Το Γαύριο προβληματίστηκε και για την συζήτηση και για τις ανεμογεννήτριες

Ήρθε και η σειρά του Γαυρίου - μετά την όντως μεγάλη συγκέντρωση στο Κόρθι - να συγκαλέσει μια συνάντηση των κατοίκων για να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις ανεμογεννήτριες. Από αυτή την άποψη ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση καθώς το βόρειο μέρος της Άνδρου, στον Καμπανό, έχει το μόνο μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει εγκριθεί. Συγχρόνως έχουν ήδη ξεκινήσει έργα για τις τρεις πρώτες ανεμογεννήτριες, στον Άγιο Ονούφριο Καλυβαρίου. Με αυτά τα δεδομένα κλήθηκαν οι κάτοικοι και προσήλθαν. Όχι, όμως όσο μαζικά θα περίμενε κανείς. Πάντως πολύ περισσότεροι από κάθε προηγούμενη φορά. 

Αρχικά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης που τόνισε πως είναι αναγκαία η ενότητα των κατοίκων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του αριθμού των ανεμογεννητριών. Ζήτησε να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός και να συμφωνήσουν και οι τοπικές κοινωνίες. Την ίδια πρόταση μετέφερε και από το περιφερειακό συμβούλιο και ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης.

Στη συνέχεια ο Α. Μαβής έδωσε το στίγμα της σημερινής κατάστασης. Εξήγησε πως οι ανεμογεννήτριες στο Στενό/Φραγκάκη πέρασαν και από το ΣτΕ και ξεκινά η εγκατάσταση τους. Για τον Καμπανό και την ΔΕΗ είπε πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν νομικά. Πρόβαλε έναν χάρτη κι έδωσε μια σειρά πληροφορίες. Κάποια στιγμή ανέφερε και τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου λέγοντας πως είναι οι μόνες που υπάρχει δυνατότητα να τις σταματήσουμε στο ΣτΕ μιας και οι προσφυγές εναντίον τους υποστηρίζονται από τους Δήμους τεσσάρων νησιών (Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος) και την Περιφέρεια και οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Εξήγησε ακόμα πως ήδη έχουν κοπεί οι ανεμογεννήτριες στο Πέταλο και στην Κουβάρα. τις οποίες όμως παρουσίασε στον χάρτη, που πρόβαλε και τον οποίο δεν είχε φροντίσει να επικαιροποιήσει!!! Και τέλος χωρίς να είναι ακριβής είπε πως ο τελικός αριθμός των μηχανών στην Άνδρο θα είναι μεγάλος!

Το αξιοπερίεργο είναι πως στη συζήτηση που ακολούθησε ο τελικός αριθμός των ανεμογεννητριών "χάθηκε" σε ένα μπαράζ αριθμών όπου κάποιοι μίλαγαν για 300 και ένας εκ των διοργανωτών - ο Ν. Αυγουστής - μίλησε ακόμα και για 600!!! Μάλλον αναφερόταν σε παλαιά μελέτη του αιολικού δυναμικού της Άνδρου, η οποία έχει απορριφθεί και αποσυρθεί από όλους εδώ και χρόνια. Είναι προφανές πως όταν οι αριθμοί που λένε οι διοργανωτές της συζήτησης κυμαίνονται από το 100 μέχρι το 600 δεν κάνουν ενημέρωση, αλλά παίζουν κολοκυθιά! Ο κόσμος έτσι χάνει την μπάλα και δεν ξέρει τι να πιστέψει. Και οι διοργανωτές χάνουν το όποιο πεδίο αναφοράς τους.

Με τα μέχρι σήμερα τεχνολογικά δεδομένα και με βάση τις αιτήσεις που υπάρχουν στη ΡΑΕ και τις οποίες έχουμε παρουσιάσει στο Εν Άνδρω ο αριθμός όλων μαζί φαίνεται να ανέρχεται σε 95. Από αυτές οι 51 έχουν αδειοδοτηθεί. Έχουμε παρουσιάσει πίνακες, περιοχές και χάρτες. Οι διοργανωτές αντιθέτως δεν ήταν καθόλου ακριβείς. Κάτι που δεν ταιριάζει σε μια σοβαρή και προετοιμασμένη ενημερωτική συζήτηση. Πως θα διαμορφωθεί μια ενιαία γραμμή άμυνας όταν δεν μπορούν οι εισηγητές να δώσουν νούμερα, πίνακες, περιοχές, ώστε να γίνει κατανοητή η χωροταξία των αιτήσεων που υπάρχει στο τραπέζι. Πιο πολλά στοιχεία έχει καταθέσει - χωρίς κάποια ειδικότητα - το Εν Άνδρω και δύο επιμελείς αναγνώστες του σε έξι δημοσιεύματα μας παρά οι διοργανωτές της συζήτησης που θεωρούν τους εαυτούς τους σαν ειδικούς.

Ακούγοντας αυτή την γενικολογία ο πατήρ-Καλλίνικος έκανε ίσως την πλέον καίρια ερώτηση: "τελικά τι ζητάμε; Πόσες ανεμογεννήτριες θα γίνουν αποδεκτές; Ακούμε τα ίδια πράγματα εδώ και χρόνια. Πες τε μας τι ακριβώς θέλετε: Όλες ή καμία; " Ένας εκ των διοργανωτών - αυτός που μίλησε για χωροταξία των ανεμογεννητριών - είπε: "Καμία"! Αλήθεια, τι είδους χωροταξικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει με "καμία"; Τι θα κάνει με τις τρεις που ήδη ξεκίνησαν στον βορά και τις πέντε που ήδη ξεκινούν σε λίγες μέρες στο νότο; Τι άραγε σημαίνει το "καμία"; Προφανώς με κάτι τέτοια απολυτότητες έχει χαθεί ο στόχος όπως σωστά υπονόησε και ο ιερέας του Γαυρίου.  

Δύο λόγια για τις εισηγήσεις των διοργανωτών. Το φαινόμενο του θορύβου που έθιξε επί μακρόν ο ένας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα συζήτησης. Με μια όμως προϋπόθεση: να υπάρχουν κοντά χωριά και κάτοικοι. Δυστυχώς για την Άνδρο ο Καμπανός ήταν αραιοκατοικημένος πάντα και πλέον έχει ερημώσει. Πιο σωστό θα ήταν να επικεντρωθούν στην όποια οπτική ενόχληση συνιστούν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές (ιδίως τις κεντρικές). Και εδώ πρέπει να τονίσουμε ειδικά αυτές του Κοπελούζου, οι οποίες θα πρέπει να διαχωριστούν από αυτές του Καμπανού. Κι αυτό γιατί του Κοπελούζου θα είναι πάνω από το Γαύριο και το Μπατσί! Ας επικεντρωθούμε λοιπόν κάπου για το καλό της Άνδρου. Όμως στην συζήτηση στο Γαύριο οι διοργανωτές δεν επικεντρώθηκαν πουθενά!... 

Τέλος η εισήγηση του κεντρικού ομιλητή - δικηγόρος εξ Αθηνών που ασχολείται με τις ανεμογεννήτριες - δεν αντέχει σε κριτική. Θεώρησε δεδομένα όσα αορίστως λέγονται (υδροφόρος ορίζοντας, ερήμωση κλπ) και μετά πέρασε σε μια σειρά ατυχείς συγκρίσεις, ενώ είπε και μερικά αστεία παραδείγματα, που όλα μαζί έδιναν την εικόνα μιας Ελλάδας μόνη της στον πλανήτη. Η βασική θέση του: "τα δάση μας απορροφάνε το διοξείδιο του άνθρακα των εργοστασίων λιγνίτη που έχουμε στην Πτολεμαΐδα. Αρά μια χαρά είμαστε εμείς και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα!" Αυτή η λογική αποκαλύπτει μια εντελώς περιορισμένη αντίληψη της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Άραγε ξέρει ο "ειδικός" πως σε μεγάλα μέρη του πλανήτη δεν υπάρχουν δάση; Ξέρει πως υπάρχουν κράτη σε ερήμους, σε μεγάλα υψόμετρα, σε άγονα εδάφη; Αυτά θα έχουν ενέργεια ή όχι; Πως θα εξαλείψουν το δικό τους αποτύπωμα διοξειδίου χωρίς να έχουν δάση;

Το πιο αστείο είναι πως σύμφωνα με την ρηχή λογική του "ειδικού" γιατί θα πρέπει να νοιάζεται για τον πλανήτη η Βραζιλία που έχει τον Αμαζόνιο; Της φτάνει το 1/10 των δασών της για το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άρα με την ελληναράδικη λογική του "ειδικού" η Βραζιλία μπορεί να κάνει χωράφια τον μισό Αμαζόνιο (που είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας της γης). Αυτό το παράδειγμα πως και δεν το σκέφτηκε ο "ειδικός"; Δυστυχώς για τους διοργανωτές τέτοιες κουταμάρες  δεν συγκροτούν "επιστημονική άποψη" παρά δείχνουν μια μίζερη ελληναράδικη κουτοπόνηρη πολιτική στάση που λέει: "εμείς δικέ μου καθαρίσαμε με τα δασάκια μας και κρατάμε τα εργοστασιάκια του λιγνίτη μας!" Αυτό ακριβώς είπε ο άνθρωπος!

Το ότι μακρηγόρησαν οι εισηγητές χωρίς ουσιαστική στόχευση οδήγησε στο γνωστό φαινόμενο η αίθουσα να αδειάσει σιγά-σιγά. Η προηγούμενη και η παραπάνω φωτογραφία αποτυπώνουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη σημερινή συζήτηση. 

Αγνοεί παντελώς ο "ειδικός" και οι "ειδικοί" του πάνελ πως τα ανθρακωρυχεία στο Βέλγιο και στην Βρετανία σταμάτησαν εδώ και δεκαετίες. Αγνοουν πως μόνο δύο κράτη στην Ευρώπη δουλεύουν με λιγνίτη: η Ελλάδα και η Πολωνία! Νοιάζονται για τους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία! Νοιάζονται να μην χάσουν τη δουλειά τους οι λιγνιτωρύχοι! Άραγε ξέρει ο "ειδικός" και οι άλλοι "ειδικοί" πόσοι πέθαναν και πεθαίνουν από καρκίνο και πνευμονοπάθειες σε αυτές τις περιοχές; Και γιατί δεν ζητούν - με αυτή την λογική- να καταργηθούν οι μηχανές, οι αυτοματισμοί και οι υπολογιστές! Όλα αυτά που άλλαξαν το μοντέλο εργασίας σε όλο τον κόσμο; Πίσω ολοταχώς ήταν ο "ειδικός"! Φοβούμαστε πως με τέτοιους εισηγητές οι ανεμογεννήτριες θα κάνουν πάρτυ στην Άνδρο. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρέπει να μπει όριο στον αριθμό των ανεμογεννητριών στην Άνδρο. Οι πρώτες εγκρίθηκαν και ξεκίνησαν. Οι πρώτες 8 ήδη θα μπουν μέσα το 2020. Οι άλλες θα ακολουθήσουν. Μπορούμε να δούμε τι θέλουμε, τι προτείνουμε, τι δεχόμαστε και τι όχι. Μπορούμε να μάθουμε από πραγματικούς ειδικούς την κατάσταση και να ορίσουμε ένα λογικό όριο. Το νησί δεν μπορεί να δεχτεί πολλές μηχανές. Μπορεί όμως να δεχτεί ένα χωροταξικό σχετικό με το αιολικό δυναμικό του και να συμφωνήσει σε αυτό. Κάτι για το οποίο κάλεσε και η Περιφέρεια και ο Δήμος. Πρέπει η Άνδρος μετά 15ετή ραθυμία να κινηθεί και γρήγορα και σωστά. Επιδιώκοντας μια ισόρροπη ανάπτυξη που στόχο θα έχει και τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες (σχολές κλπ). Σχεδιασμός με γνώση και περίσκεψη γιατί όλα τα άλλα είναι κουβέντες... 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το αξιοπερίεργο είναι πως από την κρίσιμη συνάντηση έλειπαν κάποιοι εξ Αθηνών που κατηγορούν μονίμως τους πάντες - πλην των φίλων τους - για "σκόπιμη υποβάθμιση" του Γαυρίου εξαπολύοντας πολιτικούς μύδρους και για τις ανεμογεννήτριες! Περίεργο να λείπουν μια τέτοια μέρα που θα καταγραφόταν η άρνηση της περιοχής. Όμως, έλειπε και ένας ακόμα όψιμος "αντιστασιακός" που πρόσφατα με επιστολή του σε έντυπο της Χώρας περνούσε τους πάντες "γενεές δεκατέσσερις" κατηγορώντας τους για αδιαφορία! Σήμερα έλειπε κι αυτός! Περίεργο να λείπουν αυτοί που κάνουν τόσο θόρυβο. Φυσικά η δικαιολογία πως έρχονται Χριστούγεννα δεν αρμόζει σε παθιασμένους αγωνιστές... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"