ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΠΛΟΙΑ: Το σχέδιο για το καλοκαίρι...

Ειδικά μέτρα για την ακτοπλοΐα και τις μεταβάσεις στα νησιά αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερο αναλυτικά τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ήδη το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννοήσεις και με τους ακτοπλόους.

Το Εν Άνδρω επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ Μιχάλη Σακέλη ο οποίος τόνισε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα πλοία, όπως και η απόσταση των επιβατών μεταξύ τους. Για τον λόγο αυτό τα πρωτόκολλα επιβίβασης θα μειωθούν κατά 50%. Άλλωστε δεν περιμένουν μια μεγάλη τουριστική σεζόν, καθώς όλοι διεθνώς προβλέπουν μεγάλη μείωση των τουριστικών μετακινήσεων. Επίσης βασικό θα είναι το ερωτηματολόγιο που ζητούν οι αρχές και θα συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.

Από την άλλη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με το επιτελείο της Πολιτικής Προστασίας κατά την οποία καταστρώθηκε το προσχέδιο των μέτρων για την ακτοπλοΐα κυριότερα σημεία του οποίου είναι:

    Τα πλοία και τα ταχύπλοα θα ταξιδεύουν με πληρότητα έως 50%

    Στις καμπίνες θα επιτρέπεται ένα άτομο -Εξαίρεση θα αποτελούν οι οικογένειες

    Στις αεροπορικού τύπου θέσεις θα υπάρχουν κενά, βάσει πρωτοκόλλου

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται τεστ προ της επιβίβασης

Σε πολλές περιπτώσεις οι επιβάτες θα έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση όπως στα αεροπλάνα όπως είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Την ίδια στιγμή σε διεργασίες βρίσκεται και ο κλάδος των ξενοδόχων, με τον ΣΕΤΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο να σχεδιάζουν πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες για το μπουφέ, τα δωμάτια, τις πισίνες, τη χρήση μασκών και τη διαχείριση κρουσμάτων. Επίσης θα μεγαλώσουν οι αποστάσεις στις ομπρέλες στις παραλίες. 

Στόχος τονίζεται του υπουργείου Ναυτιλίας και της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο τουρισμός, δίχως όμως να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων των νησιών, που μέχρι σήμερα έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων. Τέλος συζητείται η άρση της απαγόρευσης μετάβασης στα νησιά για μη κατοίκους να συμβεί μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Μέχρι τότε, επανέλαβαν οι αρμόδιοι, θα θεσπιστούν ειδικές εξαιρέσεις για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά προκειμένου να κάνουν τις ετοιμασίες τους για τη σεζόν. 

Ρεπορτάζ: iefimerida.gr & Εν Άνδρω

   

"