλέον, εντάσσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας σε έναν εθνικό περιβαλλοντικό στόχο.

Ελλάδα εν έτει 2019, επί κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, που επιβεβαιώνει ότι δεν έχει… ταμπού και προκαταλήψεις στην προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πέντε δήμους (Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Ναύπλιο, Ανδρος, Ιωάννινα) ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγκεκριμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίζοντας έτσι τη μία όψη του νομίσματος.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΙΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΑΠΟ ΒΟΤΚΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια στο Λοτσαρη επιτέλους η Άνδρος θα δει ανακύκλωση. Σουσουδη κρυψου μας κούρασες με τις ασυναρτησίες σου μας φλομωσες με το ψέμα σου .Την πλήρωσε το νησί μας πηγαν πέντε χρόνια χαμένα .