ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ: σύσκεψη στο ΥΠΠΟ εν αναμονή αποφάσεων… 

Ο δεματοποιητής στην Σταυροπέδα, απέναντι από τον οικισμό του προϊστορικού Στρόφιλα (φωτογραφία Εν Άνδρω)

Την Πέμπτη 6/2 το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού έγινε σύσκεψη για τον δεματοποιητή της Άνδρου που για την ώρα βρίσκεται στην Σταυροπέδα εν αναμονή εξελίξεων. Όπως είναι γνωστό έχει πλέον τελεσιδικίσει στο ΣτΕ η απόφαση για μεταφορά του σε άλλο σημείο. Κάτι που ήταν και προεκλογική εξαγγελία της σημερινής δημοτικής αρχής.

Στην σύσκεψη που έγινε μετά από πρόσκληση του ΓΓ Πολιτισμού παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δ. Τηνιακός και από την αντιπολίτευση ο Γ. Καπάκης. Να σημειωθεί πως - μετά από πρόταση του δημάρχου - να συντονιστούν και οι τρεις παρατάξεις γιατί για την μεταφορά χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου - προσκλήθηκαν από τον Δ. Λοτσάρη και οι Θ. Σουσούδης-Γ. Καπάκης. Ο Θ. Σουσούδης δεν προσήλθε γιατί ήταν σε ιατρικό συνέδριο. Προσήλθε όμως ο Γ. Καπάκης.

Στη συζήτηση ο Δ. Λοτσάρης ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση - από το ΥΠΠΟ - να παραμείνει ο δεματοποιητής – παρά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ – στον χώρο για άλλα δύο χρόνια, με δεδομένο πως είναι μειοψηφικός δήμαρχος και χρειάζεται απόφαση συμβουλίου για την μεταφορά.

Εξήγησε δε πως εντός του Φεβρουαρίου αναμένονται χρηματοδοτήσεις έργων για ΧΥΤΥ. Και με δεδομένη την ωριμότητα της μελέτης της Άνδρου αναμένεται να προχωρήσει η χρηματοδότηση της κατασκευής του, που ανέρχεται γύρω στα 8-10 εκατομμύρια ευρώ - μαζί με τα συνοδευτικά έργα.

 

Η ακρόπολη και ο οικισμός του προϊστορικού Στρόφιλα (φωτογραφία Εν Άνδρω).

Επίσης ο δήμαρχος εξήγησε πως είναι δεδομένη η πρόθεση του να βοηθήσει και στην ανασκαφή και στην αξιοποίηση του Στρόφιλα. Το έκανε και ως έπαρχος όταν πρώτος - και μόνος μέχρι σήμερα αιρετός - έκανε ανοικτή εκδήλωση χιλίων ατόμων για να γνωρίσουν οι ανδριώτες τον μοναδικό προϊστορικό οικισμό, που αποκαλύπτει την εικόνα της ναυτικής Άνδρου πριν 6.000 χρόνια. Κάτι που άκουσαν με ενδιαφέρον οι αρμόδιοι του ΥΠΠΟ.

Στα αιτήματα του Δ. Λοτσάρη προς τον ΓΓ Πολιτισμού ο Γ. Καπάκης υπήρξε συναινετικός. Έτσι, η Άνδρος μπροστά στους αρμόδιους του ΥΠΠΟ, που θα αποφασίσουν για τον δεματοποιητή, εμφανίστηκε ενιαία και χωρίς διαφοροποιήσεις κάτι που βοήθησε να ακουστούν καλύτερα οι θέσεις της. Στο τέλος ο ΓΓ του ΥΠΠΟ επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα και να απαντήσει. Εδώ να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά συμμετέχουν σε συσκέψεις τέτοιου είδους και άλλοι αιρετοί - πέρα από τον δήμαρχο - όπως ήταν η πρακτική μέχρι σήμερα.

Ο ναυτικός χαρακτήρας της Άνδρου αποτυπώνεται στα χαραγμένα στα βράχια καραβάκια του Στρόφιλα από το 4.000 π.Χ.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αν αποφασιστεί η σιωπηλή παραμονή επί διετία του δεματοποιητή στον Στρόφιλα η Άνδρος θα πρέπει να «τρέξει» και την χρηματοδότηση και το έργο μέχρι το 2023 που τελειώνει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Διαφορετικά θα πρέπει με συναπόφαση διοίκησης και αντιπολίτευσης στο συμβούλιο να βρεθεί από κοινού θέση για τον δεματοποιητή όσο θα γίνεται ο ΧΥΤΥ, που πρέπει να τελειώσει μέχρι το 2023.

Σε κάθε άλλη περίπτωση τα σκουπίδια μένουν με ευθύνη όλων, που μετέχουν στο συμβούλιο, στους δρόμους! Ίσως η συνευθύνη, που πλέον - όπως είναι τα πράγματα - μοιράζονται όλοι σε ένα συμβούλιο χωρίς πλειοψηφία, να είναι το μόνο καλό που προκύπτει από την απλή αναλογική.

Αρκεί να γίνει κατανοητό το βάρος της ευθύνης όλων μπροστά στην κοινωνία της Άνδρου που παρακολουθεί πλέον και μέσω της εικόνας τα δημοτικά συμβούλια (για την απευθείας μετάδοση των οποίων μερίμνησε ο Δ. Γιαννίσης),  αλλά και των ρεπορτάζ μας (είμαστε οι μόνοι που παρακολουθούμε αδιαλείπτως, με συνέπεια και χωρίς εκπτώσεις το όλο θέμα του Στρόφιλα από το 2009 - πολύ πριν και από το Εν Άνδρω που ξεκίνησε το 2013).

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕ
Αγαπητέ σημερινέ δήμαρχε
Επειδή μένω μακριά από την Άνδρο και το Χαλάνδρι ή τα Σπάτα, δεν έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφτώ αυτοπροσώπως, για να σας εκφράσω τις ανησυχίες μου…
…………………………………………………………..
(Οι ανησυχίες του λιβελογραφήματος του κ. Γ. Καλλιβρούση δεν δημοσιεύονται. Ακολουθεί σχετική απάντηση - Εν Άνδρω)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο κ. Γ. Καλλιβρούσης, συνταξιούχος επιδημιολόγος, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας απέστειλε και στο Εν Άνδρω εκτενέστατο σχόλιο για τα δημοτικά πράγματα, το οποίο έχει νωρίτερα δημοσιεύσει και σε άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Προφανώς το έστειλε εκτιμώντας την απήχηση του Εν Άνδρω.
Μάλλον δεν θυμάται ο εξ Ελβετίας ορμώμενος υπερήλιξ κύριος πως ως ένθερμος υποστηρικτής του πρώην δημάρχου μάς έχει εξυβρίσει λέγοντας και ψέματα πολλές φορές σκαιότατα: και ως Εν Άνδρω, αλλά και προσωπικά ως διαχειριστή του ιστότοπου. Και για τον λόγο αυτό και έχει αποκλειστεί από το site μας.
Τελευταία φορά μας επιτέθηκε με αφορμή την δημοσκόπηση που δημοσιεύσαμε προεκλογικά για την οποία είχε πει - όπως και για εμάς - τα χείριστα. Το πρόβλημα είναι πως η δημοσκόπηση μας έπεσε διάνα! Ενώ οι προβλέψεις του έπεσαν εντελώς έξω. Κάτι που δεν τον πτόησε. Φρόντισε απλώς να τις ξεχάσει όπως διαπιστώνουμε στο τελευταίο αθλιογράφημα που έστειλε υπονοώντας και πάλι μύρια όσα προεκλογικά για να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία του.
Κατανοητή η θλίψη του. Κατανοητή και η προσπάθεια του να διαβαστεί μέσω του Εν Άνδρω. Μάλλον κατάλαβε την απήχηση του (στην Άνδρο, στην Αθήνα, στην Ραφήνα, στον Πειραιά και σε πολλά άλλα μέρη). Θεωρεί πως δίνουμε βήμα στο κάθε υβριστή ή στον κάθε έναν που υπαινίσσεται ότι του κατέβει στο κεφάλι.
Όμως εμείς δεν παρέχουμε βήμα στους υβριστές και σε όσους έμαθαν παιδιόθεν την παλιά ανδριώτικη τεχνική των άθλιων και ψεύτικών υπονοούμενων. Αυτή που περιέγραψε τόσο χαρακτηριστικά στην Μικρά Αγγλία η Καρυστιάνη και ο Βούλγαρης.
Ας αφήσει λοιπόν ο συνταξιούχος επιδημιολόγος τις «αφ’ υψηλού» θεωρήσεις του για την Άνδρο εξ Ελβετίας. Έχει άλλωστε βήμα στο αγαπημένο του f/b, αλλά και σε όποιους δέχονται να φιλοξενούν τα παραμορφωτικά λιβελογραφήματα του. Η κοινωνία μας είναι ανοικτή ακόμα και στους υβριστές της. Όμως εμείς στο Εν Άνδρω διατηρούμε το δικαίωμα να μην φιλοξενούμε αθλιογραφήματα, ύβρεις με θλιβερά υπονοούμενα…
Την καλησπέρα μας στην Βασιλεία και στα ηλιοβασιλέματα άλλων εποχών...
Ο διαχειριστής του Εν Άνδρω…

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή ο Καπακης γιατί θέλει να κρύψει την επίσκεψη του στον κύριο Καμπάνη την ημέρα που είχε τα χοιροσφαγια ο Καπετάν Γιαννούλης??
Ο Κύριος Καμπανης είχε καλέσει στο τραπέζι όλους τους αιρετούς της Ανδρου κάποιοι προσήλθαν κάποιοι δεν μπόρεσαν
Τι φοβάται ο Καπακης???
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν ξέρω τι φοβάται ποιος. Ξέρω μόνο πως προσήλθαν σε δύο διαδοχικές μέρες συμπολίτευση και αντιπολίτευση στα χοιροσφάγια. Αυτά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κ λοτσάρης προεκλογικά έλεγε οτι θα τον μεταφέρει σε αλλη θέση.
Τώρα τι άλλαξε πάλι?
Υποστήριζεις κάποιον που λέει συνεχός ψέματα κ μπασαντή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πρώτον δεν υποστηρίζουμε. Λέμε τις απόψεις μας. Και τις τεκμηριωνουμε. Όπως και επί Σουσούδη. Όπως και επι Γλυνού. Όπως και επί Βσμβουκα. Άλλοτε συμφωνούμε, άλλοτε όχι. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου. Δεν μας έχετε παρακολουθήσει όλα αυτά τα 11 χρόνια φαίνεται.
Δεύτερον γράφουμε καθαρά: "ο Δ. Λοτσάρης ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση - από το ΥΠΠΟ - να παραμείνει ο δεματοποιητής – παρά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ – στον χώρο για άλλα δύο χρόνια, με δεδομένο πως είναι μειοψηφικός δήμαρχος και χρειάζεται απόφαση συμβουλίου για την μεταφορά".
Έχει πλειοψηφία ο Λοτσάρης στο συμβούλιο να επιβάλει τις απόψεις του; ΟΧΙ! Το λέει ο ίδιος. Εμείς τι άλλο να πούμε; Τον λόγο έχουν πλέον οι Θ.Σουσούδης και Γ.Καπάκης. Αυτό έχει σημασία. Αυτοί έχουν 12 ψήφους κι ο Λοτσάρης 8. Δεν το ξέρετε; Και για την μεταφορά χρειάζεται απόφαση συμβουλίου. Ούτε αυτό δεν ξερετε;
Με συγχωρείτε αλλά μάλλον δεν ξέρετε πολλά και λέτε ανακρίβειες...
Την καλημέρα μου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro