Ολοκλήρωση λιμανιών Χώρας και Κορθίου. Και μελέτη Γ' φάσης του Γαυρίου!...

 

Πλήρης εγκατάλειψη του λιμανιού της Χώρας επί πολλά χρόνια. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να προχωρήσει...

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον καιρό που το λιμάνι της Χώρας επεκτάθηκε και... εγκαταλείφθηκε στην τύχη του! Από ότι φαίνεται ξεκολλάει τώρα καθώς Δήμος και Επαρχείο συνεργάζονται στενά για να μπει πάλι μπροστά τόσο αυτό όσο και του Κορθίου που είχε μείνει κι αυτό στο ράφι ημιτελές και χωρίς προοπτική. Και για τα δύο λιμάνια απευθυνθήκαμε στο Επαρχείο και θέσαμε σειρά ερωτημάτων για το που βρίσκονται. Οι απαντήσεις λίαν ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες. Όπως και για τις μελέτες της Γ' φάσης του Γαυρίου...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ Νο 1: "Υπάρχει στενή συνεργασία Δήμου Άνδρου, Επαρχείου και Περιφέρειας. Οι κινήσεις γίνονται συντονισμένα γιατί υπάρχει μπλέξιμο μετά την απόσυρση του εργολάβου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά κι έτσι πράγματα που είχαν μείνει ακίνητα χρόνια πήραν πάλι εμπρός. Επαρχείο και Δήμος έβαλαν κάτω τα πράγματα και ξεκίνησαν μια συνεργασία στην οποία αρωγός είναι ο Περιφερειαρχης Γ. Χατζημάρκος και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης. Τα δύο λιμάνια χρειάζονται δράση και από τους δύο φορείς. Αναμένουμε την επίσημη διοικητική παραλαβή των λιμένων Άνδρου (Κάστρου) και Κορθίου, από την Περιφέρεια, η οποία είχε την επίβλεψη των έργων και την απόδοση τους στο Λιμενικό Ταμείο."

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Η εκκίνηση έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 2020 ημέρα Πέμπτη όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου προχώρησε στο ορισμό εκπροσώπων για τη Διοικητική παραλαβή του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο στο λιμάνι Κάστρου (Χώρας) ν. Άνδρου». Όρισε ως εκπροσώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου στην Επιτροπή  Διοικητικής Παραλαβής του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο στο λιμάνι Κάστρου (Χώρας) ν. Άνδρου» τους Μουστάκα Νικόλαο με αναπληρωτή αυτού τον κ. Τρανάκο Γεώργιο. Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε ως εκπροσώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου στην Επιτροπή  Διοικητικής Παραλαβής του έργου «Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου στο Κόρθι ν. Άνδρου» τους κ. Τρανάκο Γεώργιο με αναπληρωτή αυτού τον κ. Μουστάκα Νικόλαο. Και οι δύο τακτικά μέλη του Δ.Σ. του ΔΛΤΤ-Α.

Για τα δύο λιμάνια της Άνδρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμεύσει στο τεχνικό της πρόγραμμα 2020. Ιδού τι αποτυπώνεται στο τεχνικό πρόγραμμα για τα δύο λιμάνια: 

Επέκταση  αλιευτικού καταφύγιου Κορθίου

1.500.000,00

Ολοκλήρωση μέρους Φ.ΟΙΚ.Α/ Επικαιροποίηση μελέτης για επαναδημοπράτηση

Αλιευτικό καταφύγιο Χώρας

1.800.000,00

Ολοκλήρωση μέρους Φ.ΟΙΚ.Α/ Επικαιροποίηση μελέτης για επαναδημοπράτηση

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Σύμφωνα με το πρόγραμμα η τεχνική υπηρεσία μετά την παραλαβή θα πρέπει είτε μόνη της είτε με προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια ή Δήμο να εκπονήσει μελέτη για το υπόλοιπο του έργου (αναδομή και ηλεκτρο-υδραυλικά στη Χώρα και συνέχιση του έργου στο Κόρθι), να γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός, να οριστεί ανάδοχος και να ξεκινήσει το έργο. Διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Φαίνεται πως μετά τόσες εξαγγελίες ήρθε η ώρα και για το Κόρθι...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Τι μας λένε τα παραπάνω; 

Πως ήδη η στενή συνεργασία των δύο φορέων, Δήμου - Περιφέρειας, ξεκίνησε με την απεμπλοκή του παλιού εργολάβου, μέσω της παραλαβής από το Λιμενικό Ταμείο. Θα υπολογιστεί το υπόλοιπο του έργου. Και θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για νέο εργολάβο που θα ολοκληρώσει το έργο μιας και τα χρήματα για όλο το έργο έχουν δεσμευτεί προ πολλού. 

 

Και η Γ' φάση του λιμανιού Γαυρίου στον ορίζοντα!...

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ 

Σύμφωνα με τα στοιχεία - που ζητήσαμε και λάβαμε από το Επαρχείο και την Περιφέρεια - με την συνεχή και δραστήρια συνεργασία των κ. Λάσκαρη και Λοτσάρη έχει ήδη εκπονήσει και έχει συμπεριλάβει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 για την Άνδρο μια σειρά μελετών που έχουν να κάνουν (α) με το υδατοδρόμιο που έχει εξαγγελθεί και ξεχαστεί πολλές φορές και (β) το νέο δρόμο πρόσβασης του λιμένα Γαυρίου και (γ) προχωρά και τις μελέτες της Γ' φάσης του λιμανιού του Γαυρίου μετά την οριστικοποίηση των προτάσεων από την μεριά του Δήμου Άνδρου. 

Περιγραφή

Δεσμεύσεις

Παρατηρήσεις

Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργείας Υδατοδρομίου στην Άνδρο

186.000,00

Στάδιο εκπόνησης μελετών

ΠΣ ΠΝΑ & Δήμος Άνδρου για εκπόνηση ΜΠΕ έργου νέου δρόμου πρόσβασης Λιμένος Γαυρίου

6.000,00

Στάδιο εκπόνησης μελετών

Οριστική μελέτη λιμενικών έργων Γ φάσης λιμένος Γαυρίου

14.673,00

Το Φ.Α έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί πληρωμή λογαριασμού

Τ.Δ  Γ φάσης λιμένος Γαυρίου

8.715,00

Το Φ.Α έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί πληρωμή λογαριασμού

Κυματική μελέτη  Γ φάσης λιμένος Γαυρίου

14.550,00

Το Φ.Α έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί πληρωμή λογαριασμού

Ακτομηχανική μελέτη Γ φάσης λιμένος Γαυρίου

14.500,00

Το Φ.Α έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί πληρωμή λογαριασμού

ΜΠΕ Γ φάσης λιμένος Γαυρίου

14.550,00

Το Φ.Α έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί πληρωμή λογαριασμού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ Νο 2: "Όλα αυτά τα ποσά βεβαίως έχουν επιτευχθεί με σοβαρή δουλειά και με πολύ κόπο, έγγραφα από την τεχνική υπηρεσία του Επαρχείου, συναντήσεις του Επάρχου με τον Περιφερειάρχη και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, τεκμηριωμένες προτάσεις και φυσικά με την άριστη συνεργασία Δήμου και Επαρχείου."

"Ρεπορτάζ ΕΝ ΑΝΔΡΩ"