Το συμβάν, το παρασκήνιο, οι συνέπειες και ο αποπροσανατολισμός μιας κινητοποίησης…

 

Το πλοίο με τα παλαιά ανταλλακτικά και οι κινητοποιηθέντες κάτοικοι στο Γαύριο...

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το πλοίο «Καπετάν Χρήστος» ναυλώθηκε από την ΔΕΗ για να μεταφέρει ανταλλακτικά από παλαιές ανεμογεννήτριες για τις εδώ και 32 χρόνια εγκατεστημένες της ΔΕΗ στο Καλυβάρι.  Το πλοίο εμποδίστηκε να εκφορτώσει τα ανταλλακτικά μετά από κινητοποίηση κατοίκων και αποχώρησε. Το λιμεναρχείο που είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων πήρε εντολή από τον εισαγγελέα να μην δημιουργήσουν ένταση, αλλά να κινηθούν αρμοδίως ξεκινώντας σχετική έρευνα για το συμβάν.

Προς το τέλος του συμβάντος έφτασε στο λιμάνι και ο δήμαρχος Δ. Λοτσάρης κι εξήγησε στους συγκεντρωμένους πως σύμφωνα με την ΔΕΗ, αλλά και τα χαρτιά, το πλοίο μετέφερε παλαιά ανταλλακτικά. Επίσης, το πλοίο είχε κι ένα βυτιοφόρο με καύσιμα για το νησί που κι αυτό δεν έγινε δυνατό να εκφορτωθεί. Το πλοίο μετά δυόμιση περίπου ώρες διαπραγματεύσεων έλυσε κάβους κι έφυγε για Ελευσίνα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η εισαγγελία Σύρου ζήτησε να ξεκινήσει σχετική έρευνα για το συμβάν θεωρώντας προφανώς πως υπήρξε "παρακώληση συγκοινωνιών". Επίσης οι δύο εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό (ΔΕΗ και ναυτιλιακή που έκανε την μεταφορά) ενδέχεται να εγείρουν αξιώσεις για το ποιος πληρώνει την μη μεταφορά των ανταλλακτικών.

Όλα αυτά θα τεθούν στην έρευνα που ήδη ξεκίνησε το Λιμεναρχείο Άνδρου. Στη συνέχεια όταν σχηματοποιηθεί η σχετική δικογραφία θα κρίνει ο εισαγγελέας το τι θα γίνει. Η δικογραφία ήδη ξεκίνησε από χτες με την ανταλλαγή σημάτων μεταξύ Λιμεναρχείου και Εισαγγελίας Σύρου.

Τα ονόματα αυτών που θα κληθούν θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες, αλλά θα πρέπει μάλλον να είναι οι κ. Καπάκης-Σουσουδης (ο δεύτερος έβγαλε και σχετική ανακοίνωση ικανοποίησης στο messenger καλώντας και σε συνέχεια) που ήταν παρόντες και ανάμεσα στους επικεφαλής της κινητοποίησης. Το τι θα γίνει στη συνέχεια της σχετικής έρευνας και τι συνέπειες θα υπάρξουν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αρχές, αλλά και τις δύο εταιρείες (αν θα ασκηθούν διώξεις κλπ).  

Αυτά ως προς τα γεγονότα. Ως προς την πολιτική ουσία των πραγμάτων δύο λόγια.

 

Το πλοίο και οι κάτοικοι...

Πριν από 32 χρόνια εγκατέστησε η ΔΕΗ μερικές μικρές σχετικά ανεμογεννήτριες στην Άνδρο. Τότε δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση. Οι ανεμογεννήτριες έγιναν δεκτές από το Καλυβάρι και τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ποτέ δεν υπήρξε τοπική διαμαρτυρία ή κινητοποίηση. Η πρώτη έγινε μετά 32 ολόκληρα χρόνια όταν ήρθαν κάποια ανταλλακτικά τους!

Σε ολόκληρη την 5ετία της δημαρχίας του κ. Σουσούδη και στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ΓΓ του ΥΠΕΣ ήταν ο κ. Καπάκης, έγιναν αρκετές προσφυγές κατοίκων που αντιδρούσαν στις ανεμογεννήτριες. Ήταν οι ίδιοι κάτοικοι (Α. Μαβής, Ν. Αυγουστής, Κ. Γιαγιάνης κλπ), που χτες βρέθηκαν δίπλα-δίπλα με τους Καπάκη-Σουσούδη, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν προσυπέγραψαν καμία από τις προσφυγές τους.  

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει και σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο όπου τον Δεκέμβριο του 2019 η ενωμένη αντιπολίτευση (Καπάκη-Σουσούδη) στο ΔΣ του Δήμου Άνδρου συμφωνεί για όσες ανεμογεννήτριες είχαν εγκριθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Χτες αναίρεσαν ακόμα μια φορά τους εαυτούς τους κι όλα όσα έλεγαν τον Δεκέμβριο του 2019. Παρακάτω και το σχετικό βίντεο...

Ερώτηση: Πόσες φορές έχουν αναιρέσει τους εαυτούς τους οι κ. Καπάκης και Σουσούδης; 

Ξαφνικά μετά τις κινητοποιήσεις της Τήνου, που κατέληξαν σε αντιπαραθέσεις με την αστυνομία και δικαστικές διώξεις, έγινε η πρώτη κινητοποίηση και στην Άνδρο. Όμως αν κρίνουμε τον χτεσινό στόχο έγινε για λάθος λόγους. Έγινε για ανταλλακτικά (1) των επί 32 χρόνων εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στο Καλυβάρι!!!

Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει καμία κινητοποίηση ή και καμία ουσιαστική ενημέρωση στην Άνδρο για εκείνες τις ανεμογεννήτριες που πραγματικά ενοχλούν - τόσο για το πλήθος όσο και για τους χώρους τοποθέτησης - του Ομίλου Κοπελούζου. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται πάνω από το Γαύριο και το Μπατσί.

Στο Εν Άνδρω έχουμε γράψει πολλά άρθρα γι’ αυτές από το 2014 μέχρι σήμερα. Όμως οι κινητοποιούμενοι κατά των παλαιών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τις ανεμογεννήτριες του Ομίλου Κοπελούζου. Εξαντλούν όλη την μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα τους στο Καλυβάρι! Και ζητούν μάταιες προσφυγές για το Φραγκάκι - στο Στενό -, που ήδη έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και θα ξεκινήσουν εργασίες προσεχώς.

Κατά των ανεμογεννητριών του Ομίλου Κοπελούζου έχει κινηθεί μόνο ο Δήμος Άνδρου (επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού) και σε συνεργασία με τους Δήμους Τήνου, Πάρου-Νάξου και στηρίζεται από την Περιφέρεια. Ο κ. Σουσούδης επί 5ετία δεν είπε λέξη και ο κ. Καπάκης δεν κίνησε χέρι. Η υπόθεση εκδικάζεται τον άλλο μήνα στο ΣτΕ και ακόμα δεν έχουν πει τίποτα!!!

Δυστυχώς η «επιτροπή αγώνα» αντί να ενημερώνει τους κατοίκους για τον πραγματικό κίνδυνο στο Μπατσί και στο Γαύριο  εξαντλείται σε ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής» για τα ανταλλακτικά των επί 32 ετών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ στο Καλυβάρι!!! Κάποιοι μετά μακρά θητεία στην εξουσία αποφάσισαν ξαφνικά - πολύ μετά τις εκλογές που έχασαν - σε ώριμη ηλικία να γίνουν και… «αριστεροί» και οικολογούντες!  Και κατέβηκαν - πρώτη φορά - στο πεζοδρόμιο διαμαρτυρόμενοι. Όμως για λάθος λόγους!...

Δεν μιλούν, όπως δεν μίλησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, για το πραγματικό πρόβλημα του ομίλου Κοπελούζου, αλλά εξαντλούν την «αγωνιστικότητα» τους - με καθυστέρηση 32 χρόνων - αλλού γι’ αλλού! Νομίζοντας πως έτσι συσπειρώνουν ανέξοδα οπαδούς για τις εκλογές, μετά 3,5 χρόνια! Όμως και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση ήταν και είναι εκτός τόπου και χρόνου…

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»