Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απαντά στις συκοφαντίες Καπάκη…

 

Του Λευτέρη Μπάλλα

Προέδρου του ΔΣ Άνδρου

Στην μέχρι σήμερα μακρόχρονη διαδρομή μου στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθώ να είμαι ήπιος και μετριοπαθής, αλλά μετά από τα δημοσιεύματα της «Άνδρος της Ζωής» και του κ. Καπάκη σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο της 27-4-2020 αισθάνομαι ότι απαιτείται πλέον η δημόσια παρέμβαση μου ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, που τιμήθηκε από το εκλογικό σώμα να φτάνει να δημιουργεί με κείμενα του την πιθανότητα να συρθεί στα δικαστήρια από τον Δήμαρχο, από μέλη του δημοτικού συμβουλίου ή και από τον τοπικό Τύπο. Η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά τιμητική είναι για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έχω, λοιπόν, την υποχρέωση προστασίας του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου και για το λόγο αυτό αποκαθιστώ την αλήθεια των όσων έγιναν στο Δ.Σ της 27-4-2020 δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Καπάκη να ανακαλέσει τα δημοσιεύματα του αλλά και τις φράσεις που χρησιμοποίησε σε αυτά, που δεν συνάδουν στο επίπεδο στο οποίο επιθυμώ να κρατηθούν όσοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο.

Την 27 Απριλίου έγινε ένα πράγματι πολύ καλό Δ.Σ. σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών με ειλικρινή συναίνεση εκ μέρους του κ. Σουσούδη και της ομάδας του, αλλά με δήθεν (όπως αποδείχθηκε) συναίνεση από τον κ. Καπάκη. Την 28η Απριλίου ακολούθησε από την «Άνδρο της Ζωής» και τον κ Καπάκη δημοσίευμα με τίτλο «Κίτρινος Τύπος». Στο δημοσίευμα αυτό εμπεριέχονται ακατανόμαστες εκφράσεις, κουτσαβακισμοί (ρε κίτρινε,  κιτρινοπράσινους παπαγάλους κ.λ.π), εξυπνακισμοί (δεν έπρεπε να ονομάζεται ο συνδυασμός του Δημάρχου ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ αλλά Μαζί με το Εν Ανδρω) και αγοραίες εκφράσεις. Το δημοσίευμα θα ήταν γραφικό αν δεν περιείχε και ψευδείς καταγγελίες για γεγονότα που ουδέποτε συνέβησαν, αλλά και αναλήθειες που  παρουσιάζονταν σαν αλήθειες. Και μάλιστα με τρόπο σαν να είχαν και το αλάθητο του Πάπα.

Στην απάντηση του Δημάρχου (την επομένη) θεώρησε ο κ. Καπάκης ότι χρειάζονταν πάλι μια «οφειλόμενη απάντηση» με την οποία όμως έδειξε πως δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να καταλάβει. Και κυρίως δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει μια συγγνώμη.

Εξηγούμαι λοιπόν και δηλώνω προς τον κ. Καπάκη ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27-4-2020 ήμουν στην Αθήνα και ο δημοσιογράφος κ. Διαμαντής Μπασαντής λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορούσε να εισέλθει στην τηλεδιάσκεψη για να την παρακολουθήσει. Να διευκρινίσω ότι είχε κληθεί ο τοπικός Τύπος και ήδη είχε «μπει»  στην τηλεδιάσκεψη άλλη ιστοσελίδα.

Αφού δέχθηκα τηλέφωνο από τον κ. Μπασαντή για το τεχνικό πρόβλημα βρήκα την πρόχειρη λύση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του συμβουλίου με τηλεφώνημα του από το σπίτι του στα Υψηλού σε μία από τις τηλεφωνικές γραμμές που βρίσκονταν κοντά στην θέση του γραμματέα μου στο γραφείο προέδρου που είχε ήχο από την τηλεδιάσκεψη. Δεν υπήρχε, όπως διευκρίνισε και ο Δήμαρχος, φυσική παρουσία του κ Μπασαντή στο Δημαρχείο, ούτε παραβίαση εκ του λόγου τούτου των μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Καπάκης  αντί να καταλάβει το λάθος του, χωρίς καμία απόδειξη ή έστω πληροφορία για δήθεν παρουσία του κ.  Μπασαντή στο Δημαρχείο, βασιζόμενος μόνο στο γεγονός ότι ο κ.  Μπασαντής εξέδωσε πλήρες ρεπορτάζ από το Συμβούλιο και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο, συμπέρανε ότι είχε φυσική παρουσία στο Δημαρχείο. Ισχυρογνωμικά και παρά τις προς το αντίθετο διαβεβαιώσεις μετέτρεψε την υποψία σε σιγουριά, μετά σε "είδηση" και τέλος... σε καταγγελία!!!

Κύριε Καπάκη,

Δεν σας έπεισε με την απάντηση του ο Δήμαρχος και επανήλθατε με άλλο δημοσίευμα για «την οφειλόμενη απάντηση» όπου αντί συγγνώμης είχε και πάλι επίθεση γιατί δήθεν δεν έγινε το ίδιο και με άλλους δημοσιογράφους. Λοιπόν κ. Καπάκη για να τελειώνει η συζήτηση σε αυτό το επίπεδο. ΕΓΩ βρήκα αυτή την λύση και την έδωσα υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν. Δεν μου ζήτησε κανείς άλλος δημοσιογράφος κάποια εξυπηρέτηση αφού ήδη παρακολουθούσαν το Δ.Σ. Και για να προλάβω οποιονδήποτε κακόπιστο ότι αυτή η εξυπηρέτηση αποδεικνύει συμπαιγνία μεταξύ του κ. Μπασαντή με τον  κ. Δήμαρχο ή  με εμένα σας απαντώ ότι σε αυτήν την ενέργεια προέβην επειδή είχα υποχρέωση από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και εξηγούμαι: Ο κύριος Μπασαντής είναι έμπειρος και έγκριτος δημοσιογράφος με μακρά επαγγελματική δράση και ανάλογη επαγγελματική ιδιότητα και ταυτότητα.  Από την άλλη, ο κανονισμός του Δ.Σ του Δήμου Άνδρου ορίζει ρητά στο άρθρο 5 παράγραφο 3 (όπως και ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων στο άρθρο 9) πως: "Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση." Αυτό συνέβη, λοιπόν, εν προκειμένω. Όπως και για άλλα που αναφέρετε στα δημοσιεύματα "Κίτρινος τύπος" και "Οφειλόμενη απάντηση". Συνεπώς χρωστάτε μία ανάκληση του δημοσιεύματος και μία συγγνώμη σε όσους θίξατε.

Κύριε Καπάκη,

Όσον αφορά την φράση «με την ουρά στα σκέλια» που τόσο σας ενόχλησε και που σας οδήγησε στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι αποτελεί σχόλιο που έγραψε ο ίδιος αρθρογράφος του Εν Ανδρω - γιατί κατ’ εσάς δεν μπορούσε κανείς άλλος να γνωρίζει τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν δημοσιοποιηθεί το video - σας ενημερώνω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν παρόντα διαδικτυακά πάνω από 30 άτομα. Επιπλέον εγώ προσωπικά ενημέρωσα το βράδυ μετά το συμβούλιο περί τους 10 συνεργάτες μου για την φράση με την οποία έκλεισα το Δημοτικό Συμβούλιο (που περιλαμβάνεται και στο σχόλιο ως ενωμένη συμπολίτευση και αντιπολίτευση). 

Τέλος την στρατηγική σας στο Δημοτικό Συμβούλιο (στο θέμα των ανεμογεννητριών) την χαρακτήρισα σε όλους όσους μίλησα το βράδυ μετά το δημοτικό συμβούλιο με την φράση «με την ουρά στα σκέλια». Προφανώς λοιπόν σε λάθος μέρος ψάχνετε τον συντάκτη του σχολίου, το οποίο δεν περιείχε καμία ανακρίβεια αλλά μόνο την υπερβολή της επέκτασης της φράσης αυτής για όλη την αντιπολίτευση.

Σίγουρα λοιπόν ο αποστολέας του συγκεκριμένου σχολίου δεν είναι  ο κ. Μπασαντής αφού όπως αναφέρω και ανωτέρω ΔΙΕΚΔΙΚΩ την πατρότητα της φράσης αυτής ως απεικόνιση της συμπεριφοράς-στρατηγικής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27-4-2020.

Και εξηγούμαι: Υπάρχουν δύο φράσεις στην πλούσια αλλά δύσκολη ελληνική γλώσσα. Η μία είναι « με την ουρά κάτω από τα σκέλια» που σημαίνει  «ατιμωτική υποχώρηση». Φυσικά μια "συναίνεση", έστω και ως «μπλόφα», δεν μπορεί να είναι ατιμωτική υποχώρηση. Και θα είχατε δίκιο να αντιδράσετε αν διεκδικούσα την πατρότητα αυτής της φράσης.

Όμως κ. Καπάκη υπάρχει και η φράση «με την ουρά στα σκέλια» που σημαίνει «με ένοχη συνείδηση». Αυτή ήταν η συμπεριφορά σας στο δημοτικό συμβούλιο αφού η "συναίνεση" σας ήταν με ένοχη συνείδηση. Δηλαδή, μια μπλόφα για να επιτευχθεί κάποιος άλλος στόχος. Έτσι έκρινα την συμπεριφορά σας. Και με την φράση αυτή την χαρακτήρισα αφού δεν υπάρχει διάκριση αν η μπλόφα έχει σκοπό την επίτευξη στόχου που είναι αθέμιτος ή θεμιτός.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει την επομένη το πρωί με το δημοσίευμα "Κίτρινος Τύπος" σπεύσατε να με δικαιώσετε και να ομολογήσετε για την μπλόφα και την ένοχη συνείδηση. Ομολογήσατε ότι δεν πιστέψατε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο, αλλά είχατε δήθεν συγκατάβαση γιατί (αντιγράφω): «Θέλαμε να προχωρήσουμε  στα επόμενα βήματα του στόχου μας για την προσφυγή στο ΣτΕ.»  Ομολογημένη μπλόφα η δήθεν συγκατάβαση σας. Και βέβαια αυτός είναι ο ορισμός της  "ένοχης συνείδησης".

Κύριε Καπάκη,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προκειμένου να μην τρωθεί το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αναλάβω με κάθε κόστος την υπεράσπιση του! Με αίσθημα δικαιοσύνης θα βρίσκομαι πάντα στην γραμμή εκκίνησης για να συντονίζω θεσμικά τις διαδικασίες με την εμπειρία μου και τις νομικές μου γνώσεις, θέτοντας ως πρώτιστη αρχή και μέγιστο χρέος μου την συλλογικότητα, αλλά και την πληρότητα των αποφάσεων! Και θα υπερασπιστώ ως το τέλος το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, την ευπρέπεια (που εδώ θίχτηκε από τα δημοσιεύματα σας), την ανταλλαγή, αλλά και την αλήθεια των επιχειρημάτων, για τα παρόν και το μέλλον του νησιού μας!

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Μέχρι σήμερα ο κ. Καπάκης όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη για τα ψέματα και τις συκοφαντίες που δημοσίευσε στις 28 Απριλίου 2020 περί της δήθεν παρουσία μας στο Δημαρχείο την ώρα του διαδικτυακού συμβουλίου της 27ης Απριλίου, αλλά και για το δήθεν "δικό" μας σχόλιο κάτω από το ρεπορτάζ μας.

Για το σχόλιο - μετά την σημερινή δημόσια παρέμβαση του κ. Μπάλλα, αλλά και το ΙΡ στην ιστοσελίδα μας - υπάρχουν δύο αδιάψευστες δημόσιες μαρτυρίες, που αποδεικνύουν πως δεν έχει καμία σχέση με τον διαχειριστή του ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Όμως ο κ. Καπάκης - αντί να σωφρονιστεί - επανήλθε μετά τις πρώτες ψευδείς καταγγελίες γράφοντας οτιδήποτε άλλο εκτός της ζητούμενης συγνώμης. Μάλιστα προσέθεσε ανερυθρίαστα κι άλλους αναληθείς ισχυρισμούς (περί επιλεκτικής μεταχείρισης μας εκείνο το βράδυ κλπ).

Κατανοητή η στάση του κ. Καπάκη. Ήταν και παραμένει αδιόρθωτος επί τόσα χρόνια. Μη έχοντας προφανώς καμία πολιτική παιδεία διέπρεψε από το 2016 μέχρι σήμερα απευθυνόμενος κατά των πολιτικών αντιπάλων του με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Τώρα όμως πήγε σε άλλο επίπεδο τη συζήτηση περνώντας και σε "πολιτικούς κουτσαβακισμούς", όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάλλας.

Κατανοητή η πολιτική ανεπάρκεια του που τον οδηγεί στο να μην μπορεί να ζητήσει μια συγνώμη. Αν κρίνουμε και από τον πρότερο πολιτικό βίο του είναι μέρος του χαρακτήρα του. Εδώ δεν ζήτησε δημόσια συγνώμη (και δεν παραιτήθηκε, αλλά τον παραίτησαν) για τους 102 νεκρούς στο Μάτι (για τους οποίους και παραπέμπεται σε δίκη ως υπεύθυνος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) θα ζητούσε συγνώμη για μερικούς άθλιους χαρακτηρισμούς και δύο περιπτώσεις συκοφαντίας κατά του διαχειριστή του Εν Άνδρω;

Ως εκ τούτου η μόνη λύση είναι η προσφυγή μας στη δικαιοσύνη - με αγωγή και μήνυση - για όσα άθλια γράφηκαν στο Blog «Άνδρος της Ζωής» και τα οποία αναπαράχθηκαν από φίλους του κ. Καπάκη με στόχο να πλήξουν την τιμή και την υπόληψη τον διαχειριστή του Εν Άνδρω. Τα υπόλοιπα στα δικαστήρια, με τα οποία όπως βλέπουμε έχει ανοίξει λογαριασμούς εδώ και καιρό ο κ. Καπάκης…