Χαμός στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες από το αλαλούμ Πλακιωτάκη! Αβέβαιο το μέλλον της Golden Star Ferries...

 

Τα ταχύπλοα της Golden Star στην Ραφήνα. Υπάρχει περίπτωση μαζί και με τα συμβατικά να αποσυρθούν από τις γραμμές μας; 

Χαμός στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες μετά από σειρά αλλοπρόσαλλες πολιτικές αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας κατά των εταιρειών GOLDEN STAR και FAST FERRIES. Ο υπουργός δρώντας σαν απόλυτος άρχων αρνήθηκε χτες να υπογράψει τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου του, αλλά και την ομόφωνη απόφαση του ΣΑΣ για την δρομολόγηση των πλοίων τους.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών βρέθηκαν προ εκπλήξεων με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του υπουργού και έμειναν μέχρι αργά το απόγευμα στο υπουργείο διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη απόφαση του κ. Πλακιωτάκη που μόνος του «αποφάσισε και διέταξε» κόντρα σε όλες τις εισηγήσεις των υπηρεσιών και τις αποφάσεις του ΣΑΣ αρνούμενος να υπογράψει τα εγκριθέντα δρομολόγια. Προφανώς μόνος νόμος στο Αιγαίο είναι ο κ. Πλακιωτάκης!...

Μετά από αυτό ακολούθησαν χτες διαμαρτυρίες από τους δημάρχους Ανάφης και Σαντορίνης και όλα κατέληξαν σε μια «ωραία ατμόσφαιρα» στα κανάλια και στις ιστοσελίδες.

Μετά ταύτα ο υπουργός μάλλον σε κατάσταση πολιτικού πανικού εξέδωσε ανακοίνωση στις 17:46 που αναρτήθηκε στις ναυτιλιακές ιστοσελίδες στην οποία δεν λέει απολύτως τίποτα. Ο υπουργός λέει ότι υπέγραψε, αλλά δεν λέει τι υπέγραψε, για ποια νησιά υπέγραψε, τι ώρες υπέγραψε. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Ναυτιλίας δηλώνουν σε τηλεφώνημα μας πλήρη άγνοια για το τι υπέγραψε ο υπουργός! Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μετράνε νησιά και ώρες προσέγγισης, αλλά δεν βλέπουν δρομολόγια!

Το πλήρες αλαλούμ στην ακτοπλοΐα. Αυτό είναι το έργο ενός υπουργού μάλλον αδαούς περί την ακτοπλοΐα και εντελώς άσχετου με την πολιτική. Ενός υπουργού που με την πρώτη απόφαση του πέτυχε το ακατόρθωτο: να στρέψει τις υπηρεσίες και το ΣΑΣ, καθώς και τις πληττόμενες εταιρείες εναντίον του αφήνοντας τα νησιά στο πουθενά. Αν αυτό είναι ακτοπλοϊκή πολιτική τότε το μπάχαλο είναι κι αυτό πολιτική…

 

Το Thunder από δοκιμαστική διαδρομή στο Γαύριο. Για εφέτος είχε δηλωθεί από Πειραιά γι κεντρικές και νότιες Κυκλάδες. Ο υπουργός Πλακιωτάκης του έκοψε τις κεντρικές κόντρα στις αποφάσεις των υπηρεσιών και του ΣΑΣ!!!

Τηλεφωνήσαμε και στις δύο εταιρείες το πρωί του Σαββάτου. Στην FAST FERRIES υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί ο υπουργός δεν ενέκρινε στην τελική υπογραφή του την προσέγγιση στην Μύκονο όταν το νησί δεν εξυπηρετείται μετά το πρωινό καθόλου από τον Πειραιά. Και γιατί έφερε το πρώτο ταχύπλοο Thunder της εταιρείας, καθώς και την εταιρεια FAST FERRIES σε πολύ δύσκολη θέση.

Στην GOLDEN STAR FERRIES υπάρχει έντονος αναβρασμός. Το δελτίο τύπου του υπουργού δεν διευκρινίζει σε καμία περίπτωση ποια δρομολόγια και για ποια νησιά εγκρίθηκαν. Λέει μασημένα λόγια σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της απίστευτης κατάστασης που δημιούργησε ο κ. Πλακιωτάκης στρεφόμενος απροσδόκητα και μετωπικά κατά των υπηρεσιών του υπουργείου του, κατά του ΣΑΣ και κατά δύο από τις πιο σοβαρές ακτοπλοϊκές εταιρείες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια.

Καπεταναίοι, πληρώματα και ναυτικοί πράκτορες – όπως διαπιστώσαμε σε τηλεφωνήματα μας – είναι αναστατωμένοι ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με το ερώτημα και της αποδρομολόγησης των πλοίων των Κυκλάδων και την απόσυρση της εταιρείας από τον χώρο της ακτοπλοΐας. Καπετάνιοι των πλοίων της εταιρείας επιχειρούσαν το πρωί του Σαββάτου να πείσουν τον Δημήτρη Στεφάνου να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα αφήσουν στον δρόμο 400 ναυτικές οικογένειες.

Ζητήσαμε από την GOLDEN STAR FERRIES να μας πει την θέση της μετά το απίστευτο δελτίο τύπου του υπουργού Ι. Πλακιωτάκη, στο οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μην λέγοντας απολύτως τίποτα μέσα στον πανικό του. Κανείς δεν ήξερε ακριβώς για ποια πλοία, για ποια νησιά και γιατί ώρες υπέγραψε ο τελών σε πλήρη σύγχυση υπουργός.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

Ακόμα και τα συμβατικά δρομολόγια των Κυκλάδων έκανε μαντάρα ο Ι.Πλακιωτάκης ανακοινώνοντας μπερδεμένα τα πάντα. Όμως βασικά το όλο πρόβλημα ξεκινά από το Ηράκλειο που οι ώρες αναχώρησης του ταχύπλοου της Golden Star είναι είτε χαράματα είτε κοντά στο μεσημέρι! Μιλάμε για επιλογές και υπογραφές απίστευτες.  

Μετά την σχετική τηλεφωνική ενημέρωση η GOLDEN STAR FERRIES έστειλε και το παρακάτω δελτίο τύπου που θα κυκλοφορήσει σε λίγη ώρα στα ΜΜΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ GOLDEN STAR FERRIES

Επειδή διαβλέπουμε προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την πλευρά του ΥΝΑΝΠ, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Χθες 17/1/2020 και ώρα 10 π.μ. η εταιρεία μας κλήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνάντηση με το κ. Γενικό Γραμματέα, το Διευθυντή του γραφείου του κ. Υπουργού και τους νομικούς συμβούλους του. Σε αυτήν, αλλά και μετά, μας ανακοινώθηκε ότι το αίτημα τροποποίησης των δρομολογίων μας δεν θα γίνει δεκτό ως είχε υποβληθεί. Όταν αξιώσαμε να έχουμε άμεσα σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση προκειμένου η εταιρεία μας να γνωρίζει ποια δρομολόγια έχει και να κάνει προγραμματισμό, αλλά και να ασκήσει τα δικαιώματά της, μας δηλώθηκε ότι ο κ. Υπουργός δικαιούται να απαντήσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.

Εν όψει της αρνητικής στάσεως του ΥΝΑΝΠ, η εταιρεία μας χθες το μεσημέρι απηύθυνε επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Πρωθυπουργό, σε βουλευτές και σε άλλους φορείς, ενώ εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου.

Στη συνέχεια, το ΥΝΑΝΠ, πιεζόμενο από την έντονη αντίδρασή μας και φοβούμαστε προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων, εξέδωσε χθες και ώρα 17.46’ ανακοίνωση ότι εγκρίθηκαν τα δρομολόγιά μας χωρίς όμως να παρέχονται περαιτέρω εξηγήσεις. Μέχρι τώρα ουδεμία απόφαση μάς γνωστοποιήθηκε, ενώ μάταια προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους ώστε να πληροφορηθούμε τα περιεχόμενό της.

Προφανώς το ΥΝΑΝΠ έσπευσε να  εκδώσει την ανακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις μας. Σε κάθε ευνομούμενη χώρα που λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας, πρώτα ενημερώνεται ο πολίτης για την πορεία του αιτήματός του και μετά ανακοινώνεται δημοσίως. Στην περίπτωσή μας ο κ. ΥΝΑΝΠ επέλεξε να ενεργήσει διαφορετικά ...

Όπως αναφέραμε, δεν γνωρίζουμε ακόμη το περιεχόμενο της αποφάσεως, ούτε καν εάν έχει εκδοθεί. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι τυχόν φαινομενική αποδοχή του αιτήματός μας, αλλά με τροποποίηση από τον κ. Υπουργό των ωραρίων ή των λιμένων προσέγγισης, δεν θα γίνει δεκτή διότι θα είναι απολύτως αυθαίρετη και παράνομη, θα αποτελεί πρωτοφανή διάκριση σε βάρος της εταιρείας μας, ιδίως εν όψει του γεγονότος ότι παρόμοια αιτήματα ανταγωνιστικής εταιρείας έχουν γίνει κατ’ επανάληψη δεκτά, και θα μας προκαλέσει μεγάλη ζημία οδηγώντας μας σε απόσυρσή από την ακτοπλοΐα, που βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα το όφελος των ανταγωνιστών μας.

GOLDEN STAR FERRIES