ΑΝΔΡΟΣ: Τι συζήτησε και τι αποφάσισε η Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες...

 

Η 7μελής Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο και ο πρόεδρος της σε συνεδρίαση. Παρών και ο δήμαρχος. Μιλά ο κ. Μαβής που χτες σχεδόν μονοπώλησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ποιο είναι το πρόβλημα στην Άνδρο; Οι ανεμογεννήτριες ή το απόρρητο της επιτροπής πληροφόρησης για τις ανεμογεννήτριες;

Η Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου Άνδρου - μετά από μήνες και υπό την πίεση δημοσιευμάτων (Δαρδανός & Εν Άνδρω) - συνήλθε στην δεύτερη συνεδρίαση της σε τέσσερις μήνες, υπό την προεδρία του κ. Γιαννίση και με παρουσία όλων των μελών της στις 11:00 το Σάββατο 25/1/20 στο δημαρχείο της Άνδρου.

Η ώρα προσέλευσης είχε οριστεί 11:00.  Στις 11:00 παρόντες ήταν μόνο τέσσερα μέλη και ο πρόεδρος. Τελευταίος προσήλθε ο κ. Καπάκης γύρω στις 11:30! Πρώτο θέμα συζήτησης το έθεσε ο κ. Καπάκης: «γιατί παραβρίσκονταν 5 κάτοικοι ως ακροατές; Πως έμαθαν για την συνεδρίαση; Γιατί παραβρίσκεται το Εν Άνδρω κι όχι τα άλλα ΜΜΕ της Άνδρου;»

Οι απαντήσεις απλές, η συζήτηση έντονη και χρονοβόρα:

(α) Η συνεδρίαση της επιτροπής με σκοπό την «ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας της Άνδρου» σύμφωνα με τον σκοπό της δεν ήταν απόρρητη (δεν ήταν ΚΥΣΕΑ) και σκοπό της – όπως εξήγησαν στον αντιδρώντα κ. Καπάκη τα 5 από τα 7 μέλη και ο πρόεδρος – ήταν ανοικτή! Γιατί σκοπό είχε την «ενημέρωση της κοινωνίας της Άνδρου»!!!

Πρέπει ή όχι η Επιτροπή να είναι ανοικτή στην κοινωνία; Υπάρχει κοινωνία των πολιτών εκτός των φίλων του κ. Καπάκη και του κ. Μαβή; 

(β) Η συνεδρίαση της επιτροπής είχε ανακοινωθεί στο ίντερνετ (όχι από το Εν Άνδρω) όμως κανένας άλλος πλην του Εν Άνδρω δεν είχε ενδιαφέρον προφανώς! Όμως ο κ. Καπάκης επέμενε συνεπικουρούμενος από τον κ. Μαβή που δυσανασχέτησε για την παρουσία του Εν Άνδρω! Η επιτροπή «για την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας της Άνδρου» έφαγε ¾ της ώρας συζητώντας για το αν οι συνεδριάσεις της θα ήταν κλειστές και απόρρητες ή ανοιχτές στον κόσμο και στα ΜΜΕ!!!

(γ) Μετά από συζητήσεις και εντάσεις ¾ της ώρας όπου τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη θετικά για ανοικτή επιτροπή (Α. Αντώνογλου, Γ. Αντωνέλλος, Ν. Μουστάκας, Δ. Φακής, Ν. Γούλας) και ο πρόεδρος (Δ. Γιαννίσης), καθώς και ο δήμαρχος μιλώντας για τον σκοπό που συνεκλήθη η επιτροπή  ήτοι την «ενημέρωση του συμβουλίου και της κοινωνίας» ο κ. Καπάκης κατέληξε να είναι ο μόνος αρνητικός στην παρουσία ακροατών με την ευγενή συνεπικουρία του κ. Μαβή.

(δ) Για την ιστορία παρόντες – εκτός των μελών της επιτροπής - ήταν πρόεδρος συλλόγου Ανδριωτών από το New Jersey, μέλος συμβουλίου από το Κοχύλου, πρώην σύμβουλος του κ. Σουσούδη, κάτοικος ειδικός στο θέμα από τις Στενιές και το Εν Άνδρω! Από τις αντιρρήσεις του κ. Καπάκη και από την ένταση του κ. Μαβή αποδείχθηκε πως και οι δύο δεν ήθελαν την παρουσία του Εν Άνδρω (ίσως γιατί το διαβάζουν σχεδόν όλοι στην Άνδρο) και απεύχονταν την παρουσία του κατοίκου των Στενιών (που τον αποκάλεσαν εκπρόσωπο των ανεμογεννητριών!).

Ο Γ. Αντωνέλλος μιλά για το δεδομένο νομικό πλαίσιο το οποίο απέρριψε ο κ. Μαβής. Δίπλα του ο Ν. Γούλας που έθεσε τις πραγματικές πληροφορίες στο τραπέζι κι αναρωτήθηκε πω; αναιρούμε τις αδειοδοτήσεις όσων ξεκίνησαν ή ξεκινούν που είναι 13; Στα αριστερά ο κ. Καπάκης παρακολουθεί.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Τι ξέρουν και τι λένε αυτοί που ενημερώνουν για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο;

 Στην μιάμιση ώρα συζήτηση που ακολούθησε - όταν η Επιτροπή μπήκε στο θέμα της - έγινε κατανοητό πως κάποιοι ξέρουν για τις ανεμογεννήτριες, άλλοι ξέρουν και κατανοούν το θέμα νομικά, μερικοί κατανοούν το θέμα πολιτικά, κάποιοι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν και να συνεισφέρουν με βάση όσα θα ακούσουν, Ο κ. Καπάκης έχει εμφατικές αντιρρήσεις χωρίς να έχει σαφείς θέσεις και τέλος είναι και ο κ. Μαβής που έχει θέσεις εκτός του υπάρχοντος πολιτικού και νομικού πλαισίου το οποίο απαξιώνει εντελώς!

Μπορούν όλοι αυτοί να συγκλίνουν και να βγάλουν μια κοινή θέση ώστε να συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία της Άνδρου και να διαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες και τις ανάγκες;

Κατά πλειοψηφία μάλλον ναι. Όπως και συνέβη χάρη στην παρουσία του δικηγόρου Γ. Αντωνέλλου που έθεσε εξ αρχής το υπάρχον πολιτικό, νομικό και οικονομικό πλαίσιο και έβαλε το πολιτικό ερώτημα: ποια η θέση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου για τις αδειοδοτημένες νόμιμα και τις ήδη κατασκευαζόμενες ανεμογεννήτριες; Μπορεί κανείς να σταματήσει επενδύσεις εκατομμυρίων με πολιτική απόφαση χωρίς οι επενδυτές να καταφύγουν στα δικαστήρια και να κερδίσουν υψηλές αποζημιώσεις;

Ο πίνακας από την ΡΑΕ που παρουσίασε ο Ν. Γούλας, Υπολόγισε περίπου 60 ανεμογεννήτριες. Οι πάρα πολλές στον Καμπανό-Καλυβάρι. Οι λίγες στο Στενό και στην Ράχη. Ο Ν. Γούλας, όπως και οι  κ. Φακής και Μαβής, ήταν οι μόνοι που παρουσίασαν στοιχεία στην Επιτροπή. Υπήρξε διαφωνία Γούλα-Μαβή για την ορθότητα των στοιχείων Μαβή.

Από τους συμμετέχοντες στην κουβέντα ο κ. Ν. Γούλας προσέθεσε τις τεχνοκρατικές γνώσεις του για το δεδομένο νομικό και οικονομικό πλαίσιο και τα τεχνοκρατικά στοιχεία. Ήτοι, που και πόσες ανεμογεννήτριες είναι τελικά αδειοδοτημένες στην Άνδρο. Τις υπολόγισε γύρω στις 60. Οι περισσότερες στον βορρά (Καμπανό-Καλυβάρι) και λίγες στο νότο (Στενό) επισημαίνοντας πως οι εκεί κάτοικοι τις θέλουν. 

Συνεισέφερε στη συζήτηση τεχνοκρατικά και ο κ Δ. Φακής που παρουσίασε υπόμνημα που είχε συντάξει για λογαριασμό του Δήμου και του Επαρχείου το 2015 όπου εξήγησε πως η Βόρεια Άνδρος έχει το τρίτο καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη!!!

Ο κ. Α. Αντώνογλου αποδέχτηκε τις αναγκαιότητες και τα υπάρχοντα πλαίσια που έθεσαν οι κ. Αντωνέλλος και Γούλας, αλλά δέχθηκε και αρκετές αιτιάσεις του κ. Μαβή.

Όμως κυριολεκτικά η εντελώς άλλη άποψη ήταν του κ. Μαβή, που θεώρησε πως πρέπει να κινηθεί η Άνδρος πέρα από το υπάρχον πολιτικο-νομικο σύστημα της Ελλάδος που το θεωρεί διάτρητο. Απόρριψε το ΣτΕ θεωρώντας πως παίζει πλέον τα παιχνίδια των επενδυτών. Μίλησε για «μνημόνιο ανεμογεννητριών» στις Κυκλάδες. Παρουσίασε στοιχεία αντικρουόμενα από τους άλλους. Και απέρριψε τα ΜΜΕ (και ιδίως το Εν Άνδρω) θεωρώντας πως τον προβοκάρουν!

Σε μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή μίλησε για τους 17χρονους αγώνες του για το περιβάλλον που δεν καρποφόρησαν. Κάπου εκεί ο κ. Αντωνέλλος τον διέκοψε και του έθεσε το ερώτημα αν οι αποτυχίες έχουν σχέση με τις θέσεις του που είναι απόλυτες και τόσο φορτισμένες ιδεολογικά. Οι απαντήσεις του κ. Μαβή εστίασαν σε επιτυχίες του που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις των άλλων νησιών! Κατέθεσε αρκετά στοιχεία για ανεμογεννήτριες που άλλοι επιχειρηματολόγησαν πως πολλές που αναφέρει έχουν απορριφθεί. Αναγνώρισε ως μόνο τίμιο και αρμόδιο το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο όπου θα προσφύγει! Μίλησε για το Life και για την ύπαρξη φωλιά σπιζαετών που θα βλαφτεί αν δημιουργηθούν σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων ανεμογεννήτριες! Και τέλος ζήτησε και την υπογραφή ενός ψηφίσματος από όλους που να δρομολογεί την Άνδρο σε ένα πιο αγωνιστικό μοτίβο συμπαράστασης με τα άλλα νησιά.

Ο κ. Μαβής σε διάλογο με τον παριστάμενο μηχανικό Γ. Γιαννίκο, από τις Στενιές. Θέμα, ο βρόχος της καλωδίωσης των Κυκλάδων. Ο κ. Μαβής αντιπαρήλθε τις παρατηρήσεις του κ. Γιαννικου απαξιώνοντας τες με σειρά "δυσμενών προβλέψεων" μελλοντικού χαρακτήρα. Ερώτημα: πόση ιδεολογία μπορούμε να βάλουμε στην τεχνολογία και στην επιστήμη για να μην αποξηρανθούν; Αλλά και πόση ιδεολογία περιέχουν εξ αρχής η τεχνολογία και η επιστήμη; Φιλοσοφικά τα ερωτήματα. Όμως εμμέσως πλην σαφώς τέθηκαν εκατέρωθεν.

Από αυτό το τελευταίο ο κ. Αντωνέλλος πήρε αφορμή και ζήτησε να προσφύγει η Άνδρος στον Περιφερειάρχη ζητώντας του εξηγήσεις για το τι μπορεί να γίνει πλέον με τις αδειοδοτημενες ανεμογεννήτριες με βάση το δεδομένο νομικό και επιχειρηματικό πλαίσιο (κάτι που αρνείται και απαξιώνει ο κ. Μαβής όπως φάνηκε από τον διάλογο μεταξύ τους). Τέλος ζήτησε ο Περιφερειάρχης να τηρήσει κοινή στάση με όλα τα νησιά κι όχι μόνο με την Τήνο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος Δ, Λοτσάρης κι είπε πως την Κυριακή 26/1 θα συναντηθεί με τον Γ, Χατζημάρκο και θα του θέσει επιτακτικά όλα τα επιχειρήματα του Γ. Αντωνέλλου που ήταν λογικά και αποδεκτά από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων.

Και δύο λόγια για τον κ. Καπάκη. Μετά τις κόντρες και τις αρνήσεις της αρχής που τον απομόνωσαν από όλους (ακόμα και ο λίαν φορτισμένος και αρνητικός κ. Μαβής δίστασε να ζητήσει τον αποκλεισμό των 4 ακροατών και του Εν Άνδρω). Και σε όλη τη συζήτηση προσχώρησε στο δόγμα: ακούει λίγο και επιχειρηματολογεί πολύ, πολιτικολογώντας συνεχώς. Από αυτή την άποψη υπήρξε η γέφυρα του κ. Μαβή προς τους άλλους. Καθαρή θέση πάντως δεν είχε, εκτός από τον αποκλεισμό του Εν Άνδρω!…

ΥΓ: Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καπάκη που επιτέλους ξεκαθάρισε και πάλι την βασική θέση του. Θέλει μια Άνδρο περίκλειστη! Με ελεγχόμενη πληροφόρηση! Και με επιτροπές κλειστές στην κοινωνία των πολιτών . Κανένα πρόβλημα από την μεριά μας. Είναι κι αυτό μια θέση...

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»