Μηνύματα αντιδημάρχου για τον αποκλεισμό της Άνδρου και δημάρχου για αλληλεγγύη στη Μύκονο

 

(Δύο ενδιαφέροντα μηνύματα έφτασαν στο Εν Άνδρω. Το πρώτο από τον αντιδήμαρχο Δ. Γιαννίση που επισημαίνει πως χρειάζεται "άμεση εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αποτυπώθηκε στο ΦΕΚ Α75/30.3.2020 προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού της Άνδρου". Και το δεύτερο από τον δήμαρχο Άνδρου που επισημαίνει την αλληλεγγύη προς τον δήμαρχο Μυκόνου για τις δυσκολίες με τα δύο περιστατικά και τα επιπλέον έκτακτα μέτρα που πήρε στο νησί του - ΕΝ ΑΝΔΡΩ

(α) Άμεση εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 

Προς Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ι.Πλακιωτάκη. 

Κοιν. Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο

Άνδρος 5 Απριλίου 2020                   

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Άνδρου – Ραφήνας

Παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αποτυπώθηκε στο ΦΕΚ Α75/30.3.2020 προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού της Άνδρου.

Είναι αδιανόητο  σε αυτή την ιδιόρρυθμη  συγκυρία που ζούμε όλοι οι Έλληνες αλλά & ο πλανήτης ολόκληρος εμείς οι νησιώτες να είμαστε εντελώς αποκομμένοι από την Αττική, πιο συγκεκριμένα το μοναδικό  πλοίο  πού αναχώρησε  από την Άνδρο για  Ραφήνα  ήταν χθες Σάββατο 4 Απριλίου 2020 & ώρα 14΄΄45 το F / B  Θεολόγος ενώ το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο του ιδίου πλοίου  είναι την ερχόμενη Τρίτη 7 Απριλίου 2020 την ίδια ώρα από την Άνδρο για Ραφήνα!!!

Σημειώσετε ότι μοναδική ελπίδα για κάθε περιστατικό είναι το Κέντρο Υγείας το οποίο λειτουργεί με μειωμένο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό το οποίο προσπαθεί σε κάθε περίπτωση κάτω από αντίξοες συνθήκες  & χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ( υπέρηχος κλπ), άπειρη  είναι η ευγνωμοσύνη όλων των Ανδριωτών αλλά & των επισκεπτών τόσο στους γιατρούς όσο & στο υπόλοιπο προσωπικό  του Κέντρου καθώς & στο ΕΚΑΒ Άνδρου.

Κύριοι Υπουργοί,

δεν μπορούμε να ζούμε με συνεχώς με την αγωνία πως θα αντιμετωπιστεί ένα έκτακτο περιστατικό υγείας που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή  & όταν  ακόμη ξέρουμε ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ασθενούς  τόσο στη Σύρο όσο & στην Ραφήνα με πλωτό μέσο  του Λιμενικού Σώματος  εξαρτάται από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες ( Κάβο-Ντόρο!!! ) Κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό & προσευχόμενοι για την από αέρος μεταφορά ασθενούς γνωρίζουμε ότι & αυτή εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των  ελικοπτέρων αλλά & του καιρού!!!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το νησί  κατοικείται   μόνιμα  από παιδιά, νέους, μεσήλικες αλλά & από μεγάλο αριθμό υπερήλικων  & η αγωνία όλων μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ζώντας σε καθεστώς απομόνωσης. Τέλος προσβλέπομε στην δική σας άμεση παρέμβαση στο πλαίσιο της ΠΝΠ & συγκεκριμένα στην ενεργοποίηση του άρθρου 62 που προβλέπει τις  κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης  των νησιωτικών περιοχών όπως είναι η Άνδρος.

Με τιμή

Δημήτριος Ν. Γιαννίσης

Αντιδήμαρχος Άνδρου & π. Δήμαρχος Άνδρου

 

(β) Μήνυμα δημάρχου Άνδρου προς δήμαρχο Μυκόνου

Κύριε Δήμαρχε,

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί της Μυκόνου φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό αλλά και σε ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό στις υφιστάμενες Δομές Υγείας των νησιών των Κυκλάδων.
Με την λαμπρή εξαίρεση τη Σύρο, όπου λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο, σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της «γειτονιάς» μας, οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης είναι αναγκασμένοι ακόμη και για την πιο «ελαφριά» νοσηλεία ή διάγνωση να διακομιστούν, με όποιο τρόπο (αεροδιακομιδή, πλωτά μέσα του ΛΣ & την υφιστάμενη ακτοπλοΐα).

Ως Δήμαρχος Άνδρου, κατανοώ απόλυτα αυτές τις δυσκολίες γιατί τις ίδιες αντιμετωπίζουμε και στο νησί μας. Κατανοώ επίσης απόλυτα τη δυσκολία στη διαχείριση ενός ύποπτου ή ακόμη ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μια μικρή κοινωνία, η οποία απαιτεί την τήρηση των διαδικασιών όπως έχουν οριστεί από τις αρμόδιες αρχές (ΓΓΠΠ,ΥΥ,ΕΟΔΥ).

Κύριε Δήμαρχε,
Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και των μέτρων που λάβατε στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της διασποράς στο νησί αλλά και στα γύρω νησιά. Μέτρα που αφορούν κινήσεις πρόληψης για τους κατοίκους αλλά και για τους εργαζομένους του οικοδομικού κλάδου, όπου πολλοί από τους οποίους είχαν μεταβεί στο νησί της Μυκόνου από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα τους και Ανδριώτες που έχουν ήδη επιστρέψει στις οικίες τους και έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα των 14 ημερών.

Κυρίως όμως σας αξίζουν συγχαρητήρια για την ανθρώπινη στάση σας αλλά και τη στάση της υπεύθυνης του ΚΥ της κας Σαψούνη ως προς την αποτροπή του στιγματισμού των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Πρέπει να μπει καλά στο μυαλό όλων, ότι στα νησιά μας τα «ύποπτα ή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα» είναι οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας , οι γείτονες μας με τους οποίους έχουμε κοινό παρελθόν και θέλουμε να έχουμε κοινό μέλλον.

Κλείνοντας, σας διαβιβάζω την στήριξη του Δήμου Άνδρου στη δύσκολη αυτή στιγμή όπου καλούμαστε όλοι να συνεργαστούμε με ισχυρό πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση.
Ευχόμενος καλή ανάρρωση στους νοσούντες,

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Άνδρου

Δημήτριος Λοτσάρης