Ανακοίνωση Επάρχου Άνδρου για τις 33 Α/Γ Κοπελούζου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 33 ΝΕΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 Άνδρος, 27 Μαΐου  2020

Αγαπητοί συμπολίτες,

     Στις 25/5/2020 με απόφαση του διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροποποιήθηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΑΣΠΗΕ)» όπου περιλαμβάνει και την έγκριση τοποθέτησης 33 νέων ανεμογεννητριών στην Άνδρο, στις θέσεις Σκουμπι, Γκοράκι και Καφούτσι συνολικά 75,9ΜW. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε εγκριθεί αρχικά με την 177360/18.12.2014 ΥΑ ΕΠΟ, και κατόπιν αιτήσεων της εταιρίας τον Φεβρουάριο του 2017 (244/ΑΓ/κα/13.04.2017, 246/ΑΓ/κα/19.05.2017 και 249/ΑΓ/ππ/28.07.2017) ζητήθηκε η σημερινή τροποποίηση της. Η μελέτη τροποποίησης τέθηκε σε διαβούλευση όπου κατατέθηκαν αρνητικές απόψεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εμπλεκόμενους Δήμους.

     Αυτή η απόφαση έγκρισης με βρίσκει απόλυτα αντίθετο και έρχεται να προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο με αδειοδοτήσεις, ανάγλυφο του νησιού μας. Η άποψη εμού και του Περιφερειακού Συμβουλίου εκφράζεται από την 154/2019 ομόφωνη απόφαση της από 26/11/2019 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου οπού αυτολεξεί αναφέρει:

 «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ζητά από την Κυβέρνηση και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, να ανασταλούν οι αδειοδοτήσεις και εργασίες για τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων που επιχειρούνται να εγκατασταθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

      Πλέον τούτου, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  μαζί με τους Δήμους Πάρου, Νάξου Τήνου και Άνδρου κατά της αδειοδότησης των 33 Α/Γ όπου το επόμενο διάστημα και θα εκδικαστεί. Τέλος, ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου όπου συστάθηκε από τον Δήμο Άνδρου, έχω προσυπογράψει όλα τα δελτία τύπου και  τις ενέργειες, οι οποίες με βρίσκουν 100% σύμφωνο.

     . Την προκειμένη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αναστολή των νέων αδειοδοτήσεων και εγκαταστάσεων Αιολικών πάρκων, αλλά θα πρέπει παράλληλα να ξεκινήσει ο διάλογος και η διαβούλευση για το ειδικό χωροταξικό όπου με ένα προσεκτικό σχέδιο και υπό ειδικούς όρους θα επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Για τον λόγο, αυτό η Επιτροπή Αγώνα ήδη συνεργάζεται με κάποιους ειδικούς-επιστήμονες, για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

     Ο αγώνας κατά της άναρχης τοποθέτησης ανεμογεννητριών είναι μεγάλος και μας θέλει όλους ενωμένους. Μακριά από μικροπολιτικές τοποθετήσεις, δυσπιστίες και αποπροσανατολισμούς

 

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ