Δημοτικό Συμβούλιο 18/5: Σκιαμαχίες για το Φραγκάκι και αποχές λόγω... άγνοιας!!!

 

Από την τηλεδιάσκεψη (δημοτικό συμβούλιο 18/5). . 

Τελικά ακόμα μια φορά μετά από μια προσχηματική αποχή της ενωμένης αντιπολίτευσης (14/5) στο επόμενο συμβούλιο (18/5) ήταν όλοι παρόντες! Ή, σχεδόν όλοι (20 στους 21)! Μοναδικός απών ο κ. Βάμβουκας, που δεν έχει κάποια ηλεκτρονική πρόσβαση. Έτσι, μετά από την προσχηματική αποχή είχαμε προσχηματικές δικαιολογίες. Και χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση - μιας και δεν υπήρχε θέμα - προσήλθαν άπαντες... οι απέχοντες! Ευπροσήγοροι (!) - και οι 4 του κλίματος Καπακη - δήλωσαν άγνοια του θέματος ως... "νέοι σύμβουλοι"!!!

Οι σύμβουλοι του κ. Σουσούδη απείχαν μάλλον σε ένδειξή συμπαράστασης προς τους "νέους" και "μη γνωρίζοντες" συναδέλφους τους! Όμως, κατά τα άλλα ήταν ένα συμβούλιο μάλλον ήσυχο και μόνο ο κ. Καπάκης κατάφερε να ξεχωρίσει μιλώντας συνεχώς και συχνά εκτός θέματος. Πάντως οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν όλες ομόφωνες! Και σε μερικές περιπτώσεις αρκετά σοβαρές.

Αναλυτικά, ακόμα μια φορά έγινε μεγάλη συζήτηση (με αρκετά χρόνια καθυστέρηση) για προσφυγή για το Φραγκάκη. Τόσο ο κ. Σουσούδης όσο και ο κ. Καπάκης, που κινούν το θέμα, δεν έκαναν τίποτα όταν είχαν την εξουσία (δήμαρχος ο ένας και ΓΓ του ΥΠΕΣ ο άλλος) και έτσι κρίθηκε η χωροθέτηση το 2018. Τώρα εκ των υστέρων ζητούν προσφυγή, ενώ ήδη έχει δοθεί άδεια εγκατάστασης και τα έργα ήδη ξεκινούν στο αμέσως επόμενοι διάστημα! Όπως εξηγήθηκε από την μεριά του δημάρχου υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να γίνει κάτι τώρα πια, αλλά προσφεύγουμε για να προσφεύγουμε! Τα "αγωνιστικά" συμπεράσματα ας τα βγάλει ο καθένας.

Μετά από τα περί ανεμογεννητριών ψηφίστηκε η είσοδος του Market In προσεχώς στην αγορά της Άνδρου. Μετά έγινε συζήτηση για τα διασωθέντα συμβολαιογραφικά αρχεία του Γαυρίου και Αγίου Πέτρου από την κ. Τελώνη, τα οποία θα αναλάβει τη συντήρηση τους για τον επόμενο χρόνο ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Το Σκούμπι». Δόθηκε άδεια πρόσβασης και χρήσης με στόχο της διάσωση τους. Τα αρχεία είναι από 1830 μέχρι το 1950. Την ευθύνη εκ μέρους του Δήμου Άνδρου προτάθηκε από τον δήμαρχο να την έχει η δημοτική σύμβουλος Ανδρονίκη Μαμάη. Και έγινε αποδεκτό από όλους. Τέλος, τα αρχεία θα παραμείνουν στον χώρο  του πρώην δημοτικού σχολείο που φυλάσσονται σήμερα.

Ακολούθως έγινε συζήτηση μεταξύ δημάρχου και κ. Σουσούδη για το πόσα χρήματα ζητά η μελέτη για την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Η χρηματοδότηση ήταν και είναι ίδια και όταν την παρέλαβε ο κ. Σουσούδης και όταν εγκρίθηκε από τον κ. Λοτσάρη. Τελικά περί όνου σκιάς η διαμάχη του κόστους, την οποία ξεκίνησε ο κ. Σουσούδης ρωτώντας το πότε εγκρίθηκε και τη συνέχισε ο κ. Λοτσάρης ρωτώντας το πότε παραλήφθηκε! Το ότι το ποσό είναι το ίδιο και στην μια και στην άλλη περίπτωση μάλλον δεν ενδιαφέρει τον κ. Σουσούδη.

Σε πρώτο πλάνο η νομική σύμβουλος του Δήμου Άνδρου εισηγείται ένα θέμα..

Τώρα για το επίμαχο θέμα (για το οποίο έγινε και η αποχή στο προηγούμενο συμβούλιο) των βιολογικών καθαρισμών Γαυρίου & Μπατσίου οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι του κλίματος Καπάκη αποδείχτηκε πως απλώς... δεν ήξεραν το θέμα! Και κατέληξαν να ρωτούν μάλλον προσχηματικά για να δικαιολογηθούν "να μάθουν τι είχε συζητηθεί για τους βιολογικούς Υδρούσας όταν έγινε η συζήτηση το 2015"! Κάτι που δεν ήταν φυσικά θέμα της συζήτησης! 

Πιο αποκαλυπτικός για την άγνοια του ήταν ο κ. Β. Αδάμης που ζήτησε ως "νέος σύμβουλος" ενημέρωση γι’ αυτά που δεν ξέρει! Όμως, όπως απάντησε ο πρόεδρος Λ. Μπάλλας: «τι ξέρει ή δεν ξέρει ο καθένας είναι δική του υπόθεση. Μόνη λύση είναι αυτοί που δεν ξέρουν να ρωτούν για να μάθουν τις υπηρεσίες».

Εξίσου αποκαλυπτικός στην άγνοια του και ο κ. Τσαούσης. Μιλώντας κι αυτός σαν "νέος σύμβουλος" ζήτησε να μάθει "όλους τους ενδοιασμούς των προηγουμένων στη συζήτηση του το 2015"! Ποιος άραγε μπορεί να ενημερώσει τον κ. Τσαούση για όλους τους ενδοιασμούς του 2015 των προηγουμένων;

Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι τέσσερις σύμβουλοι του κλίματος Καπάκη, ήτοι οι Σ.Τσαούσης, Β.Αδάμης, Τ. Μαμάη, Γ. Μπακέλας, έκαναν αποχή προσχηματικά ή γιατί... δεν ήξεραν!!! Διαλέγετε κάτι από τα δύο. Πάντως περίεργος λόγος η άγνοια αντί να οδηγεί σε εγρήγορση για να μάθουν να τους οδηγεί στην αποχή! Δεν πειράζει "νέοι" είναι θα μάθουν!

Ακολούθησε μακρά συζήτηση για την συγκρότηση επιτροπής των επαγγελματιών που θα εξετάσουν πως θα απαλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας . Κατέληξαν στην εκλογή μιας επιτροπής. Τα ονόματα τους όπως τα συγκρατήσαμε: Βλάμης, Πολυκράτης, Β. Μπατής. Λουκίσα, Κατενίδης, Ε. Κακλαμάνη. Γ. Ζαγοραίος, Ι. Παντερλής, Δ. Γιγίνης, Μεγαριώτη, Γ. Κατσιλίβας, Ν. Μουστάκας, Δ. Λοτσάρης.

Και στο τέλος δόθηκε και το δημοτικό στάδιο για αποκλειστική χρήση στον Ανδριακό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Κατανοούμε τον κ. Καπάκη που έστειλε 2-3 επιστολές πριν το συμβούλιο και ρωτούσε επίμονα για να μάθει αν υπήρχε κάποια μυστική τηλεφωνική σύνδεση! Το αξιοπερίεργο είναι πως ρωτούσε ενώ έβλεπε τον διαχειριστή του Εν Άνδρω στην οθόνη του. Άρα, ρωτούσε μάλλον για να δημιουργήσει εντυπώσεις! Στην αυτονόητη απάντηση του προέδρου πως ο διαχειριστής του Εν Άνδρω ήταν παρών και δεν υπήρχαν τηλέφωνα ο κ. Καπάκη μάλλον μπερδεύτηκε και ρώτησε αν είχαν κληθεί και όλοι οι bloggers που αναγράφουν ειδήσεις!!! Ο κ. Μπάλλας του απάντησε πως έχουν κληθεί αυτοί που βάση νόμου και διαπίστευσης πρέπει να κληθούν. Και όσοι ενδιαφέρθηκαν. Ο κ. Καπάκης συνέχισε επί τουλάχιστον 10 λεπτά να πελαγοδρομεί μην μπορώντας να κατανοήσει τα αυτονόητα. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"