ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Το δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"...

 

Το δημοτικό συμβούλιο της 7ης Μαρτίου που συγκλήθηκε για τις ανεμογεννήτριες. Προτάθηκε επιτροπή ειδικών για ένα νέο χωροταξικό και κατέληξε σε μια επιτροπή αγώνα!...

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου για τις ανεμογεννήτριες ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν! Ή όπως μεταφράζεται από τα αρχαία: «κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι». Η αντίστοιχη λαϊκή έκφραση είναι: «Πολύ κακό για το τίποτα». Αυτό είναι το συμπέρασμα ενός δημοτικού συμβούλιου, που ξεκίνησε με αντιπαραθέσεις μεταξύ Γ. Αντωνέλλου και Γ. Καπάκη. Είχε εισήγηση για μια επιτροπή ειδικών που θα πρότεινε χώρους που δεν θα ενοχλούν ιδιαίτερα για τις ανεμογεννήτριες. Είχε μερικές λίαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Και κατέληξε στην χωροθέτηση... μιας «επιτροπής αγώνα»! Κι αυτή με καθαρά πολιτικά κριτήρια την οποία πρότεινε μετά επιτάσεως η «ενωμένη αντιπολίτευση» Σουσούδη-Καπάκη, που αποτελεί την πλειοψηφία και αποδέχτηκε ο Δ. Λοτσάρης!

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ»!!!…

Μετά μια τρίωρη συνεδρίαση με 9 εισηγήσεις για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στην Άνδρο αντί να καταλήξουμε σε μια επιτροπή ειδικών που θα βοηθούσε στην σωστή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών καταλήξαμε σε μια πολιτική επιτροπή αγώνα που θα ο ορίσει (και θα ελέγξει προφανώς μια επιτροπή ειδικών ή και «ειδικών), η οποία θα έχει κάποιο ρόλο που δεν προσδιορίστηκε! Συνεπώς η πλειοψηφία του ΔΣ χωροθέτησε... μια επιτροπή αγώνα! Η οποία θα χωροθετήσει προσεχώς... μια άλλη ειδική επιτροπή! Για την οποία θα μάθουμε προσεχώς... τι ρόλο θα έχει!

Ευτυχώς που υπήρχε και τηλεοπτική κάλυψη...

Ο Δ. Λοτσάρης, αν και ο νόμος του έδινε το δικαίωμα να ορίσει μια επιτροπή με πλειοψηφία κατά τα 3/5 του δημάρχου, δεν έφερε καμία αντίρρηση στις ενιαίες προτάσεις της αντιπολίτευσης που διάβασε ο κ. Σουσούδης αποδεχόμενος την εισήγηση του. Έτσι συγκροτήθηκε μια επιτροπή αιρετών και πολιτών στην οποία η αντιπολίτευση έχει την απόλυτη πλειοψηφία και η οποία δεν έχει στις τάξεις της ούτε έναν νομικό, ούτε έναν τεχνικό ή μηχανικό, ούτε έναν γνώστη των τεχνολογικών ή των οικονομικών προδιαγραφών. 

Πρακτικά η πλειοψηφούσα «ενωμένη αντιπολίτευση» πέτυχε να ελέγξει – χωρίς καμία αντίδραση από τον δήμαρχο – τον "αγώνα" για τις ανεμογεννήτριες, που δεν διεξήγαγε επί 5ετία ο κ. Σουσούδης και επί 3ετία ο κ. Καπάκης, οι οποίοι τότε είχαν την εξουσία!!! Η επιτροπή αυτή όπως εξήγησε ο εισηγητής κ. Σουσούδης θα κάνει… από «ήσυχες κινητοποιήσεις στο Γαύριο» μέχρι κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τα άλλα δύο νησιά (Τήνο-Πάρο) στην Αθήνα! Στη επιτροπή αγώνα μπήκαν αιρετοί και πολίτες, οι οποίοι απλώς έχουν συγκεκριμένη πολιτική παρουσία. Άρα, πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική επιτροπή. 

Το ότι ο δήμαρχος αποδέχτηκε αυτούσια την εισήγηση των Σουσούδη-Καπάκη για μια επιτροπή πολιτικών και ακτιβιστών οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως σκέφτηκε πως θα πρέπει να έχει και η πλειοψηφούσα αντιπολίτευση - μετά 5ετή απουσία (και αποτυχία) ως διοίκηση - το δικαίωμα… να αποτύχει για μια ακόμα φορά! 

Κατά τη γνώμη μας είμαστε εκεί που ήταν η Πάρος και η Τήνος το 2018! Μόνο που αυτοί τώρα είναι αλλού. Να δούμε που και πως θα συναντηθούν οι «αγώνες» μας όταν η αφετηρία μας, η αιολική πραγματικότητα μας και ίσως και οι επιδιώξεις μας – όπως φάνηκε από ορισμένες εισηγήσεις - είναι άλλες. Οψόμεθα… 

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης πρώτος μίλησε ο δικηγόρος ως μέλος της απερχόμενης επιτροπής Γ. Αντωνέλλος που με μια σκληρή τοποθέτηση χρέωσε όλους τους προηγούμενους με τις αναλογούσες ευθύνες τους. Μίλησε για το θέατρο που παίζει σήμερα ο επί 5ετία δήμαρχος Θ. Σουσουδης κάνοντας τώρα τον «αγώνα» που "δεν ήξερε" και δεν έκανε. Στο θέατρο που παίζει ο 3ετία στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καπάκης που «δεν ήξερε» και δεν αντέδρασε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Και τέλος στις ευθύνες του νυν δημάρχου, που ως έπαρχος δεν έκανε ότι μπορούσε.

Γ. Αντωνέλλος και Γ. Καπάκης σε στιγμή σκληρής αντιπαράθεσης για τις ευθύνες. 

Ο Γ. Αντωνέλλος μοίρασε ευθύνες. Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο Γ. Καπάκης, ο οποίος ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση λέγοντας πως είχε στείλει ένα χαρτί το 2018 που προειδοποιούσε!!! Αλλά μόνο αυτό το χαρτί μπόρεσε να επικαλεστεί! Τίποτα άλλο επί 3ετία! Μετά από αυτή την σκληρή αντιπαράθεση ξεκίνησαν και οι εισηγήσεις…

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Ο δήμαρχος είχε ορίσει ως εισηγητή του τον καθηγητή Β. Πισσία που με μια γενική και ισορροπημένη εισήγηση επί του θέματος της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών κατέληξε στην πρόταση για μια ομάδα εργασίας επιστημόνων και ειδικών που θα κάνει μια συγκροτημένη και τεκμηριωμένη αντιπρόταση για την σωστή διασπορά ώστε οι ανεμογεννήτριες να ενοχλούν το ελάχιστο δυνατό.

Ο Β. Πισσίας εισηγήθηκε εκ μέρους του δημάρχου μια επιτροπή ειδικών για να προχωρήσει στο ειδικό χωροταξικό για τις ανεμογεννήτριες. Η "ενωμένη αντιπολίτευση" των Σουσουδη-Καπάκη και ο "ανεξάρτητος" συνοδοιπόρος της κατέληξαν σε μια "επιτροπή αγώνα"!!! 

Μετά μίλησε ο μουσικός Κ. Γιαγιάνης, που είπε για μια απληροφόρητη Άνδρο. Θεώρησε πως πρέπει να συνεχιστούν οι ενημερώσεις και οι ανοικτές συγκεντρώσεις… μέχρι να ενημερωθεί ο κόσμος! Προφανώς πληροφορημένο – αν καταλάβαμε καλά – θεωρεί μόνον όποιον συμφωνεί μαζί του!

Ακολούθησε ο οικονομολόγος Γιώργος Γλυνός, που με μια τεκμηριωμένη εισήγηση πάνω στα νομικά και τεχνολογικά δεδομένα, επισήμανε με στοιχεία την ανάγκη της απόστασης των ανεμογεννητριών από τους οικισμούς, την απαγόρευση τους σε κορυφογραμμές που είναι ορατές κλπ. Ολόκληρη την εισηγηση έχει δημοσιεύσει το Εν Άνδρω τις προηγούμενες μέρες.

Ο Γιώργος Γλυνός μιλά για το υπάρχον νομικό πλαίσιο, τις αποστάσεις και την ορατότητα των ανεμογεννητριών

Μετά μίλησε ο οικολόγος Αλέξανδρος Μαβής, που ξάφνιασε με την πραγματιστική τοποθέτηση του. Εκτίμησε πως με τα σημερινά δεδομένα το νησί πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές του εξηγώντας ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο και η σημερινή χωροταξία βοηθούν στην επέκταση των ανεμογεννητριών. Όμως υπάρχουν και νομικές διεργασίες που συντελούνται στα πλαίσια του ΣτΕ. Εκεί το νησί θα πρέπει με ειδικούς και νομικούς να παρέμβει και να συμβάλλει σε τροποποιήσεις που θα αλλάξουν όπου είναι δυνατόν τα δεδομένα.

Α. Μαβής: να υπάρξουν κόκκινες γραμμές και να παρέμβουμε νομικά στις διαβουλεύσεις του ΣτΕ

Ακολούθησε ο μηχανικός Γ. Γιαννίκος που έθεσε τα σημερινά τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα σε σχέση με την υπάρχουσα διασύνδεση των τεσσάρων νησιών, η οποία έχει δεδομένη χωρητικότητα. Επισήμανε πως πέρα από τις σημερινές 13 ανεμογεννήτριες μπορούν να μπουν εναλλακτικά είτε της ΔΕΗ είτε του Κοπελούζου. Και κατέληξε πως η σωστή πρόταση είναι να μπουν της ΔΕΗ στον Καμπανό, που είναι και αποδεκτές.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δικηγόρος Γ. Ξανθός που χειροκροτήθηκε στο τέλος από τους περισσότερους. Αν και κατά των ανεμογεννητριών είπε πως το νησί είναι πληροφορημένο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και πρέπει να γίνει κατανοητό πως ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων – όπως αποτυπώθηκε και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis - είναι υπέρ. Άρα, το ζήτημα δεν είναι η ενημέρωση, αλλά μια σωστή αντιπρόταση που να αφήνει ελεύθερο το κεντρικό νησί από τις ανεμογεννήτριες…

Γ. Ξανθός: μύθος πως το νησί είναι απληροφόρητο. Η δημοσκόπηση έδειξε πως οι πολλοί ξέρουν. Απλώς πολλοί συμφωνούν. Να υπάρξει από όλους ενιαίο μέτωπο σε μια ενιαία γραμμή

Ακολούθησε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μπελβεντέρε στο Μπατσί Ανδρέας Παπανακλής, που επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση στην πολιτική των ανεμογεννητριών και κατέληξε πως μόνη απάντηση είναι μια προσεκτική αντιπρόταση που θα αποκλείσει τις κεντρικές οροσειρές περιορίζοντας τις ανεμογεννήτριες στα άκρα.

Μετά πήρε τον λόγο ο μηχανικός Νίκος Γούλας που έθεσε το ζήτημα της χωροθέτησης λέγοντας πως «η φύση χωροθετεί»! Ατυχώς παρεξηγήθηκε η φράση του και ένα μέρος του ακροατηρίου ξέφυγε σε αποδοκιμασίες!!! Ο πρόεδρος Λ. Μπάλλας προσπάθησε και κατάφερε να συμμαζέψει την κατάσταση.

Ανδρέας Παπανακλής: Η πολιτική των ανεμογεννητριών είναι πανευρωπαϊκή και η Άνδρος για να κάνει κάτι πρέπει να αποδεχτεί ένα μέρος της για ανεμογεννήτριες

Ακολούθησε ο ομότιμος πολιτικός μηχανικός (συνταξιούχος) κ. Αυγουστής που μίλησε γενικά και εφ’ όλης της ύλης καταλήγοντας πως μπορεί έτσι όπως πάμε να μπουν στην Άνδρο και… 400 ανεμογεννήτριες! Τα περί διασυνδέσεων και άλλων τεχνικών και τεχνοκρατικών δεδομένων και τα περί νομικού πλαισίου, τα αντιπαρήλθε, προς μεγάλη ικανοποίηση ενός μέρους του ακροατηρίου, που χειροκροτούσε αυτά που ήθελε να ακούσει.

Νίκος Γούλας "η φύση χωροθετεί" στον Καμπανό και στο Στενό.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις τοπικών προέδρων από τις οποίες ξεχωρίσαμε αυτή του προέδρου της κοινότητας Κορθίου Γ. Αντωνέλλου, που μίλησε για το δεδομένο νομικό πλαίσιο και την ανάγκη αντιπροτάσεων. Και κατέληξε πως η περιοχή του προχωρά σε ένα τοπικό χωροταξικό, με επιστήμονες και ειδικούς, το οποίο θα εισηγηθεί προσεχώς στον Δήμο και στην Περιφέρεια.

Τέλος δύο παραπολιτικά του συμβουλίου. Η πρώτη, δύο από τους εισηγητές υπερκέρασαν πλέον κατά πολύ σε αρνήσεις τον κ. Μαβή, ο οποίος προσπάθησε να είναι πραγματιστής στη σημερινή συνεδρίαση. Η δεύτερη αφορά την πρόταση του κ. Σουσούδη που όρισε ως αναπληρωτής του στην «επιτροπή αγώνα» τον «ανεξάρτητο» κ. Μπακέλας, υπό το επιδοκιμαστικό χαμόγελο του κ. Καπάκη. Περιζήτητος «πολιτικός γαμπρός» έγινε πλέον από την «ενωμένη αντιπολίτευση» ο «ανεξάρτητος» κ. Μπακέλας, ο οποίος την μια «συστεγάζεται» με τον κ. Καπάκη και την άλλη «τακιμιάζει» με τον κ. Σουσούδη. Μια ακόμα απόδειξη πως σε αυτή τη ζωή κανείς δεν πάει χαμένος…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»