ΔΣ Άνδρου, 25/1/20: "Ακραία καιρικά φαινόμενα"... κι όποιος αντέξει!...

Ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο όπου η ομάδα Καπάκη-Αδάμη (δρουν πλέον από κοινού) το μετέτρεψαν στο τέλος σε γήπεδο! Αφορμές πολλές. Η αιτία μια: πρέπει να φανούν, να ξεχωρίσουν πως κάνουν αντιπολίτευση για να σύρουν πίσω τους και την ομάδα του κ. Σουσούδη! Στόχος η αποκαθήλωση του κ. Λοτσάρη που κέρδισε μεν τις εκλογές μα δεν τους γεμίζει... το μάτι! Στον πολιτικό κατήφορο αυτό ατυχώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει συμπράξει και ο κ. Σουσούδης που είναι ενοχλημένος γιατί έχασε τις εκλογές!

Το αξιοπερίεργο πως η ομάδα του δεν έχει πάντα τόσο επιθετικές τάσεις. Ιδίως όταν λείπει ο ίδιος, όπως συνέβη το Σάββατο 25/1, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2020 στη νέα ευρύχωρη αίθουσα που είχε διαμορφώσει η διοίκηση Σουσούδη και μετέτρεψε σε χώρο δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση Λοτσάρη υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Δ. Γιαννίση. Κι εχτές έγιναν τρόπον τινά ατύπως τα εγκαίνια. Καλορίζικη η νέα αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου...

Βέβαια η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς θύμισε πολύ το επιθετικό κλίμα των δύο πρώτων συνεδριάσεων της νέας δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο όταν η ομάδα Καπάκη συνεπικουρούμενη από τον κ. Σουσούδη θεώρησαν πως με φουλ επίθεση θα αποδιοργάνωναν τους καινούριος! Και θα τους τέλειωναν! Κάπως έτσι ξεκίνησε και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς με ήδη συντελεσμένη τη διαγραφή του κ. Μπακέλα, που αποδιοργανώθηκε από την παράταξη του κ. Λοτσάρη. Και η ανακοίνωση της έκανε τον κ. Καπάκη να ξιφουλκήσει για να πάρει τον λόγο να απαντήσει ο κ. Μπακέλας. Και ακόμα θέλησε να γίνει συζήτηση και επί των αιτιάσεων του κ. Μπακέλα. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του συμβουλίου, όπως είπε ο πρόεδρος. Μια απόπειρα  αποπροσανατολισμού των θεμάτων του συμβουλίου, αλλά και των προβλημάτων της Άνδρου.Τελικά με εισήγηση του δημάρχου το θέμα μπήκε για συζήτηση προς το τέλος της συνεδρίασης. Όμως αυτή ήταν η πρώτη έντονη αψιμαχία και δημιουργήθηκε κλίμα από την ομάδα Καπάκη. Η ομάδα του κ. Σουσούδη ήρεμη και ήσυχη απλώς παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από τις αντιπαραθέσεις μέσα σε ένα έντονο (έως εμφυλιοπολεμικό) κλίμα όπου πρωταγωνίστησαν ο κ. Καπάκης συνεπικουρούμενος πλέον από τον κ. Αδάμη.

Από τους δύο άλλους δύο της ομάδας η κ. Τ. Μαμάη κράτησε δυνάμεις για τις συγκρούσεις γύρω από τις καταγγελίες των εργασιών αποκατάστασης των ημερών της καταστροφής. Σαφώς εντελώς εκτός κλίματος ο κ. Τσαούσης με παρατηρήσεις και ερωτήσεις μάλλον εκτός τόπου και χρόνου. Τι σημαίνει άραγε η μομφή πως δεν απαντήθηκαν δύο mail του για την Βεγγέρα ως "άυλο πολιτιστικό αγαθό" σε έναν Δήμο που σαφώς είναι αποδιοργανωμένος από ελλείψεις και από κακή διοίκηση τα τελευταία χρόνια; Και τι νόημα έχουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι όταν το θέμα το έφερε σαν έκτακτο. έγινε αποδεκτό και ψηφίστηκε ομόφωνα; Μάλλον για να γραφτεί στα μητρώα των αντιπολιτευομένων!!!

Θέμα ιδιαίτερον οι έπαινοι προς τους τεχνικούς της ΔΕΗ και στον προϊστάμενο της κ. Γ. Στεφάνου (και προέδρου του Τοπικού Χώρας) που τις μέρες τις κακοκαιρίας ήταν αυτός που πόνταρε στο 5% και δούλεψε για να πάρουν εμπρός οι εγκαταλειμμένες μηχανές του εργοστασίου της ΔΕΗ και να έχει ρεύμα η Άνδρος. Κάτι που κατάφερε. Οι προτροπές και το ομόφωνο ψήφισμα του συμβουλίου για την παραμονή του εργοστασίου, τόνισε, πρέπει πλέον να απευθύνονται στην ΡΑΕ και στον ΑΔΜΗΕ, που όπως εξήγησε έχουν συγκεκριμένα πλάνα και δύσκολα αλλάζουν.

Σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε την ώρα που έφευγε από το συμβούλιο διαπιστώσαμε πως λόγω της κομβικής θέσης του είναι γνώστης κι έχει ενδιαφέρουσες απόψεις και για τις ανεμογεννήτριες! Και φυσικά έχει θέση στην Επιτροπή Ανεμογεννητριών του Δήμου Άνδρου γιατί μπορεί να συνεισφέρει. Και το κυριότερο δεν απεραντολογεί, αλλά όπως απέδειξε τις μέρες της κρίσης "δεν λέει λόγια, κάνει πράξεις" στο πεδίο του.

Να σημειώσουμε εδώ πως το συμβούλιο μεταδόθηκε live και καταγράφηκε σε βίντεο από την δημοτική αρχή. Είναι το δεύτερο συμβούλιο που μεταδίδεται ολόκληρο και ζωντανό και καταγράφεται. Τουλάχιστον να έχουν εικόνα όλοι των γηπεδικών συνθηκών κάποιων που με διαρκείς διακοπές, με συνεχείς ενστάσεις, με ατέρμονες διαμαρτυρίες μετατρέπουν την έννοια της δημοκρατίας σε οχλαγωγία.

Τουλάχιστον μέσα από την εικόνα σταδιακά θα αρχίσει να διαμορφώνει άποψη και το νησί (πέρα από τα κλειστά όρια του συμβουλίου) για το ποιοι κάνουν μπούλινγκ σε άλλους! Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο η καταγραφή από την κάμερα του Vang LouK και μόνο οι γραπτές και φωτογραφικές αναφορές του Εν Άνδρω. Κι ο κάθε πικραμένος έλεγε ότι του φταίει... το Εν Άνδρω! Γιατί μόνο το Εν Άνδρω και o Vang Louk δουλεύουν καθημερινά και παρακολουθούν τα περισσότερα συμβούλια. Όλα τα άλλα μέσα απουσιάζουν συστηματικά! Τώρα όμως εκτός του Εν Άνδρω θα υπάρχει και κάμερα. Κι όποιος αμφισβητεί τα γραπτά ας δει τις εικόνες. Σε αυτές ας ανατρέξει και για τα χθεσινά. Για να ξέρουμε όλοι ποιοι "πρωταγωνιστούν" στα ανδραγαθήματα...

Το θέμα όπου έγινε το έλα να δεις από την ομάδα Καπάκη ήταν τα έργα που έγιναν με τον χαρακτήρα του επείγοντος μετά τις καταστροφές της 7 Οκτωβρίου 2019. Οι ενστάσεις των 4 της ομάδας Καπάκη έφτασαν μέχρι και την Αποκεντρωμένη και μιλούσαν για έργα και μεροκάματα που δεν έγιναν. Παρόντες όμως ήταν όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και οι τεχνικοί μηχανημάτων και οι εργολάβοι που έλεγαν ότι έγιναν. Η τρεις τετράδας στράφηκαν κατά του δημάρχου και του αντιδημάρχου Τηνιακού με φωνές. Ευτυχώς στο συμβούλιο ήταν παρόντες κι αυτοί που επέβλεψαν στα έργα (πρόεδροι κοινοτήτων) και οι εργολάβοι και οι τεχνίτες που έκαναν τα έργα. Και όλοι στράφηκαν εναντίον των τριών. Μίλησαν δύο εργολάβοι που έτρεξαν με τις μπουλντόζες να βοηθήσουν εκείνες (Δ. Μαμάης, Γ. Τσάπας κλπ). Νομίζουμε πως η παρουσία των τοπικών προέδρων ανέκοψε την διάθεση της ομάδας να φτάσει στα άκρα...

Η ομιλία του κ. Μπακέλα για την διαγραφή του ήταν μια αυτο-επιβεβαίωση... της διαγραφής του! Είπε πως θα έφευγε στο τέλος Ιανουαρίου! Αλλά τον πρόλαβε ο δήμαρχος! Προσέθεσε την στενοχώρια του (που τον διέγραψαν)! Είπε πως ο δήμαρχος έκανε φάουλ που συνεργάστηκε με τον κ. Θωμά ως σύμβουλο του! Προφανώς θεώρησε πως αφού θα τους στήριζε προεκλογικά θα... τον έδιωχναν μετεκλογικά! Κάτι που θεώρησε πως του το είχε πει ο δήμαρχος (ο δήμαρχος απαντώντας άλλα είπε). Είπε πως δεν ήθελε θέσεις, αλλά μετά είπε στον δήμαρχο πως θα υπάρξει δυσαρμονία με την λαϊκή θέληση αν δεν έπαιρνε αυτός θέση! Ακόμα είπε πως πήγε στον υπουργό γιατί άλλος του έκλεισε το ραντεβού! Και ακόμα προσέθεσε πως και άλλοι διαφωνούσαν στην ομάδα κι όχι μόνο αυτός! Και κατέληξε πως διαπιστώνει πως αυτοί που συμφωνούσαν κάποτε μαζί του τώρα διαφωνούν! Με λίγα λόγια ο κ. Μπακέλας αυτααναιρούνταν σε κάθε φράση του.

Η ομιλία του κράτησε γύρω στα 15 λέπτά. Όταν του είπε ο Μπάλλας να τελειώνει ξεσηκώθηκε ο κ. Καπάκης (κάτι σαν εκπρόσωπος του!) μιλώντας για 100στη φορά περί δημοκρατίας!!! Ο Μπάλλας τον διέκοψε. Ο δήμαρχος απάντησε ανασκευάζοντας αρκετά σημεία. Και συμφώνησε πως η διαδρομή του κ. Μπακέλα ήταν ένας αγώνας δρόμου προς την έξοδο. Τον είχε προειδοποιήσει και τον διέγραψε... 

Στο σημείο αυτό αποχώρησε ο ασθενών κ. Λ. Μπάλλας και τον αναπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Δ. Θεοδωράκης που βρέθηκε να προεδρεύει στην "καταιγίδα" του προτελευταίου θέματος όπου ο Β. Αδάμης έφερε στο συμβούλιο το θέμα της αναφοράς της κόρης του σε ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου για τους διορισμούς. Η ανακοίνωση προκλήθηκε όταν ο κ. Αδάμης κατηγόρησε τον δήμαρχο για ρουσφετολογικούς και παράνομους διορισμούς αμίσθων (!) και εμμίσθων συνεργατών και ο δήμαρχος του απάντησε "μα με τον ίδιο τρόπο διόρισα και την κόρη σας"!!!

Ο κ. Αδάμης το θεώρησε προσωπική προσβολή και μίλησε με ακραίο και επιθετικό ύφος κατά πάντων υπαινίχθηκε τα μύρια όσα για τον σύμβουλο του δημάρχου Κυριάκο Θωμά και πήρε σβάρνα και το Εν Άνδρω γιατί δημοσίευσε την ανακοίνωση και γιατί την σχολίασε!!!. Το τι είπε ο στόμας του Βασίλη Αδάμη δεν λέγεται. Υπάρχουν όλα πάντως στο βίντεο του δημαρχείου. Σε προσπάθεια μας να απαντήσουμε στα όσα έλεγε για εμάς μας ρίχτηκε το δίδυμο Αδάμης-Καπάκης με γηπεδικό τρόπο: στόχος τους να μην μιλήσουμε!

Ο κ. Καπάκης κάποια στιγμή εντελώς εκτός εαυτού και κραύγαζε: "εγώ είναι αιρετός, εσύ ποιος είσαι;" Σε απάντηση πως το Εν Άνδρω εκλέγεται κάθε μέρα από τους 9.000 φίλους και αναγνώστες του άρχισε μια σειρά αχαρακτήριστους χαρακτηρισμούς! Όλα αυτά μέσα σε αγριοφωνάρες εργολάβου απορριμμάτων (φίλου του κ. Μπακέλα), που έβριζε εναντίον μας. Θυμίζουμε πως εν λόγω κύριος έχει αναλάβει εργολαβικά το υβρεολόγιο και κατά του αείμνηστου Γιάννη Γλυνού, του Νίκου Μουστάκα και του Εν Άνδρω)!!!

Κάπου εκεί εξανέστη η πάντα ήρεμη δημοτική σύμβουλος Μαρία Βενετίκη που έβαλε τις φωνές ρωτώντας "ποιος είναι αυτός που προγκάρει μέσα στην αίθουσα". Αυτό ήταν. Και κάπου εκεί έκλεισε το θέμα των "παράνομων προσλήψεων" και της μόνης "νόμιμης πρόσληψης" της κόρης του κ. Αδάμη. Αν καταλάβαμε καλά εμείς φταίγανε γιατί είμαστε εναντίον των πολιτικών απόψεων τους και της πολιτικής μεθοδολογίας τους, γιατί μας διαβάζουν πολλοί, γιατί γράφουμε καλά και δουλεύουμε πολύ και γιατί δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση του Δήμου για το θέμα και γιατί την σχολιάσαμε! Αφήνουμε, λοιπόν ασχολίαστα τα όσα είπε κατά πάντων και κατά ημών χτες ο κ. Αδάμης... Και εις άλλα με υγεία... 

Και δύο κουβέντες για τις ανεμογεννήτριες και την ενημέρωση που έγινε ή που δεν έγινε χθες συμβούλιο. Κατατέθηκε από τον κ. Καπάκη ένα ψήφισμα που είχε φέρει στην Επιτροπή το πρωί ο κ. Μαβής για τις ανεμογεννήτριες. Στο ψήφισμα συμφώνησε και ο δήμαρχος και η ομάδα του κ. Σουσούδη. Θα αποσταλεί προς συνυπογραφή από όλους τους προέδρους του νησιού.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Εν τω μεταξύ σήμερα Κυριακή 26/1/20 ο δήμαρχος ταξίδεψε στο περιφερειακό συμβούλιο στην Σύρο να θέσει τα ερωτήματα που έθεσε στην επιτροπή ο κ. Γ. Αντωνέλλος ώστε να πάρει βτις αρμόδιες απαντήσεις για τον συντονισμό των νησιών μεταξύ τους ώστε να έχουν ενιαίο μέτωπο. Και επιπλέον να έχει ολοκληρωμένη γνώση για την θέση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου για το τι πρόκειται να υποστηρίξουν όλοι μαζί για τις αδειοδοτημένες και γι' αυτές που ξεκίνησαν ή ξεκινούν.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"