Οποίος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Από τον παραπάνω χάρτη είναι προφανές πως οι 33 Α/Γ Κοπελούζου (με πράσινο χρώμα) είναι αυτές που απλώνουν σε όλη την κεντρική Άνδρο και δημιουργούν πρόβλημα. Οι άλλες σε Βορά και Νότο ελάχιστα επηρεάζουν όντας απομακρυσμένες από όλα τα οικιστικά και τουριστικά κέντρα.

Οι αιρετοί και μη εκπρόσωποι της Άνδρου πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι με κρίση και σοβαρότητα και να συναποφασίσουν για μια συντεταγμένη ρεαλιστική πρόταση χωροθέτησης Α/Γ κι όχι να συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορόνες για λαϊκές κινητοποιήσεις και πράσινα άλογα κατά των παλαιών και ήδη αποδεκτών Α/Γ της ΔΕΗ στο Καλυβάρι. Γιατί με τον άμετρο αυτόν τρόπο ρίχνουν νερό στον μύλο των μεγάλων επενδυτικών ομίλων (Κοπελούζος), οι οποίοι ετοιμάζονται τρίβοντας τα χέρια τους.

Αισθάνονται ότι απέναντι τους δεν έχουν σοβαρούς εκπροσώπους του νησιού, αλλά διάσπαρτα μικροπολιτικά προσωπικά συμφέροντα που οδηγούν σε διχασμούς, καθώς κάποιοι οπαδοί του «όχι σε όλα» εμφορούμενοι από τις εμμονές μιας «διαρκούς επανάστασης κατά του κεφαλαίου» (και λοιπών παρωχημένων θεωριών του προηγούμενου αιώνα) θεωρούν την Άνδρο πεδίο άσκησης βίας.

Όσοι ασχολείστε με τα κοινά κι ενδιαφέρεστε για το μέλλον του νησιού πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε συνέχεια να φοβάστε το πολιτικό κόστος. Το εύκολο είναι να πετάτε κάθε φορά το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον. Το δύσκολο να αναλάβετε το κόστος μιας πρότασης, πιθανόν «δύσκολης» σήμερα, αλλά χρήσιμης αύριο για τον τόπο. Θα είναι αλήθεια κρίμα σε δυο-τρία χρόνια να θυμίζετε τις μωρές παρθένες του Ευαγγελίου, διερωτώμενοι τάχα ποιος φταίει που γέμισε όλη η κεντρική Άνδρος ανεμογεννήτριες.

Τότε θα είναι αργά. Θα έχετε απολαύσει τις πικρές δάφνες μιας σύντομης και περιστασιακής νίκης με μια ολιγόμηνη αποτροπή της έλευσης ανταλλακτικών για τις παλαιές Α/Γ της ΔΕΗ!! Αλλά θα έχετε εξαντλήσει τις δυνάμεις και τα διαπραγματευτικά χαρτιά ως νησί και θα υποστούμε όλοι μας ήττα από τις διάσπαρτες παντού στην Άνδρο ανεμογεννήτριες Κοπελούζου. Καλό, λοιπόν, είναι να υπάρξει ένας συντονισμός και μια στόχευση γύρω από το τι θέλουμε να αποφύγουμε.

Και καλό είναι να θυμόμαστε τον βοσκό που κορόιδευε τους συγχωριανούς του φωνάζοντας χωρίς λόγο «λύκος, λύκος», γιατί ο πραγματικός λύκος ήταν κρυμένος και καραδοκούσε να εμφανιστεί όταν όλοι είχαν κουραστεί από την «επαναστατική γυμναστική» που επέβαλε ο άφρων βοσκός τους κατοίκους της περιοχής του ...

Μήπως τελικά μια κοινή απόφαση  για Α/Γ στον Βορρά και στον Νότο, που δεν θα ενοχλούν τους βασικούς οικισμούς του νησιού, είναι πολύ προτιμότερη και διαπραγματεύσιμη με την εκάστοτε κυβέρνηση, από τις πολλές και διάσπαρτες Α/Γ σε όλο το νησί; Και μετά απλώς θα ψάχνουμε ποιος φταίει…

Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανολόγος ΕΜΠ – Στενιές Άνδρου