ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ: Μια πίτα με πολλά πολιτικά μηνύματα

Υπάρχουν πίτες εθιμοτυπικές, πίτες κοινωνικές, πίτες δημοσίων σχέσεων, πίτες αντάμωσης και συνένωσης. Υπάρχουν πίτες θρησκευτικές. Αλλά και πίτες πολιτικές. Αυτή τη φορά η πίτα του δημαρχείου Άνδρου είχε θρησκευτικό περίβλημα και πολιτικό περιεχόμενο. Οι παρουσίες όσων πήγαν κάτι σήμαιναν. Οι απουσίες όσων δεν πήγαν επίσης κάτι εννοούσαν. Όλα αυτά υπό την υψηλή εποπτεία του μητροπολίτη Δωρόθεου ΙΙ, του πλέον κινητικού και πλέον έμπειρου στα πολιτικά εξ όλων των ιεραρχών.  Άλλωστε η σύντομη ομιλία του αν την πρόσεχες είχε πολλά πολιτικά μηνύματα προς τους παρευρισκόμενους. Και μια υποβόσκουσα ανησυχία για τους απόντες.

 

Κατ' αρχή ο μητροπολίτης κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους συμβούλους - συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης - να σταθούν πίσω από τον δήμαρχο. Λέγοντας τους πως αυτό θα ήταν μια έκφραση ενότητας. Και μετά μίλησε στον λόγο του για ενότητα ώστε να πετύχουν οι στόχοι της Άνδρου. Τώρα από τους 21 συμβούλους παραβρέθηκαν 7 από την συμπολίτευση ήταν 7 και 3 από την αντιπολίτευση! Για την ιστορία: και οι τρεις της αντιπολίτευσης ήταν της παράταξης Σουσουδη: Τρανάκος, Βιδάλης, Αντώνογλου. Από την παράταξη Καπάκη - αν και είχαν όλο τον χρόνο να έρθουν ακόμα και αυθημερόν από την Αθήνα που ζουν - έστω για και να τιμήσουν τον δεσπότη και την θεσμική διαδικασία δεν εμφανίστηκε κανείς! Να σημειώσουμε τις απουσίες και των δύο επικεφαλής των παρατάξεων (Σουσούδη και Καπάκη). Και επιπλέον την απουσία 9 συμβούλων. Ανάμεσα στους απόντες ο ανεξάρτητος πλέον κ. Μπακέλας και ο ασθενής κ. Μουστάκας. 

Άρα τα όσα περί ενότητας είπε ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ πολύ σωστά λέχθηκαν. Αλλά ποιος τα ακούει αυτά από τους απόντες; Ποιος τα ακούει σε ένα νησί όπου κυριαρχούν οι σκληρές αντιπολιτευτικές κορώνες και οι προσωπικές εντάσεις στις αντιπαραθεεσεις; Εντύπωση όμως έκανε πως η κοινωνία της Άνδρου δεν καταλαβαίνει τα μικροπαραταξιακά και προσωπικά παιχνίδια και αρκετοί εξ αυτής ήταν εκεί. Για τα δεδομένα της εποχής οι παρευρισκόμενοι ήταν αρκετές δεκάδες.  

Απαντώντας στην προσφώνηση και στις πολιτικές συμβουλές περί ενότητας του μητροπολίτη ο δήμαρχος Άνδρου εξέπληξε - στην πρώτη του δημόσια παρουσία μετά την διαγραφή Μπακέλα - μιλώντας ανοικτά και καθαρά αναγνωρίζοντας δημόσια την ιδιότυπη πολιτική ομηρία της διοίκησης εξ αιτίας ενός στρεβλού εκλογικού νόμου. της απλής αναλογικής χωρίς πολιτικές συναινέσεις. Μπορεί σε άλλα κράτη και σε άλλες κοινωνίες με άλλη κουλτούρα η απλή αναλογική να λειτουργεί γιατί κυριαρχεί η συνεννόηση. Όμως στην Ελλάδα των προσωπικών αντιπαραθέσεων, των υπερδιογκωμένων εγώ και της μέχρι τελικής εξοντώσεως αντιπαλότητας, το σύστημα αυτό απέτυχε παταγωδώς. Κι αυτό το δήλωσε καθαρά ο δήμαρχος λέγοντας πως χωρίς συγκλίσεις τα θέματα της Άνδρου στο ΔΣ θα τελματώσουν. Για να δημιουργηθούν συγκλίσεις ο δήμαρχος είπε στην ομιλία του πως θα κάνει ανοίγματα σε όσους συμβούλους θέλουν να αναλάβουν δράση για την Άνδρο μοιράζοντας αρμοδιότητες κι ευθύνες σε όλους. Άλλωστε αυτό ήταν το πνεύμα της απλής αναλογικής, το οποίο όλοι έχουν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων.

Η αλήθεια είναι πως με 8 συμβούλους ο κ. Λοτσάρης και με 8 ο κ. Σουσούδης και με μόνο 4 ο κ. Καπάκης κι έναν ανεξάρτητο δύσκολα - αν όλοι κοντράρουν όλους - θα βρεθούν πλειοψηφίες στο ΔΣ. Και με αυτούς τους συσχετισμούς όποιος και να έβγαινε δεν θα μπορούσε να διοικήσει. Επιβεβαιώνεται λοιπόν το δόγμα Τσίπρα που έλεγε πως με την απλή αναλογική όλοι οι Δήμοι θα κατέληγαν δέσμιοι των μικρών μειοψηφιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που συμβαίνει και στην Άνδρο. Είναι, λοιπόν, ανάγκη οι δύο μεγάλες παρατάξεις του νησιού - που διοίκησαν και αναγνωρίζουν τα προβλήματα - να ακούσουν το κάλεσμα του μητροπολίτη και να ανταποκριθούν συγκλίνοντας για μην χαθεί κι άλλος χρόνος στο νησί.

Ο δήμαρχος στάθηκε επίσης στα τρία σημαντικά έργα, που έχουν δρομολογηθεί. Ήτοι, τον Ιανουάριο ξεκινά η επισκευή του παλιού επισκοπείου. Τον Ιανουάριο ξεκινούν τα τέσσερα σημεία για την ανακύκλωση που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΣ για την Άνδρο. Ακόμα προχωρά για χρηματοδότηση - μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του νέου δημοτικού σχολείου Χώρας, που χρηματοδοτήθηκε από τον καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη. Ελπίζουμε να προχωρήσουν και τα τρία χωρίς προσκόμματα...    

Στο τέλος της εκδήλωσης και οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Έπαρχος, αντιδήμαρχος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και δήμαρχος. Δεν είχαμε δει τέτοιες φωτογραφίες τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες αποτυπώνουν διάθεση συνεργασίας των αιρετών του νησιού μεταξύ τους.

Και εδώ μια φωτογραφία του αντιδημάρχου με τα παρευρισκόμενα σώματα ασφαλείας (Αστυνομία-Λιμενικό). Αυτοί ήδη συνεργάζονται. 

Τέλος τρεις φίλοι από διαφορετικές αφετηρίες (πολιτικές & παραταξιακές) που συνέκλιναν για να βοηθήσουν την Άνδρο. Ο Δημήτρης Τηνιακός, ο Βασίλης Πομόνης και ο Γιώργος Μαλταμπές. Με άλλες πολιτικές αφετηρίες και με μακρές διαδρομές δίνουν σήμερα είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι ένα χέρι και στα δημοτικά πράγματα. Οι δύο τελευταίοι έχουν δώσει προ πολλού τα χέρια και στα καλλιτεχνικά ανεβάζοντας μαζί θεατρικά έργα τα τελευταία χρόνια.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"