Άλλοι λαοί, άλλες ελίτ, άλλα πολιτικά ήθη...

«Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» («Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα»), Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.

ΔΥΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΩΡΙΟ. Δύο ειδήσεις με δύο μέρες διαφορά. Η μια από Κίνα, η άλλη από Τουρκία. Δύο πολιτικά καθεστώτα με ολοκληρωτική χροιά. Αλλά που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες, δύο διαφορετικές πολιτικές ελίτ, δύο διαφορετικούς πολιτισμούς. Ειδήσεις τόσο αποκαλυπτικές. Ακόμα και οι ολοκληρωτισμοί μερικές φορές διαφέρουν... ολοκληρωτικά! Σε όλα. Ακόμα και στον τρόπο που κάνουν διπλωματία... ΕΝ ΑΝΔΡΩ.

Αναλυτικά:

Η πρώτη είδηση: Προσγειώθηκε σήμερα το πρωί (21/3) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αεροσκάφος της Air China το οποίο μετέφερε 500.000 μάσκες από την Κίνα για τα ελληνικά νοσοκομεία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού... Μάλιστα, το αεροπλάνο από την Κίνα μετέφερε με ένα μεγάλο πανώ και ένα μήνυμα φιλίας και συμπαράστασης: Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» («Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα»), Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-eftasan-500000-maskes-kina-nosokomeia

Η δεύτερη είδηση: Πολιτικό μπρα-ντε-φερ με την Ευρώπη. Η Άγκυρα δεν εκτελωνίζει εδώ και δύο εβδομάδες 200.000 μάσκες που έχει προπληρώσει η Ιταλία. Με την κατάσταση στην Ιταλία να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, φαίνεται πως η χώρα εκτός του κοροναϊού έχει να αντιμετωπίσει και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα.  

Με την κατάσταση στην Ιταλία να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, φαίνεται πως η χώρα εκτός του κοροναϊού έχει να αντιμετωπίσει και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, 200.000 μάσκες που έχουν παραγγείλει από τουρκικές βιομηχανίες, εταιρίες οι οποίες προμηθεύουν τα ιταλικά νοσοκομεία, εδώ και δυο εβδομάδες είναι μπλοκαρισμένες στο τελωνείο της Άγκυρας.

«Ο Ερντογάν μπλοκάρει την εισροή ευρώ στην χώρα του, για ένα πολιτικό μπρα-ντε-φερ της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ η πανδημία τρέχει» υπογραμμίζει η εφημερίδα του Μιλάνου και εξηγεί: «Δεν γίνεται να ζητηθούν πίσω τα χρήματα διότι η τουρκική εταιρία που παράγει τις μάσκες της παρέδωσε έτοιμες προς αποστολή. Την ίδια ώρα, το πολύτιμο αυτό μέσο προστασίας από τον ιό, δεν μπορεί ούτε να φτάσει στους παραλήπτες του στην Ιταλία».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 20 Μαρτίου 2020