Η Νάξος, οι Κυκλάδες και η Ελλάδα αποχαιρετούν τον Μανώλη Γλέζο

Ο Έπαρχος Νάξου και φίλος του Εν Άνδρω Γιάννης Μαργαρίτης ήταν αυτός πριν λίγο που μας πληροφόρησε στέλνοντας το μήνυμα που έλεγε πως ο σπουδαίος Έλληνας και εμβληματική μορφή της Νάξου Μανώλης Γλέζος στα 97 του πέρασε στην ιστορία...

Τον Μανώλη Γλέζο τον γνώρισα στα νιάτα μου. Ήταν λίγο μετά την μεταπολίτευση. Νεαρός φοιτητής σε μια σύσκεψη στα γραφεία της ΕΔΑ. Συζητάγαμε να βγάλουμε μια εφημερίδα. Νεαροί αιρετικοί εμείς. Μεσήλικας αυτός. Τον θυμάμαι απλό, εγκάρδιο, αιρετικό, σχεδόν αναρχικό! Περίεργο κράμα τότε για την ηλικία του. Δεν θύμιζε τους άλλους αριστερούς ηγέτες, που ήξερα. Ήταν μια κατηγορία μόνος του. Η σύσκεψη τέλειωσε σε μια ώρα. Εκείνες οι πρώτες μνήμες με συνόδεψαν μια ζωή.

Τον ξανασυνάντησα αργότερα στο βιβλιοπωλείο του, στην αρχή της οδού Ιπποκράτους. Και έτυχε να τον ξαναδώ μερικές φορές ακόμα. Τελευταία φορά ήταν στην κηδεία του Τζίμη Πανούση. Κόντευε έναν αιώνα ζωή. Όμως δεν το έβαζε κάτω. Ποτέ δεν το έβαζε κάτω ο παράξενος αυτός μαχητής από τη Νάξο, που ανέβηκε σε τόσα αξιώματα και κατέβηκε μόνος του από όλα όταν διαφώνησε ή όταν έπρεπε. 

Πόσοι άραγε το έκαναν αυτό; Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι πως ο Μανώλης Γλέζος τουλάχιστον έζησε αρκετά για να δει την δικαίωση του, αλλά και να χαρεί τις αρνήσεις του...

Διαμαντής Μπασαντής

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ιστορίας σήμερα πέρασε στην αιωνιότητα. Του είμαστε ευγνώμονες που ενέπνευσε το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων σε καιρούς δύσκολους εκφράζοντας την ελληνική ψυχή στα καλύτερα της χαρακτηριστικά: αγάπη για την Ελευθερία, αφοσίωση στη δημοκρατία και στις αξίες του ελεύθερου κόσμου, πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο, πιο ανθρώπινο, πιο φωτεινό!

Αθάνατος!

Ο Έπαρχος Νάξου και Εντεταλμένος Σύμβουλος

Ιωάννης Μαργαρίτης